Kőzgyűlés

2023.03.23. 13:51

Három debreceni ingatlan tulajdonosa lett a görögkatolikus egyház

Az új törvény alapján nyújtotta be igényét és kapta meg az egyház az épületeket.

Forrás: Hajdúdorogi Egyházmegye-archív

A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház tulajdonába adta a közgyűlés az egyház által használt három ingatlant: a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI iskolaépületét (a régi Bányai Júlia-iskola), a Vígkedvű Mihály utcai Szent Efrém Görögkatolkus Óvoda épületét, valamint a Szent László Görögkatolikus Gimnázium és Technikum épületét.

Az ellenzéki képviselők nem szavazták meg az előterjesztést; bár egyetértettek abban, hogy támogatni kell az egyházat feladatai ellátásában, a tulajdoni váltást szükségtelennek és jogilag is kifogásolhatónak tartották, továbbá a város vagyonának megőrzését hangoztatták.

Papp László polgármester hangsúlyozta: a görögkatolikus egyház a jó gazda gondosságával használja az épületeket, jelentős fejlesztéseket hajtott végre azokon, és amennyiben nem közfeladatra használná az épületeket tovább, vissza kellene adnia a városnak.

Kőszeghy Csanád Ábel (független) szerint nincs szükség a tulajdonba adásra, amellett a képviselőknek vigyázniuk kell a város vagyonára, melyből több nagy értékű ingatlan kerülne ki. Azt tudakolta, készült-e az épületekről értékbecslés. – Nem készült, mivel ingyenes átadásról van szó. Az ingatlanok nyilvántartási értéke körülbelül 600 millió forint, ez azonban holt teher a városnak, hiszen az egyház használja az épületeket. Tisztább helyzet áll elő, ha az egyház ezentúl tulajdonosként működteti azokat – válaszolta Szűcs László, a gazdálkodási főosztály vezetője.

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület) arról érdeklődött, ilyen típusú jogi helyzet volt-e már az elmúlt 30 évben, Szabó Bence (Momentum) pedig arról, felmérte-e a város azokat az ingatlanokat, amik hasonló kérések nyomán kikerülhetnek a tulajdonából. Szekeres Antal főjegyző elmondta, éppen ilyen helyzet nem volt még, de más jogi konstrukcióban van példa, hogy az állam vagy az önkormányzat ingyenesen tulajdont ad át. Papp László rámutatott: lejárt a határidő, amíg az egyházak jelezhetik a tulajdonba vételi igényeiket, eddig ennyi érkezett.

– Talán most nem fontos a tulajdon kérdése, azonban minden polgári demokráciában, így Magyarországon is a tulajdonhoz való jog a legfontosabb védett jog. Egy ilyen törvény, hogy egy tulajdonos, jelen esetben Debrecen önkormányzata adjon át a tulajdonából valamit, meg sem születhetett volna, meggyőződésem szerint Alaptörvény ellenes. Habár gyakorlati jelentősége nincs, Debrecen városa mégiscsak egy önálló, szuverén, tulajdonával rendelkező hatalom. Ha nem fogadnánk el az előterjesztést, valószínűleg lenne belőle egy per, én felajánlom, hogy ingyen képviselem a várost. Az elvileg lehetséges visszavétel is nagyon bizonytalan, nincs rá jogszabály – mondta Gondola Zsolt Zoárd.

Mándi László (Momentum) szerint rossz precedenst teremthet a lépés, ezután többször is meg kell gondolni, hogy mit adunk át használatba.  

A polgármester emlékeztetett rá, hogy az óvoda épülete használaton kívül volt, amikor a Hajdúdorogi Metropolitai Egyház átvette, azóta felújította és működteti. A másik két intézménynél is jelentős fejlesztéseket végeztek és magas színvonalú munkát folytatnak. Szerinte tisztázatlan, hogyan rendezhetőek az említett, egyházi forrásokból megvalósult értéknövelő beruházások tulajdoni szempontból, és úgy vélte, valószínűleg a jövőben is hasonló, a gyerekek számára jobb körülményeket biztosító fejlesztéseket hajt majd végre az egyház.

A javaslatot végül 24 igen és nyolc nem szavazattal fogadták el.

Egy másik előterjesztés alapján a Hajdúdorogi Főegyházmegye ingyenes használatába került a Pósa utca 1. szám alatt lévő önkormányzati ingatlan két helyisége, melyet a görögkatolikusok gyermekjóléti és szociális szolgáltatások ellátásának biztosítására használnak majd határozatlan ideig.

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában