Közgyűlés

2023.03.23. 11:41

Májustól újra járnak hétvégén is a villamosok Debrecenben, de drágábban utazhatunk

Elfogadta a debreceni közgyűlés a DKV áremelésről szóló előterjesztését.

Forrás: Napló-archív

Május elsejétől ismét emelkednek a debreceni tömegközlekedés árai. A DKV Zrt. javaslatot nyújtott be a menetrend szerinti helyi személyszállítási viteldíjak és pótdíjak 2023. május 1-jei hatállyal történő módosítására – ezt a debreceni közgyűlés csütörtökön elfogadta. A javasolt változások indoka, hogy a jelentősen megemelkedett energiaárak, üzemanyagárak, bérköltségek és egyéb megnövekedett költségek különös mértékben hatottak a DKV Zrt. gazdálkodására és ezáltal a közösségi közlekedés fenntartására. Ennek következtében többször módosultak a villamos-, trolibusz- és autóbusz-menetrendek.  

A város villamosenergia-megtakarítási törekvéseivel összhangban 2023. január 14. napjától hétvégén (szombaton és vasárnap) a villamosok helyett mindkét vonalon villamospótló autóbuszok közlekednek. Az inflációval történő emelés biztosítja a szükséges fedezetet arra, hogy

2023. május 1. napjától az 1-es és 2-es jelzésű villamos vonalon teljeskörűen visszaáll a villamos közlekedés, azaz szombaton és vasárnap is újra fognak közlekedni a villamosok.

Az emelés átlagosan 14 százalék, melynek értelmében például a vonaljegyek elővételben 460 forintba, járművön vásárolva 550 forintba kerülnek majd, míg a mobiljegy ára 440 forintra változik. A papíralapú kombinált havi bérlet 8 ezer 650 forint, míg az elektronikus változat 8 ezer 350 forint lesz majd. A diák és nyugdíjas kombinált havi bérletek árai is emelkednek: a papíralapúért 4 ezer 990 forintot, míg az elektronikus párjáért 4 ezer 800 forintot kérnek. A kisgyermekes havi bérlet ára 4 ezer 790 forintra módosul. Mindezek mellett pedig emelkednek a pótdíjak is, így például a helyszínen vagy a 3 munkanapon belül befizetett pótdíj 6 ezer forintra változik; a meglévő bérletek, igazolványok bemutatási díja 5 munkanapon belül 1500 forintra.

Tóth Szabolcs, a közlekedési vállalat vezérigazgatója szerdán tartott sajtótájékoztatót ez ügyben, akkor az is elmondta,

május elsejétől megjelenik a vármegyebérlet, amelynek egyik különlegessége, hogy nem havi hatályú, hanem egy harmincnapos bérlettípus, továbbá nem köthető kiindulási, illetve célállomásokhoz, mint a DKV kiegészítő bérlete. Így ez utóbbit kivezetik és helyette egy másik, a vármegyebérlet rendszeréhez igazodó, harmincnapos bérletet vezetnek be.

 HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában