Házikedvencek

2023.04.04. 07:00

Nincs cukibb és pihe-puhább a mikepércsi törpenyusziknál – fotókkal, videóval!

A Kánya család nyuszifarmján maroknyi kosorrú törpenyulakkal is találkoztunk.

Mindenkit elvarázsolnak a bájos szőrgombócok

Forrás: Kiss Annamarie

A húsvét előtti készülődés visszatérő szülői dilemmája, hogy vegyünk-e az ünnep jelképeként is ismert házikedvencből a gyereknek, vagy sem. Új divattá nőtte ki magát a nyuszibérlés is, amit sokan humánusabb megoldásnak tartanak. A Haonnak Kányáné Bodnár Gréta a mikepércsi nyuszifarmján mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

A kétgyermekes édesanya több mint tíz éve foglalkozik tenyésztéssel, jelenleg huszonöt kosorrú törpenyúl lakik a „nyuszihotelben”, ahová portálunkat is meginvitálta. A fajta egyik jellegzetessége, hogy tavasszal és ősszel gyarapodik a populáció, így szerencsénk volt megcsodálni a 4-5 napos újszülötteket is.

 – Az anya ilyenkor a saját levedlett szőréből készít pihe-puha takarót az egymáshoz bújó, fészkelődő apróságoknak, hogy az akkor még csak pár centis, egyébként állandóan vacogó csöppségek megfelelő kényelemben erősödjenek – magyarázta a nyuszik „újszülött osztályának” gazdája.

Kányáné Bodnár Gréta nemcsak gondozza, hanem pátyolgatja is a minifarm lakóit, akik elmondása szerint nagyon is igénylik a törődést, a simogatást.  

Azoknak az állatbarátoknak, akik felelősen tudják biztosítani a megfelelő körülményeket a kosorrú törpenyulaknak, kimondottan ajánlom házi kedvencként

 – fűzte hozzá. Megtudtuk azt is, hogy a manapság egyre népszerűbbé váló nyuszibérlést viszont egyáltalán nem támogatja, ezek a szelíd kis lények ugyanis komoly stresszként élnek meg minden változást, ami a környezetüket éri, így ami pár nap móka a gyermeknek a tavaszi szünetben, az megterhelő hercehurca a védtelen kis egyedeknek.

Forrás: Kiss Annamarie

Minőségi gondoskodás

A mikepércsi nyuszihotel tágas ketrecei egyébként hűen tükrözik az elmúlt évtizedek magyar filmsorozatait, melyekben a lakótelepek panelfalai külön élettörténeteket és még különbözőbb karaktereket öleltek körül. Itt is találtunk egyedül élő, magányos dívát, a kék szemű nyúlasszony például saját ketrecben múlatja a mindennapokat. Mellette a hangos, de annál összetartóbb patchwork-család él, az anyuka a saját kicsinyei mellett két másikat is nevel. Sokgyerekeséknél, a másik sorban az összes nyuszigyerek egyszerre ugrál, míg a hotel sarkában illemtudó visszafogottsággal pihen a papa-mama-baba édeshármasa. A lakóközösség sztárja egyértelműen a szintén „egyedülálló”, tenyérnyi barna példány, akit egyszerűen csak csokinyuszinak neveznek.

Kányáné Bodnár Gréta
Forrás: Kiss Annamarie

Kányáné Bodnár Gréta nem tervezi, hogy tovább bővüljön az állomány, egyrészt, mert minőségi gondoskodást igyekszik nyújtani a nyuszifarm lakóinak, másrészt, mert egyre több időt kívánnak meg édesanyai teendői. 

– Másoknak egyszerűen csak állatok, számomra viszont szeretni való és szeretetteljes kis lények ezek, akikkel valódi kötődés alakul ki a születésüktől a gazdásításig – fogalmazott.

Igaz, ami igaz – összegeztük végül, – amellett, hogy bűbájosak és kifejezetten barátságosak a kosorrú törpenyulak, nem szabad elfelejteni, hogy családbarát természetük ellenére nem plüssfigurák. Épp ezért érdemes megfogadni a lelkiismeretes tenyésztő tanácsát: csak akkor vásároljunk nyuszit, ha garantálni tudjuk, hogy a következő években elegendő időnk és energiánk lesz rá!

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában