Megyénk kincsei

2023.04.17. 16:22

Bámulatosan sokat tudnak a hajdú-bihari gyerekek hazánk kincseiről

Összesen 344 diák indult vármegyénkben a vetélkedőn, a héten kiderül, kik teljesítenek a legjobban.

Ismertették a részleteket

Forrás: Molnár Péter

Hamarosan kezdetét veszi a Megyénk kincsei vetélkedő döntője. A nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítését célul kitűző megmérettetés részleteiről Pajna Zoltán beszélt a Vármegyeháza elnöki tárgyalójában hétfőn délután.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke felvázolta, az Agrárminisztérium által támogatott pályázatot minden vármegyében lebonyolítják. Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata háromfordulós vetélkedőt szervezett általános és középiskolás diákok számára.

Bátran elmondhatjuk, hogy az előkészületeknek nagy sikere volt, hiszen az elődöntő feladatsorát 86 iskolás csapat juttatta vissza. A vetélkedőn a települések és vármegyék értékeiről, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő értékekről kell számot adniuk a diákoknak

 – mondta Pajna Zoltán.

A középdöntőbe 45 négyfős csoport jutott be, így 28 általános iskolás és 17 középiskolás csapat mérhette össze tudását. Mindkét korosztályból tíz csapat jutott el a döntőig, melyet a Vármegyeháza Árpád termében rendeznek meg április 20-én és 21-én.

– A vármegyei önkormányzat olyan díjakat jelölt ki, amely vonzó lehet a gyermekek számára. Az első helyezettek egy megyei értékeket felfedező egynapos buszos kirándulást kapnak, a hatszázezer forint értékű utazásra valamennyi osztálytársukat magukkal vihetik, ezzel kedvet csinálva az őket segítő gyerekek számára is – mondta az elnök.

Pajna Zoltán
Forrás: Molnár Péter

Hozzátette, a második helyezettek egy élménycsomagot kapnak az Erdőspuszta Club Hotel területén, ahol kétszázezer forintig vehetik igénybe a fizetős szolgáltatásokat, így kipróbálhatják a gokartozást, a paintballt, a lovaglást vagy akár az íjászatot is. A harmadik helyezettek négyfős családi belépőt kapnak az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőbe.

Azok a diákok sem térnek haza üres kézzel, akik nem érik el a dobogós helyezést: ők egy egynapos Aquaticum belépőt, illetve egy Hajdú-Bihar megye Legendáriuma kiadványt kapnak.

Földesi-Kovács Emese, a pályázat projektasszisztense elmondta, az elődöntőben képfelismerés, totó, keresztrejtvény, igaz-hamis állítások, értékpiramis is szerepelt a változatos feladatok között, valamint a kreativitásukra hagyatkozó feladványt is kaptak: például egy olyan értéket kellett a településükön meghatározniuk, ami még nem szerepel a vármegyei értéktárban.

A középdöntőben egy korcsoportokra bontott, magasabb szintű feladatsort kaptak a diákok, melyek megválaszolása komolyabb tudást és kutatómunkát igényelt, mivel az iskolai tananyagon jóval túlmutatott

 – fejtette ki a projektasszisztens. Földesi-Kovács Emese kiemelte, a verseny roppant szorosra sikerült, a diákok nagyon felkészültek voltak, a munkákon látható volt a szorgalom.

Forrás: Molnár Péter

A döntőről természetesen sokat nem árultak el. Azt megtudtuk, hogy a személyes jelenlétnek köszönhetően interaktív és kötetlen lesz a verseny: a feladványok könnyedebbek lesznek, azonban a gyerekeknek az érzékszerveikre is kell majd hagyatkozniuk. Az egyik feladatot már előre megkapták: a középiskolásoknak egy diabemutatón, míg az általános iskolásoknak egy A3-as méretű papíron kellett kreatív módon ábrázolniuk egy általuk kiválasztott nemzeti értéket.

A csütörtöki és pénteki döntőn szakmai zsűri fogja megítélni a munkákat, a győztes csapatok pedig tovább juthatnak az országos döntőbe is.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában