Városi közgyűlés

2022.12.12. 17:15

Újabb módosítások lehetnek Debrecenben a díjfizetéses parkolás terén

Egyes elektromos autótípusok díjmentesen parkolhatnak majd továbbra is a megyeszékhelyen.

Újabb utcát vonhatnak a debreceni díjfizetéses parkoló övezetekbe

Forrás: Illusztráció, Napló-archív

Debrecen közgyűlése a november 17-én elfogadott rendelete értelmében 2023. január 1-től megszüntetné a környezetkímélő gépkocsik díjmentes parkolásának lehetőségét. Ezzel egyidejűleg pedig határozatot hozott arról, hogy a DV Parking Kft. a város közigazgatási területét illetően vizsgálja meg a debreceni állandó lakcímmel rendelkező magánszemélyek tulajdonában lévő, világoszöld alapszínű különleges rendszámtáblával rendelkező környezetkímélő gépjárművek ingyenes parkolásának lehetőségét oly módon, hogy a fokozatos kivezetés elve érvényesüljön a 2023. évvel kezdődően. A december 15-i ülésükön erről tárgyalnak a képviselők.

A következő év első napjától hatályos új szabályozás értelmében a környezetkímélő gépkocsik (világoszöld alapszínű rendszámmal rendelkező gépjárművek) a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozóhelyeket már csak díj megfizetésével használhatnák. Környezetkímélő gépkocsinak minősülnek az elektromos gépkocsik, továbbá a nulla emissziós gépkocsik. Ezeknek három kategóriáját különbözteti meg Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium rendelete: az első a tisztán elektromos gépkocsik (környezetvédelmi osztálya: 5E); a második a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi, az úgynevezett plug-in hibrid gépkocsik (környezetvédelmi osztálya: 5P); a harmadik pedig a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik (környezetvédelmi osztálya: 5N).

A tisztán elektromos autók kivételek

A DV Parking javaslata szerint azok a debreceni állandó lakcímmel rendelkező magánszemélyek, akik 5E környezetvédelmi osztályba sorolt tisztán elektromos gépjárművek tulajdonosai vagy üzembentartói, 2023. január 2. napjától a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozóhelyeket díj megfizetése nélkül használhatnák. Ehhez díjmentesen regisztrálniuk kell a DV Parkingnál, ahol be kell mutatniuk a lakcímet igazoló hatósági igazolványt és az érvényes forgalmi engedélyt, melynek „V.9” kódjánál „5E” bejegyzés szerepel.

Lakossági kezdeményezés parkoló övezetre

A Csemete utca 1–7. számú lakóépületekben élők kezdeményezték, hogy az önkormányzat vonja az utcát díjfizetési övezetbe annak érdekében, hogy jogosultak legyenek lakossági kedvezményes bérlet vásárlására. A kérés oka, hogy a lakosok a szomszédos utcákban tudnak csak gépjárművel megállni, melyek díjfizetési övezetbe tartoznak. Elfogadása esetén – tekintettel a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló törvényre – ez a rendelkezés 2023. január 15-én lépne hatályba.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában