Közlekedés

2023.05.23. 15:02

Játszva tanulják a helyes közlekedést az óvodások Debrecenben – fotókkal, videóval

A felmérések alapján Európában minden tizenötödik gyermek közúti balesetben halt meg 2011 és 2020 között.

Játszva tanulják a helyes közlekedést az óvodások Debrecenben

Forrás: Kiss Annamarie

Nagycsoportos óvodások számára szervez közlekedésbiztonsági programot, valamint a program keretében 10 ezer darab, közlekedésbiztonsági eszközöket is tartalmazó ajándékcsomagot oszt szét – az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával – a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet. A „Biztonságosan az iskolába” elnevezésű rendezvénysorozat tíz várost érint; Debrecenben a Mesekert Óvoda nagycsoportosai vehettek részt elsőként a közlekedésbiztonsági ügyességi feladatokban és kaphattak csomagot május 23-án. Az eseményen Széles Diána alpolgármester elmondta, a cívisvárosban 1500 olyan ajándékcsomagot osztanak ki a gyerekek számára. – Debrecen városának nagyon fontos, hogy már kisgyermekkorban elkezdődjön a szabályos közlekedésre való nevelés. 

A mai fiatalok már egészen kis kortól elkezdenek rollerezni, biciklizni, ehhez hozzá kell rakni azt a megfelelő oktatást is, amivel biztosítani tudjuk, hogy helyesen használják az eszközöket.

Minden óvodánkban törekszünk arra, hogy legyenek közlekedésbiztonsági napok, s megfelelő infrastruktúra álljon rendelkezésre. Jelenleg 10 óvodánkban van valamilyen KRESZ-pálya, de törekszünk arra, hogy minden egyes új fejlesztésünknél legyen egy olyan pálya, ahol a szülők oktatni tudják a gyerekeket – fogalmazott az alpolgármester.

Széles Diána alpolgármester
 Forrás: Kiss Annamarie

A szülők felelőssége a példamutatás

Berta Tamás, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet igazgatója az esemény kapcsán kitért a gyermekeket ért balesetek számára. 

Elmondta, az ETSC felmérése alapján az Európai Unió útjain 2011 és 2020 között több mint 6 ezer 14 év alatti gyermek veszítette életét közúti közlekedési balesetben, illetve az adatok szerint Európában minden tizenötödik gyermek közúti balesetben halt meg.

– A felnőtteken hatalmas felelősség van abban, hogy a gyerekek biztonságban legyenek. Az ORFK OBB és a Partnerség a Közlekedésbiztonságért Egyesültet 2022-es közös felmérése szerint gyerekek 60,9 százaléka utazik megfelelő gyermekbiztonsági rendszerben, helyesen rögzítve, vagyis 40 százalékukról nem gondoskodtak – húzta alá. 

Berta Tamás
Forrás: Kiss Annamarie

Hozzátette: a KTI méri a gyerekek közlekedéssel kapcsolatos tudásszintjét is, ez alapján ha osztályoznánk az óvodások és kisiskolások első két évfolyamát, 5-öst kapnának, a felsősök már csak egy közepes szinten teljesítenek, a középiskolások pedig elég erősen bukásra állnak.

A szabályismeretet még lehet pótolni, de a magártásunk, a biztonságtudatunk, a szabálykövetési hajlandóságunk viszont erősen a saját személyiségünkkel és a látott mintákkal együtt fejlődik, s ebben a tekintetben nem állunk jól.

 A középiskolások szerint olyan kockázatos magatartások is elfogadottak, amelyek számunkra nem. Nem érzik elég kockázatosnak például gépjárművezetés során az ital negatív hatásait. Éppen ezért fontos, hogy már óvodában elkezdjük azt a munkát, mely a középiskolában beérik – véli Berta Tamás.

A jövő közlekedőit oktatják

– Az Építési és Közlekedési Minisztérium célja, hogy a közlekedési infrastruktúra és közlekedési szolgáltatások fejlődjenek, emellett kiemelt feladatának tartja, hogy az eszközök biztonságosan használhatók legyenek. A közlekedésre való nevelést nem lehet elég korán elkezdeni, éppen ezért elengedhetetlen, hogy már az óvodában is nagy hangsúlyt fektessünk erre. 

Az iskola kapuját átlépve az élet nagyon sok területén önállóságra kényszerülnek a gyerekek, így többek között a közlekedésben is.

 A „Biztonságosan az iskolába” program keretében játékosan, de az élethez nagyon hasonló formában mutatják be nekik azokat a közlekedési helyzeteket, amelyeket kezelniük kell – közölte Bói Lóránd. 

Bói Lóránd helyettes államtitkár
Forrás: Kiss Annamarie

A helyettes államtitkár úgy véli a gyerekek nemcsak a tanult magatartásformákat veszik át, hanem azt is, amit tőlünk, szülőktől példaként látnak. – Ez a rendezvénysorozat ennek a példamutatásnak egy kiemelkedő eleme. Bízom benne, hogy a programot a következő időszakban tovább szélesíthetjük, még több óvodáskorút érünk el, s sikerrel tudjuk őket a közlekedés neveléssel abba az irányba vinni, hogy ne okozzanak és ne szenvedjenek sem személyi sérüléssel járó vagy akár súlyosabb balesetet – fűzte hozzá Bói Lóránd. 

PTZ
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában