A jövő technológiája

2024.05.14. 19:26

Da Vinci, a robotsebész műt a Debreceni Egyetemen – fotókkal

Ünnepélyes keretek között adták át a robotasszisztált sebészeti rendszert. A debreceni klinikán az oktatásban és a betegellátásban egyaránt elérhető a robotsebész technológia.

Kosztin Éva

Tóth Dezső (balról), Szabó Zoltán, Szilvássy Zoltán, Kossa György, Papp László, Kósa Lajos és Bács Zoltán kancellár vágta át a szalagot

Forrás: Kiss Annamarie

Robotasszisztált sebészeti rendszert adtak át a Debreceni Egyetem (DE) Sebészeti Klinikáján május 14-én. A robotsebész, Da Vinci négy szakmai területen jelent új dimenziót a gyógyításban. Az ünnepélyes átadón Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központjának (DE KK) elnöke köszöntötte elsőként a megjelenteket. Beszédében felidézte az intézmény történetét 1921-es megalakulásától kezdve egészen napjainkig. Rámutatott, 2022-ben jött létre az egyesített Sebészeti Klinika, mely hazánk legnagyobb és legszélesebb tevékenységi körrel rendelkező sebészeti ellátóhelyévé vált. 

Da Vinci, a Debreceni Egyetem robotsebésze haon
Da Vinci, a Debreceni Egyetem robotsebésze
Forrás:  Kiss Annamarie

Az integrációnak köszönhetően a DE klinikai betegellátás fejlesztési folyamata új lendületet kapott. Ma ennek a folyamatnak egyik kiemelkedő állomására éreztünk, ugyanis a klinika eszközparkja az 1,3 milliárd forint értékű Da Vinci robottal és mozgatható műtőasztallal válik még teljesebbé. A költségekhez a pályázati forrást kiegészítve 200 millió forinttal járult hozzá a Klinikai Központ

 – ismertette a számokat. Hozzátette, hogy a „Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális és készségfejlesztése a Debreceni Egyetemen” elnevezésű pályázattal szerezték be az eszközt, ami a gyakorlati oktatást helyezte szem elé, de jelentős szerepet fog betölteni a betegellátásban is. 

Szabó Zoltán elmondta, hogy a robotsebészeti program bevezetésének különlegességét az adja, hogy négy szakma számára jelent új dimenziót, ugyanis az általános sebészeti műtétek mellett az urológiai, a nőgyógyászati és a fül-orrgégészeti beavatkozásokat is szolgálni fogja. Kifejtette: a robotsebészet által biztosított rendkívül pontos műtéti technikától azt várják, hogy nagy mértékben csökken a szövődményi ráta és a gyógyulási idő, rövidülnek a várólisták, illetve javul a betegek elégedettsége.

Hiszem, hogy az emberi precizitás határain túlmutató forradalmi technológia orvosi teljesítőképességünk határait feloldva a jövőben még magasabb színvonalú betegellátást fog eredményezni

 – zárta gondolatai a DE KK elnöke.

Robotsebészet a Debreceni Egyetemen: a fejlődés fontos mérföldköve

Az egyetem nemzetközi megítéléséről beszélt Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. – A Debreceni Egyetem a kórházával együtt rajta van Európa, sőt oktatásával együtt a világ térképén – vélekedett. Mint fogalmazott, a robotsebészettel a határ a csillagos ég, de a tanulási fázist nem lehet megspórolni, egy ilyen robothoz fel kell nőni.

Nagy híve vagyok a technikai újításoknak, de nem tudják helyettesíteni az orvost, mint személyt. Ezek az innovatív megoldások segíteni tudnak, de nem szabad elfelejtenünk, hogy az eszköz mögött az orvos a lényeg

 – hangsúlyozta Kósa Lajos országgyűlési képviselő.

A robotsebészeti központ átadását a DE és az orvostudomány fejlődésének egyik legnagyobb lépésének nevezte Papp László polgármester. – Debrecenbe ennek a rendszernek köszönhetően az egészségügy területén is megérkezett a jövő. Mostantól valóban a huszonegyedik század csúcstechnológiáját alkalmazhatják a betegellátásban, számos debreceni polgár kap majd új esélyt az egészséges életre egy magasabb minőségű szolgáltatástól – vetítette előre.

Kíméletes technológia

Tóth Dezső, a DE KK Sebészeti Klinikájának igazgatója elmondta, a műtéti beavatkozás jelenleg a harmadik leggyakoribb halálozási ok: a világban évente 313 millió operációt végeznek, és 4,2 millióan halnak meg közben. A robotsebészet hatékonyságát egy példán keresztül vázolta fel, mint elmondta, a nyitott sebészeti beavatkozás olyan, mint egy kamionos gázolás, a robotsebészet viszont inkább egy kerékpáros gázoláshoz hasonlít. 

A technika biztosítja azt a precíz és biztonsági műtéti tevékenységet, amely a beteg mihamarabbi felépülését szolgálja. Ez nem azt jelenti, hogy a műtétet a robot végzi, hiszen a sebészek működtetik az eszközt, ami a beavatkozás közben folyamatosan olyan méréseket végez, amely segíti a munkát

 – mondta Tóth Dezső.

– A robottechnika a technikának egy olyan lépcsőfoka, amit a DE-nek meg kellett ugrania, ez az intézmény történetének legnagyobb jelentőségű fejlesztése. Fontos azonban, hogy ez a vívmány nem mindenható, emberi kéz alkotta és ember használja – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a DE rektora.

A köszöntők után az eseményen felszólalók az eszköznek helyet adó műtőblokkban együtt vágták át a szalagot, ezzel ünnepélyesen is átadva a robotasszisztált sebészeti rendszert a klinikának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában