Közgyűlés

2023.03.23. 16:17

Lebontanák a Délibábot, megvan, mi lenne a helyén felhúzott épületben

Egyelőre a véleményezési szakasza indul az eljárásnak.

A Délibáb áruház

Forrás: Google Street View

Kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a debreceni közgyűlés a Böszörményi út – Békessy Béla utca – Mikszáth Kálmán utca – Thomas Mann utca – Bolyai utca által határolt területrészt a csütörtöki ülésén. Az előterjesztés szerint az ott kialakítandó épületben (a jelenlegi Délibáb áruház helyén) üzletek, étterem és lakások lesznek, valamint többszintes mélygarázs.

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület) arra kérdezett rá, ki és mit szeretne ott építeni. – Az egy forró terület, egy lakótelep közepén van, egyeztettek a lakossággal? Korábban már voltak tiltakozások az építkezés ellen. Vannak aggályaim, hogy ez jól elő van készítve, hogy megfelelő tájékoztatást adunk az ott lakóknak – mondta.

Gábor István főépítész válaszából kiderült: a Délibáb áruház jelen állapotában nincs olyan tartószerkezeti rehabilitációs lehetőség, hogy ott kereskedelem tartósan fennmaradhasson. Az Újkert telekszerkezete ugyanakkor elbírja a fejlesztést. A környék kereskedelmi forgalma és lakóterületi parkolóforgalma is magas, a Délibáb azonban nem alkalmas arra, hogy oda parkolókat tervezzenek. Az áruház szanálásával, egy új beépítéssel van erre lehetőség.

A fejlesztői szándék alapján indítanánk most el a folyamatot, a szabályozási terv módosítását. A városrész igényeit szolgálná ki, nemcsak kereskedelmi, hanem rekreációs szolgáltatások is lennének az új, magántulajdonú épületben. A partnerségi egyeztetéseket el kívánjuk indítani. Valóban volt terv egy jóval nagyobb beépítési intenzitásra, voltak konfliktusok a lakossági ütközés kapcsán

– idézte fel a főépítész.

Papp László polgármester elmondta, hogy a beruházó cég a debreceni Xanga cégcsoport tagja, az vásárolta meg a Délibáb áruházat. – Az általam látott koncepció egyértelműen minőségi fejlesztést mutat. A Délibáb most nem az a kategória, mely emelné az ottani lakókörnyezetet. Az új épületben lenne mélygarázs, nagyjából ugyanannyi kereskedelmi felület, mint a mostaniban, és néhány szinten lakások, de nem a korábbi elképzelések szerint.

A mostani koncepció illeszkedik az őt körülvevő környezethez

– hangsúlyozta a polgármester.

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában