Táblát kapott

2023.02.08. 15:18

Újabb debreceni intézmény kapcsolódott be a „PASCH-iskolák” sorába

Az elmúlt 8 évben csaknem 4200 új munkahely jött létre német cégek által Debrecenben.

Újabb debreceni intézmény kapcsolódott be a „PASCH-iskolák” sorába

Forrás: Czinege Melinda

– Nem igazán kell nagyon aziránt kutakodni, hogy mennyire mélyek a Debrecen-német kapcsolatok, ugyanis azok régóta tartanak. Ez igaz az élet nagyon sok területére, ideértve a gazdasági folyamatokat: az elmúlt 8 évben csaknem 4200 új munkahely jött létre német cégek által – fogalmazott Barcsa Lajos alpolgármester a szerdán tartott Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban, a Deutsches Sprachdiplom (DSD) táblaavatási ceremónián. Kiemelte azt is, hogy az oktatási kapcsolat sem a mai nappal kezdődik. A korábbi években már több együttműködést alakítottak ki a Német Nagykövetségnek is köszönhetően debreceni oktatási intézményekben.

Barcsa Lajos alpolgármester és Szilágyi Sándor főigazgató 
Forrás: Czinege Melinda

Az alpolgármester megjegyezte, a kultúrát ugyanúgy előtérbe helyezik, ugyanis igyekeznek olyan kulturális programokat megvalósítani Debrecenben, amelyek a két nemzetet egymáshoz közelebb hozzák.

2002 óta van német nyelven oktatás a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban. Új szintre lépett az intézmény azzal, hogy hivatalosan is bekapcsolódik a „PASCH-iskolák” sorába. Vélhetőleg az eddig is sokak által kedvelt intézmény még inkább szimpatikusabb lesz a Debrecen és környékbeli diákok számára

 – hangsúlyozta.

Az avatón Kirsten Ahlers, a Német Nagykövetség kulturális referense elmondta: a csatlakozó iskolák a PASCH keretében többek közt lehetőséget kapnak arra, hogy továbbfejlesszék a német nyelv oktatását intézményeikben. – Magyarország kezdettől fogva hatalmas szerepet töltött be ebben a rendszerben. Debrecen abban a megerősített helyzetben van, hogy a kulturális, az oktatási és a gazdasági kapcsolatok nagyon szorosak – jegyezte meg. Reményét fejezte ki aziránt, hogy az itt megszerzett magas szintű némettudás nagy előnyhöz fogja juttatni a diákokat a munkaerőpiacon, és biztos abban, számos német munkaadó profitálni fog ebből.

Forrás: Czinege Melinda

– Intézményünk mindig is élen járt az idegen nyelvű oktatásban, és különösen a német–magyar kéttannyelvű oktatást emelném ki jelen pillanatban. Német nyelven matematikát és történelmet tanítanak iskolánkban. Csaknem 600-700 diákunk került már ki kéttannyelvű oktatásból, akik mind megállják a helyüket a gazdasági életben. Debrecen gazdasági környezete a német kultúrára, gazdaságra épül, ezért is nagy szükség van az idegennyelv-tudásra – tette hozzá Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója. 

Forrás: Czinege Melinda

NE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában