Közös gondolkodás

2023.04.25. 15:11

Az iskola megöli a kreativitást? – kifejthették a véleményüket a Fazekas Gimnázium diákjai

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban már hagyománya van a közösségi vita lebonyolításának, melyet idén április 25-én, az Európa Nap részeként tartottak meg.

A meghívott vendégek segítségével járták körbe a témát a gyerekek

Forrás: Molnár Péter

„Az iskola megöli a kreativitást?” – e tételmondat állt a vita középpontjában. A kérdéskört a szervező iskola több tucat 9-11. osztályos tanulója járta körbe meghívott szakemberek közreműködésével, továbbá Buda Andrea tanárnő vezetésével. 

A szervezők különféle szférából érkező szakembereket invitáltak az eseményre, így a diákok Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével; Vántus András Istvánnéval, a Debreceni Tankerületi Központ szakmai vezetőjével, igazgatóhelyettesével; Kujbus Norberttel, az IT Debrecen Egyesület elnökével; Pogány Emesével, a Debreceni Egyetem Hallgatói Karrierközpontjának vezetőjével, valamint Marc Évával, a Budapest School Debrecen alapítójával találkozhattak. 

A gyerekek számára e találkozások a vitanap csúcspontját jelentették, hiszen a beszélgetések, érvelések és véleményütköztetések végén közvetlenül feltehették a kérdéseiket azoknak a szakértőknek, akik az adott témával a munkájuk során különböző szempontokból foglalkoznak.

Debrecen Papp László Fazekas vita haon
Papp László polgármester is részt vett a diákok körében népszerű programon
Forrás: Molnár Péter

Megismerni a téma lényegét

A vitát vezető pedagógustól megtudtuk: a tanulók 6-8 fős csoportokban, aktív részvétellel, párhuzamosan, egyszerre egy szakértővel járják körbe a vitanap központi tételmondatát, a vitára 10-10 perc áll a rendelkezésükre. 

Fontos azonban, hogy a nap folyamán nem versenyeznek a gyerekek, nem kívánnak egy konszenzusra jutni a tételmondat kapcsán, helyette közösségi vitát folytatnak.

 – Most a nonkompetitív formát részesítjük előnyben, egy tételmondatot több szempontból elemzünk. A célunk, hogy a téma lényegéhez közelebb kerüljünk – mondta el Buda Andrea.

Az Európa Nap keretében szervezett közösségi vitára nagy érdeklődés mutatkozik a tanulók részéről minden évben, ez alkalommal is több mint negyven gyermek vehetett részt az eseményen. Ha a rendezvény engedné, ennél még többen is szívesen jelentkeznének a vitára. A hatalmas érdeklődésnek pedig éppen az lehet az oka, hogy a közösségi vita lehetőséget kínál olyan diákoknak is, akik nem szeretnek versenyezni, de szívesen érvelnek és gondolkodnak együtt másokkal egy-egy témáról.

Debrecen vita Fazekas haon
Kérdezhettek is a diákok a meghívottaktól
Forrás: Molnár Péter

Papp László, Debrecen polgármestere az esemény megnyitóján úgy fogalmazott, hogy a diákokkal való diskurzus komoly erőforrás és muníció a jövőtervezés szempontjából. Kiemelte, hogy Debrecen városa nem engedte el az oktatás intézményrendszerének a „kezét”, szeretnének aktívan részt venni a város oktatásügyének irányításában.

A közösségi vita az Európa Nap egyik programja volt, emellett a nap folyamán az oktatás különböző területeiről érkeztek előadók a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumba. Érzékenyítés céljából prezentációt hallhattak a diákok a Dorkász Szolgálat Alapítvány UNICEF támogatásával a kárpátaljai menekült gyermekek felzárkóztatásáért létrehozott iskola igazgatójától, az átmeneti otthonokban élő gyermekek oktatását biztosító Láthatatlan Iskola képviselőitől, valamint a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozását és személyiségfejlesztését segítő Igazgyöngy Alapítvány munkatársaitól.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában