Helyi közélet

2023.05.08. 13:36

Az ovisoktól a tinédzserekig várják az érdeklődőket a Szakmafesztiválon

A Debreceni Szakképzési Centrum 2023. május 13-án a Kossuth téren ismét megrendezi tavaszi pályaorientációs nagyrendezvényét, a Debreceni Szakmafesztivált.

Barcsa Lajos alpolgármester, Jenei Réka, a BMW Group Gyár Debrecen kommunikációs vezetője és Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója

Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

A rendezvény színpadi programokkal, szakmabemutatókkal és vállalatok kitelepüléseivel járul hozzá a szakképzés népszerűsítéséhez.

– A város stratégiájában a szakképzés mindig központi elem, hiszen fontos számunkra, hogy a helyi tehetségeket Debrecenben tartsuk. Ehhez szükséges, hogy a munkaerőpiaci igényeket is ki tudjuk szolgálni, amelyek nagymértékben támaszkodnak a szakképzési centrum intézményeiben végzett diákokra – hangsúlyozta Barcsa Lajos alpolgármester. Kiemelte, hogy az elmúlt évek alatt 7500 főről 11 ezer főre nőtt a DSZC intézményeiben tanulók száma. 

Az már most látható, hogy bizonyos intézményekben szűkek lesznek a kapacitások, ezért a bővítési folyamatokat már elindítottuk. Jelenleg a Beregszászi Pál Technikum fejlesztése áll a legjobban, ahol a tanműhelyek kialakítása, illetve a berendezések beszerzése még ezután következik

 – tette hozzá. Elmondta továbbá, hogy a Brassai Sámuel Műszaki Technikum és a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum korszerűsítése és fejlesztése is napirenden van, zajlanak a tervezések.

A BMW Group Gyár Debrecen 2022-ben elsőként jelentkezett a Szakmafesztiválra. Ebben az évben már nem csak támogatóként és kiállítóként, hanem kiemelt partnerként vesznek részt az eseményen.

– Számunkra kiemelt jelentőséggel bír a helyi oktatás és képzés, hiszen minden tréning a jövőbe való befektetést jelent. Különösen akkor, ha a fiatalokról van szó, hiszen ők a munka világáról újfajta szemlélettel rendelkeznek, és már meglévő folyamatokat is tudnak aktívan formálni – fogalmazott Dr. Jenei Réka, a BMW Group Gyár Debrecen kommunikációs vezetője, majd hozzátette: a gyár elkötelezett a szakképzés és a szakmák népszerűsítése mellett. A DSZC-vel 2019-en kötött együttműködési megállapodás értelmében 2023 szeptemberében a gyár új képzési központjában száz diák kezdheti meg tanulmányait négy szakmában. 

Hiszünk abban, hogy a fiatalok megfelelő megszólítása során olyan elköteleződés alakulhat ki, amikor már nem csupán szakmát, hanem inkább hivatást fognak választani

 – mondta a kommunikációs vezető.

Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója kifejtette, hogy a fesztivált 2022-ben hagyományteremtő szándékkal indították útjára. – A cél az volt, hogy a rendezvény segítse beiskolázási tevékenységünket. A mostani eseményen tizennyolc vállalati partnerünk lesz jelen, köztük a Debreceni Egyetem is, akik rendszeres résztvevői rendezvényeinknek. A Szakmafesztivált családi programnak szánjuk, ahol a szülők a gyermekekkel együtt játékos formában, interaktív módon találkozhatnak azokkal a szakmai fogásokkal, amelyekkel a mai modern gyárakban dolgoznak – tudatta.

A fesztivált rossz idő esetén a Kölcsey Központban rendezik meg.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában