Születésnap

2023.03.16. 19:48

Igazi hazafi Gabi bácsi 90 évesen is

Az ünnepelt, Dandé Lászlóné alpolgármester, Birinyi Sándorné gondozó és Holoda Lajosné Jucika néni

Forrás: Dandé Melinda

– Ha megnyerném a lottó mostani nyereményét, a 2 milliárd forintot, Hajdúsámsonra költeném. Kifizetném az intézmények villanyszámláit 2 évre, a szegényebb és a városban élő kárpátaljai magyar családokat segíteném – árulta el Lovász Gabi bácsi, aki csütörtökön töltötte 90. életévét, hiszen 1933. március 16-án született Zsákán. Minden héten lottózik az 5-ös és 6-os lottószelvényekkel.

Hárman voltak testvérek, az elemi iskolát Zsákán, a polgárit Berettyóújfaluban járta ki. Elektronikai technikumot szerzett Debrecenben, azután pedig a Göcsnél és a Konzervágynál dolgozott egészen nyugdíjas koráig.

A szegedi laktanyába sorolták be 1953-tól 1955-ig, majd jött az ’56-os forradalom. – Emlékszem, 23 éves voltam, és szólt a művezetőm, nagy felfordulás van odakint. Jobb lenne, ha te is kijönnél velünk Amerikába, itt nincs már jövő. De én mondtam, szó sem lehet róla, itt maradok és nem bántam meg soha – nosztalgiázott Gabi bácsi.

Feleségét, a tanítónő Sarkadi Veronikát 1961. augusztus 12-én vette el feleségül. – Percre pontosan emlékezem mindenre – árulta el mosolyogva.

Vera nénit nyugdíjas korukra veszítette el Gabi bácsi, melynek feldolgozása nehéz volt számára. A felesége unokatestvére, Jucika néni segíti a szépkorút mai napig mindenben, lassan 20 éve.

Az ünnepeltet köszöntötte a város nevében Dandé Lászlóné alpolgármester, aki átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét és az önkormányzat ajándékcsomagját.

Az ünnepelt kedvenc időtöltése a lottózás mellett a focimeccsek nézése a tévében, olvasás és a kellemes beszélgetések.

Dandé Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában