A legjobb helye a pénznek

2023.05.30. 17:14

A vadászok számára a gyermekek élete a legfontosabb

Ha adományról van szó, nem kérdés, hogy hol van a legjobb helye a felajánlásnak.

A Gyermekklinika folyamatosan számíthat a vadásztársadalomra

Forrás: Debreceni Egyetem

Fotó: Bódi Sándor

Csaknem egymillió forint értékű életmentő eszközökhöz jutott a Gyermekklinika Alapítványa Gyermekeinkért az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából.

– A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika a felajánlott összegből egy spirál rendszerű vérkészítmény- és infúzió melegítőt, illetve az oxigénszaturáció mérésére és EKG készítésére is alkalmas kézi pulzoximétert tudott beszerezni, melyek a sürgősségi ellátás, a gyermekintenzív vagy akár sebészeti ellátásban is fontos eszközök – mondta Szabó Tamás, a Gyermekklinika Alapítványa Gyermekeinkért kuratóriumi elnöke, egyben a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója az adományok keddi átadóján. Hozzátette, a vadászok már-már hagyománnyá váló éves felajánlása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a műszerfejlesztésben lépést tudjanak tartani.

A jótékonysági vadászat intézménye tíz éves Magyarországon, melyet minden év december 27-én rendeznek meg. A tavalyi programban országosan 38 helyszínen ezer vadász vett részt, emellett kétszáz civil támogatója volt az eseménynek. Ebből állt össze az a 46 millió forintnyi összeg, melyet 21 intézmény részére osztottunk szét idén

 – tudtuk meg a Fejes Lászlótól. A Országos Jótékonysági Vadászat ügyvezetője elmondta, az összeget a vármegyei aktivitás szerint osztják fel, így Hajdú-Biharban mintegy egymillió forint gyűlt össze. A társaság az összegből jellemzően hiánypótló orvosi eszközöket vásárol a kedvezményezett intézménnyel egyeztetve, annak igényei szerint.

Az elmúlt tíz évben 170 millió forintot juttattak a magyar egészségügybe, és 23 intézmény volt részese a támogatásnak, minden esetben gyermekgyógyászati osztályokat támogattak. A vadásztársadalomtól megvásárolt 286 darab innovatív orvosi eszköz 117 ezer beteg gyerek gyógyulásához járult hozzá.

Fejes László szerint a gyermekek gyógyulására fordított pénz a létező legjobb befektetés, ezért eltántoríthatatlanok ettől a céltól. Az ügyvezető kitért a szervezet struktúrájára is, melyben vármegyei szinten a Polgármente Vadásztársaság a stratégiai partnerük. Mint mondta, a vármegyei – főleg polgári és csökmői – élenjárók nélkül nem jöhetett volna létre az adomány.

Az egyik frissen átadott eszköz a vér- és infúzió melegítő készülék.
Fotó: Bódi Sándor / Forrás: Debreceni Egyetem

Szikszay Edit klinikai szakorvos, a Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekintenzív Osztályának vezetője elmondta, a most átadott eszközöknek köszönhetően azoknak a gyermekekhez az életét tudják stabilizálni, akik a legsúlyosabb állapotban vannak. Míg a vérmelegítő a vérátömlesztésben, a pulzoximéter pedig a vérben lévő vérgáz szintjét mutatja, illetve a szívműködésről ad felvilágosítást. Hangsúlyozta, ezek nem csupán monitoreszközök, hanem transzportképesek, így a beteg gyermekkel együtt a műtőbe vagy egy esetleges képalkotó vizsgálatra is szállíthatóak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában