Közgyűlés

2023.03.23. 14:33

Támogatást kap Debrecen a vízszolgáltatásra

Minden nehézség ellenére igyekszik folyamatosan újítani a rendszert a város.

Forrás: Molnár Péter

Pályázatot nyújt be a debreceni önkormányzat a 2023. évi lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatására. A Debreceni Vízmű Zrt. a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-től szerződés alapján veszi át a vizet köbméterenként nettó 649,20 forintért, ehhez köbméterenként nettó 329,20 forintos támogatást igényel nettó 206 millió 161 ezer forint összegben.

– A bizottsági ülésen megdöbbentő számokat hallottam; ne a Vízmű legyen a következő DKV! – utalt Madarasi István (MSZP) a közlekedési társaság súlyos anyagi helyzetére. Mint kifejtette, a Debreceni Vízmű Zrt. oda jutott, hogy felújítási, kapacitásnövelési igényei veszélybe kerültek. Általánosságban a víziközmű-hálózat 2 százalékát kellene évente felújítani, a debreceni ezer kilométernyi hálózat esetében ez 20 kilométert jelent. Így is 50 évbe telne, aztán kezdhetnénk elölről. A képviselő szakemberektől azt hallotta, hogy a pályázatok során a kért összeg mintegy 60 százaléka realizálható, ami nagyon kevés az elvégzendő feladatra. – Az elöregedett rendszert folyamatosan javítani kell, de erre egyre kevesebb a lehetőség – figyelmeztetett.

– Tisztában vagyunk ezzel. A helyzet kialakulásának oka, hogy gyakorlatilag tíz éve változatlanok a vízdíjak, de a működési költségek nagyságrendekkel növekedtek. A rezsicsökkentés jó a lakosságnak, de a számlát ki kell fizetni a víziközmű-szolgáltatás után, és annak egy része ott marad a Vízmű nyakában. Amikor tavaly arról döntöttünk, hogy nem adjuk át a vízszolgáltatónkat az államnak, akkor a terheket is vállaltuk. Remélhetőleg a jövőben változtatni lehet majd a vízdíjakon. A költségvetésben idén 250 millió forintot félretettünk a vízmű-rekonstrukciós munkákra, de ez nem is olyan sok, valóban nagyságrendekkel több kellene – mondta Papp László polgármester.

SzT

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában