Idősköszöntés

2023.03.17. 13:28

Gyémántdiplomás a kilencvenéves, debreceni Ottó bácsi

„Életemet, munkámat mindig a jó érdekében végeztem.”

Szilágyi Edina önkormányzati képviselő is köszöntötte a szépkorút

Forrás: Kiss Annamarie

– Sok mindent megéltem: háborút, szegénységet, ám a mai fiataloknak sem könnyű – hangsúlyozta Pozsgai Ottó, akit pénteken délelőtt 90. születésnapja alkalmából debreceni otthonában köszöntött Szilágyi Edina önkormányzati képviselő, valamint Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa. Ottjártunkkor megtudtuk, Bőnyrétalapon született, majd ötéves korában Pázmándfalu határába, egy tanyára költöztek, ahol a nagyszülei éltek. Egy fiútestvére van, Zoltán, aki 92 éves, szoros kapcsolat van köztük, de nem egy városban élnek.

– 1945 tavaszán még dúlt a második világháború, melyet mi is megszenvedtünk, bátyám elkerült otthonról, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát, én pedig még otthon maradtam – idézte fel Pozsgai Ottó. A bérelt földeken segített a szüleinek a mezőgazdasági munkákban. A háború vége után megkezdődött a jóvátételi beosztás: a terményt és az állatokat is elvették tőlük.

Hosszú, boldog házasság

Később Ottó bácsi is leérettségizett, majd felvették az Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karára, ahol 1960-ban mezőgazdasági gépészmérnök oklevelet szerzett. – Gyakorlati időmet a Hajdú-Bihar Megyei Állami Gazdaságok Igazgatóságán töltöttem le, feladatom a gazdaságok műszaki ellenőrzése volt. Ezután a Debreceni Betonáru Gyárban helyezkedtem el tervezőmérnöki beosztásban. Később energetikus, majd műszaki főmérnök lettem. A gyár termékeinek (betonelemek, mozaik lap, műkő termékek) technikai, műszaki fejlesztését végeztem a termelési osztály vezetőjével együtt. Új gyártósorokat, gőzkamrát, híddarut, futómacskás függesztett darut és egyéb fejlesztéseket hajtottunk vége.

Debrecen Pozsgai Ottó idősköszöntés haon
Ottó bácsi mesélt nekünk az életéről
Forrás: Kiss Annamarie

 A gyár 1970-ben beolvadt a Debreceni Házgyárba, a telepet felszámolták. Az általuk felkínált állást nem fogadtam el, így a továbbiakban termelőszövetkezetekben helyezkedtem el műszaki vezetőként

 – sorolta. Kiemelte, Debrecen legnagyobb termelőszövetkezetében, a Béke tsz-ben kapott állást. Gabonaszárítókat, raktárakat, korszerű betakarítógépeket hoztak létre.

Mint megtudtuk, feleségét Debrecenbe ismerte meg, akivel 1961-ben házasságot kötött, és egészen 2018-ig, az aszony haláláig boldog házasságban éltek. Egy fiú és egy lánygyermekük született. Ma büszke lehet öt unokájára és egy dédunokájára. 

– Aranydiplomámat 2010-ben, gyémántdiplomámat 2020-ban vehettem át – emelte ki. Hozzátette: úgy érzi, életét, munkáját mindig a jó érdekében végezte.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában