Isten házának kapujában

2022.12.03. 15:01

Felszentelték a debrecen-tócóskerti görögkatolikus templomot – fotókkal

A magyar kormány az elmúlt tizenkét évben Kárpát-medence-szerte több mint 3 ezer templom megújulásához és több mint 200 új templom felépítéséhez járult hozzá.

Forrás: Molnár Péter

Ünnepélyes keretek között felszentelték a debrecen-tócóskerti görögkatolikus templomot szombaton délelőtt, melynek alapkövét 2020. június 11-én rakták le. A csaknem 250 négyzetméter alapterületű, mintegy 150 fő befogadására alkalmas épületben Papp László polgármester köszöntötte a jelenlévőket. – Ahogyan Ábel atya is megemlítette prédikációjában, valóban sok jó dolog épül Debrecenben. Oly sokat építettünk a városban az elmúlt években, hogy néha az az érzésem, már fel sem kapjuk a fejünket arra, ha valami új elkészül. Lehet, hogy éppen ezért nem is a jelenben, hanem sokkal inkább majd a jövőben nyeri el értelmét mindaz, amit ma teszünk – hangsúlyozta. Kiemelte, ha évtizedek múlva utódaink visszatekintenek a 2010-es, 2020-as évekre, akkor minden bizonnyal azt fogják megállapítani: Debrecen számára ez a két évtized kiemelkedően eredményes volt. Ebben a két évtizedben erőt gyűjtöttünk egy egész évszázad kihívásainak a leküzdésére. Gazdasági, szellemi és lelki értelemben is erőgyűjtés jellemzi a mindennapjainkat.

Forrás: Molnár Péter

– Büszke vagyok arra, hogy Debrecenben nemcsak gyárakat, hanem templomokat is építünk. Ugyanígy büszkeséggel tölt el, hogy a sokféle építkezés közepette nekünk, debrecenieknek, debreceni görögkatolikusoknak arra is van erőnk, hogy új templomot, sőt, ha visszatekintek, akkor templomokat is építsünk. Megállapíthatjuk, hogy amikor a világ egyre jelentősebb részén veszítenek a vallások a befolyásukból, amikor sok helyen a hívő emberek számának csökkenése miatt templomokat zárnak be, akkor településünkön mi éppen ellenkezően cselekszünk – fogalmazott Papp László. Majd leszögezte: Debrecen büszkén vallja magát olyan városnak, ahol az itt működő egyházaknak ma is, a 21. században is meghatározó befolyása van a település életére. Hozzátette, óvodákat, általános és középiskolákat, sőt, felsőoktatási intézményt tartanak fent. Hatalmas szolgálatot tesznek szociális területen. Mindemellett az elmúlt tíz évben végbement Debrecen történetének legnagyobb egyházi infrastruktúra-fejlesztése.

A polgármester hangsúlyozta: szinte mindegyik templomunk megújult az elmúlt években, és a meglévők mellett új egyházi bölcsődék, óvodák és iskolák épülnek – aminek meg is van az eredménye. Ugyanis a debreceni gyerekek 25 százaléka egyházi fenntartású nevelési-oktatási intézménybe jár. Ez is mutatja, Debrecen nem elengedi, hanem építi az egyházakkal való jó együttműködést.

Egy közösség központja, szíve

– Felemelő érzés itt lenni és megtapasztalni azt, hogy hazánkban új templomok épülnek, és közösségeink megerősödnek – fogalmazott az eseményen Azbej Tristan, a magyar kormány üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program (HHP) megvalósításáért felelős államtitkára. Megjegyezte: nem egészen két és fél évvel az alapkőletétele után itt állunk egy impozáns épületben, mely mostantól e közösség központja, szíve lesz. – A világot járva sok országban láttam, tapasztaltam, hogy a közösségek, a keresztény közösségek megmaradásának alapeleme, az origója az, hogyha van hol összegyűlniük. Nigériától Pakisztánig, Irakon és Szírián keresztül, a Szentföldön is azt láttam, hogy kiemelt szerepet kapnak az imádságos terek, máshogyan: a közösségi terek.

Mint elmondta, azért bátorkodik egy templomot a közösségi tér jelzővel is illetni, mert a mindennapi problémáinkat, az egyéni gondjainkat és harcainkat itt Isten házának kapujában letesszük, és az ő hívását követve, ha belépünk, az ő családjának, a közösségének a részévé válunk – ez számunkra magától értetődő, természetes, de sok helyen nem így van.

Azbej Tristan kiemelte, a magyar kormány azt vallja, hogy az ember vallásszabadsága mindennél előrevalóbb, ezért is támogatják minden esetben, ha új templomok épülnek. A kormány az elmúlt tizenkét évben Kárpát-medence-szerte több mint 3 ezer templom megújulásához és több mint 200 új templom felépítéséhez járult hozzá.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában