Városi közgyűlés

2022.12.15. 13:43

Jövőre is ingyen parkolhatnak Debrecenben az elektromos autók

Költségvetéssel és energiahatékonysággal kapcsolatos kérdésekben is döntött Debrecen képviselő-testülete.

Forrás: Kiss Annamarie

Idei utolsó ülését tartotta csütörtökön a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A napirendi pontok tárgyalását megelőzően új képviselői tag és új bizottsági nem képviselő tag tették le esküiket, továbbá a városvezetés átadta a Fenntartható Debrecen Nagydíjat.  

A fenntartható Debrecen Díjat 2019-ben alapított a város önkormányzata. Az elismerés célja többek között a város épített és természetes környezetének megóvása és fejlesztése; a környezettudatos szemlélet kialakítására törekvő, ebben kiemelkedő értékű munkát végző, a környezettudatos működést és a fenntarthatóságot szem előtt tartó gazdálkodó szervezetek elismerése. 2019 és 2021 között hét gazdálkodó nyerte el ezt a presztízsértékkel bíró díjat. 2022-ben a közgyűlés új koncepciót dolgozott ki a pályázatról.  

A Fenntartható Debrecen Nagydíjat az adott év pályázói közül a legtöbb pontot elért vállalkozás érdemelheti ki. Ennek alapján az idei nagydíjas a Sensirion Hungary Kft. lett. A svájci székhelyű anyavállalat 2021-ben nyitotta meg a debreceni üzemét, mint az anyaországon kívüli első európai gyárát. Az épület az energetikai fejlesztéseinek köszönhetően a fosszilis energiafelhasználást mellőzni tudja. Az elektromos energiájuk egy részét helyben, napelemrendszerrel tudják előállítani. Mintegy tizenegyezer négyzetméter zöld területet alakítottak, és a díszfák mellett gyümölcsfákat is ültettek.  

A közgyűlés folytatásában letette képviselői esküjét a Civil Fórumos Illés-Rácz Mariann, aki Illyés János lemondását követően, listáról került a testületbe, továbbá Illyés János is letette esküjét, mint a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság nem képviselő tagja. Papp László ezt követően pedig bejelentette: Fauszt Zoltán mellett a továbbiakban Danku Csaba látja el a polgármesteri hivatal aljegyzői feladatait. 

Külön rendelet a közvilágítás szabályozására 

Elfogadta az önkormányzat 2023. évi költségvetési gazdálkodásával összefüggő rendeletek megalkotásáról és a kapcsolódó döntésekről szóló napirendi pontot a testület. Papp László polgármester ehhez kapcsolódóan kiemelte: 2022-ben sem kellett az önkormányzatnak hitelt felvennie működési költségei biztosításához, így lehetőség adódott arra, hogy a jövő évre szóló folyószámlahitel keretet 5 milliárd forintról 4 milliárd forintra csökkentsék. A közvilágítással kapcsolatos képviselői kérdésre hozzátette: az októberi közgyűlésen meghatározott szempontokat tartalmazza a most elfogadott rendelet.

Jánki József (DK) képviselői kérdésére Debrecen polgármestere elmondta: az egész Európát érintő energiaválság a cívisvárost is arra kényszeríti, hogy költséghatékonysági intézkedéseket hozzon, azonban ezt a szolgáltatások színvonalának jelentős mértékű romlása nélkül teszi. Emlékeztetett, hogy többek között továbbra is működik a színház, idén is van adventi díszkivilágítása a városnak, valamint a szociális- és nevelési intézményekben sem vezettek be fűtéscsökkentést. – Több körben folytattunk le villamosenergia vásárlására közbeszerzési eljárást, jelenlegi állás szerint nettó 186,33 forint kilowattóránként tudnánk ezt beszerezni, amely így is többszöröse a 2022-es árnak. Szükségszerű a hatékonysági intézkedések megtétele – fogalmazott Papp László 

A folytatásban a testület elfogadta az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosítását, valamint a pénzügyi bizottságot érintő személyi változásról is döntés született. Az egyes szociális és egészségügyi tárgyú rendeletek módosítását pedig technikai jellegű változtatások indokolták.   

A közgyűlés döntött továbbá a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás 2023–2027. évekre vonatkozó díjkalkulációjáról is. Ennek alapján az alapdíj ingatlanonkénti havidíja 350 forintra, az ürítési díj köbmétere pedig 3 ezer forintra változik. Papp László polgármester felhívta a figyelmet, hogy ez a módosítás csak a jogi személyeket érinti. Madarasi István (MSZP) kérdésére válaszolva pedig elmondta: a város szennyvíztisztító-telepe jelenleg ki tudja szolgálni az igényeket, azonban a város növekedésével idővel szükség lesz a közműhálózat fejlesztésére is. – A kormánynál előkészítés alatt van egy a város víziközmű-hálózatának fejlesztési támogatása. Erről a közeljövőben döntésnek kell születnie, hiszen szükség van az iparterületek vízhálózatának fejlesztésére és a szennyvíztelep fejlesztésére is – mondta a városvezető. Hozzátette: a Debrecen2030 programban is jelentős közműfejlesztési elképzeléseket fogalmaztak meg, továbbá uniós források bevonását is tervezik ezen a területen is. 

Debrecenben marad az Antal-Lusztig-gyűjtemény 

Debrecen képviselő-testülete elfogadta a DV parking javaslatát, mely szerint a tisztán elektromos meghajtású autók debreceni tulajdonosai továbbra is ingyenesen, korlátlanul tudják használni a város díjfizetéses parkolóit. Gondola Zsolt (Civil Fórum) képviselő kérdésére, miszerint miért csak a természetes személyekre terjeszti ki az önkormányzat a kedvezményt – Papp László elmondta: a döntés hátterében az áll, hogy a vállalkozások költségként el tudják számolni a parkolódíjakat. 

A képviselők tárgyalták a MODEM működésének változtatására tett javaslatokat, melynek értelmében az intézményt fenntartó cég neve megváltozik, továbbá kikerül a Déri Múzeum tagintézményei közül. Papp László szerint a MODEM jövőjét meghatározó mérföldkő az, hogy önálló muzeális intézmény lesz. A MODEM-hez kapcsolódó napirendi pont volt később az Antal–Lusztig-gyűjtemény kölcsönzésére vonatkozó szerződés meghosszabbítása.

Gondola Zsolt Zoárd képviselő felidézte, ez a kontraktus korábban is viták tárgyát képezte a testületben, így érvelést kért arra vonatkozóan, miért szükséges ezt fenntartani. Puskás István alpolgármester válaszában kifejtette: a hazai és nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő magángyűjtemény köz javára történő feldolgozása lehetőséget biztosított Debrecennek a bemutatkozásra többek között Berlinben, Londonban és Párizsban is. – Az elkészült és kidolgozás alatt álló katalógusok egy olyan kiadványsorozatot alkotnak majd, amelyekből kirajzolódik a 20. századi magyar képzőművészet története. A szakmai partnerként MODEM a saját profilja szerint tudja építeni tovább ezt az együttműködést – fogalmazott. 

Saját napelemparkok kialakításán dolgozik a város 

A képviselők a továbbiakban döntöttek egyes önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok létesítő okiratának módosításáról, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. kezességvállalásának jóváhagyásáról; a város településrendezési eszközeinek a Debrecen, Platán utca és Meszesi utca menti területet érintő módosításáról, valamint a Hosszúpályi út mentén, illetve a Vértesi út környezetében elhelyezkedő területrészeken tervezett megújuló energiaforrások hasznosításának céljára szolgáló terület (napelemparkok) kialakításáról és az azzal kapcsolatosan szükséges településrendezési eszközök módosításáról.   

– A város fenntarthatósága, működőképességének erősítése érdekében lépnünk kell a megújuló energiatermelés felé. Egy a város és a lakosság részéről is megfizethető közösségi közlekedés kialakításának céljából lényeges, hogy a felhasznált energia egy részét mi tudjuk előállítani. De ez utóbbi a közvilágításra is igaz – mutatott rá Papp László.  

Az ülésen döntöttek továbbá ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról, a Miklós u. 21–23. szám alatti egyik ingatlan árveréséről, valamint ingatlanok cseréjéről a Déli Gazdasági Övezetben. Mindezek mellett a grémium tárgyalta az Angyalföld tér 1. szám alatti épület két helyiségének 2023. június végéig tartó ingyenes használatba adását az Országos Sportegészségügyi Intézet részére; valamint több közterület elnevezését is elfogadták. Elfogadták azt a javaslatot is, mely szerint több intézményszolgáltatást vonnának össze 2023. április végéig. 

A zárt ülést interpellációk, kérdések követték. Elhangzott, hogy a kínai akkumulátor gyár beruházása hatósági eljárások szakaszába lépett, a benyújtott dokumentumok alapján most már látható, hogy milyen koncepció alapján tervezi kialakítani az óriáscég debreceni gyárát. A tervek szerint januárban közmeghallgatást tart majd az önkormányzat ebben a témában.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában