Debreceni Egyetem

2022.11.23. 13:11

Megnyílt a DExpo – izgalmas standok és rengeteg információ egy helyen – fotókkal, videóval

Szerte az országból érkeztek végzős középiskolások és szüleik a Debreceni Egyetem nyílt napjára.

Forrás: Czinege Melinda

Szerdán elstartolt Kelet-Magyarország legnagyobb beiskolázási rendezvénye a Debreceni Egyetemen, a DExpót szerdán és csütörtökön látogathatják a végzős középiskolások és szüleik. A felvételi döntés előtt állók két napon keresztül közelebbről megismerkedhetnek az intézmény képzési kínálatával, szolgáltatásaival és az egyetem sajátosságaival. A rendezvényt Bartha Elek oktatási rektorhelyettes általános tájékoztatója nyitotta, melyen elhangzott: a Debreceni Egyetem 30 ezer – köztük 7271 külföldi –  hallgatójával az ország egyik legnagyobb létszámú és legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. – Az egyetemnek 13 kara van és 13 képzési területen folytatunk oktatást: alapképzési szakjaink száma 77, emellett 91 mesterszak, 6 osztatlan, 26 tanárszak van, továbbá a szakok közül 38 olyan tagozat van, ahol duális képzés is folyik – részletezte Bartha Elek.

Bartha Elek
Forrás: Czinege Melinda

Már szerda délelőtt több ezer középiskolás megfordult az intézmény legnagyobb beiskolázási rendezvényén, amit 2006 óra rendszeresen megrendeznek. A legtöbben kisebb-nagyobb csoportokban várakoztak a standok előtt, de akadtak olyan diákok is, akik szüleikkel érkeztek a nyílt napra. Sárközi Barbara és Tihanyi Dávid már nagyon várták a rendezvényt, ettől függetlenül a megnyitó után még inkább csak az emeletről fürkészték a terepet. – Kicsit tartok az egyetemi élettől, nem azért, mert rosszat hallottam róla, de mindenképpen nagy váltás ez egy fiatal életéven – fogalmazott Barbara, aki a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnázium tanulója. Mint elmondta, erőssége a matematika, de még nem döntötte el, melyik is az a szak, amelyik a leginkább érdekelné. Éppen ezért vesz részt a nyílt napon, hogy minél több információja legyen, valamint olyan hallgatók osszák meg vele a tapasztalataikat, akik a Debreceni Egyetemre járnak. – Informatika és a matematika – válaszolta Dávid, amikor arról érdeklődtünk, mely tantárgyak állnak hozzá a legközelebb. Megjegyezte, ő egyáltalán nem tart attól, hogy rosszul választana képzést, de biztos abban, az egyetemi évekkel kezdődik meg csak igazán a nagybetűs élet.

Sárközi Barbara és Tihanyi Dávid
Forrás: Czinege Melinda

Adovics Maja és Pércsi Hanna jelenleg a Debreceni Ady Endre Gimnázium tanulói, viszont már nagyon várják, hogy egyetemi hallgatóként kezdjék meg felsőfokú tanulmányaikat. Egyöntetűen elmondták, szeretik a középiskolájukat, de öt év nagyon hosszú idő, legtöbb ismerősük már a Debreceni Egyetemen tanul, így számukra nem is kérdés, hol szeretnék bővíteni tudásukat. – Jogász végzettséget szeretnék szerezni, érdekel a pálya, izgalmasnak találom, de azért vagyok itt, hogy joghoz értők is megerősítsenek ebben – fogalmazott Maja, aki bár már tudja, mi érdekli, ettől függetlenül úgy tartja: a hasonló rendezvények óriási segítséget nyújtanak azon 17-18 évesek számára, akikben még kérdéses, mit szeretnének az elkövetkezendő években tanulni.

Pércsi Hannát a gyógyszerész, valamint a biomérnök szak is érdekli, így számára nagyon látványosak voltak a helyszínen folyó kémiai kísérletek. Mint elmondta, nem fog azonnal dönteni, szeretne minél többet megtudni a két szakról. Nem szeretné azt, ha 1-2 év múlva rájönne, nem jól választott, és akkor kezdhetné elölről az egészet.

Pércsi Hanna és Adovics Maja
Forrás: Czinege Melinda

Leendő kolisok?

Az ország minden tájáról érkeztek tanulók, Dudás Krisztina, Ficsor Bianka és Barta Réka Pálma kisvárdaiak, akik nemcsak osztálytársak, hanem szobatársak is. Érdeklődésünkre elmondták, igazán belejöttek a kollégiumi életbe, ezt a jövőben sem szeretnék feladni, szóval őket a szakok mellett a kollégiumi lehetőségek is érdeklik. Kiemelték, nagyon sok jót hallottak a Debreceni Egyetemről, aminek örülnek, hiszen az intézmény nincs órási távolságra Kisvárdától, és valamelyest ismerik is a várost. Bíznak a legjobbakban, de tudják, még sok megpróbáltatás vár rájuk, ideértve az érettségi is, viszont remélik, az álmaik valóra válnak; a jövőben az egyetem hallgatói lehetnek.

Szabó Katalin édesanyaként úgy véli, szükség van a nyílt napokra, ugyanis a hasonlóeseményeken tudunk a leginkább tájékozódni arról, milyen lehetőség vannak a továbbtanuláshoz, vagy a külföldön való tanuláshoz. Mindemellett számos nyelvvizsga központnak is van a helyszínen standja, így könnyebben kiválaszthatjuk a számunkra kedvezőbb ajánlatot. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában