Múltidéző

2023.02.05. 12:47

Ön emlékszik még a 20 évvel ezelőtti nagy havazásra?

Az egyik Hajdú-bihari települést zárta el a külvilágtól a hó.

A DKV járatai is segítségre szorultak

Forrás: Napló-archív

Ma már szinte elképzelni sem lehet, húsz évvel ezelőtt azonban rengeteg problémát okozott a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű hótakaró. Olvasóink közül sokan emlékezhetnek még 2003. februárjának első napjaira, amikor a megyei közlekedés lebénult a téli csapadék következtében és egyeki iskolások ragadtak egy éjszakára Tiszafüreden. A Hajdú-bihari Napló egykori tudósításaival idézzük fel a történteket.

Forrás: Napló-archív

– Akinek nincs halaszthatatlan útja, ne üljön személygépkocsiba, mert a hatalmas hóban még a télre alaposan felkészített járművek is elakadhatnak – hívta fel a figyelmet címlapján a február 6., csütörtöki lapszám. A megelőző éjszakára több megyei útszakasz járhatatlanná vált, míg Egyeket teljesen elzárta a hó: sem a 33-as főútról, sem pedig Tiszacsege irányából nem lehetett megközelíteni. Tucatnyi Tiszafüredre átjáró általános iskolás diák pedig a városban rekedt. Ők az iskolában és a tűzoltóságon töltötték az éjszakát, és csak másnap jutottak haza.  

Valakinek örömet, másnak munkát és bosszúságot okozott a szélsőséges időjárás 
Forrás: Napló-archív

Előfordult, hogy az utasok tolták ki a trolit

A csütörtöki lapszám harmadik oldalán megjelentek szerint, Balmazújvárosból február 5-én, délben elindult két munkagép sötétedésig már nem érkezett meg a megye legnyugatibb községéhez, ugyanis útközben több közúton rekedt járműnek segítettek. Bódi Istvánné jegyző a Naplónak akkor úgy fogalmazott: legfeljebb helikopterrel lehetett volna a települést megközelíteni. De nem csak Egyek környékén bénult meg a közlekedés. A Hajdú Volán Rt. több távolsági autóbuszjáratát sem indította el. A helyközi járatok 20-25 perces késésekkel közlekedtek.

Még a hóeke is elakadt
Forrás: Napló-archív

A debreceni közlekedés lelassult. A 9-es autóbusz például nem jutott el Bánkra, a belvárosi buszok menetideje pedig a megszokotthoz képest megduplázódott. A trolik nehezen álltak ki a buszöblökből, előfordult, hogy az utasok tolták ki a járművet. A hóeltakarítási munkálatokba a DKV munkatársainak az AKSD is besegített, hólapátot ragadtak még a parkolók őrei is.  

Több közlekedési baleset is történt a havas utakon 
Forrás: Napló-archív

Több évtizedes rekord dőlt meg

– Az utóbbi negyven évben csak egyszer volt ekkora hó a megyében – hozta címlapján a pénteki, február 7-én megjelent Napló. Előző estére már minden település elérhető volt, csak Balmazújváros térségében kellett huszonnégy órás ügyeletet tartani. Tiszacsegén hószünetet rendeltek el az iskolában, Hajdúhadházon a templomkerti óvoda tetőszerkezete roppant meg a hóteher súlya alatt. A környező megyékből átjáró diákokat szerda este nem engedték haza. Elmaradt a péntekre tervezett DVSC-Dunaferr női kézilabda-mérkőzés és a Vadkakasok-Körmend kosárlabda-meccs. Mintegy hatvan centiméter hó hullott le. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában