Politika

2022.11.23. 16:31

Kósa Lajos: a környezetvédelem csak addig fontos az ellenzéknek, amíg balhét csinálhat vele

A CATL-beruházás népszavazási kezdeményezéséről tartott sajtótájékoztatót a Fidesz helyi elnöke.

Kósa Lajos

Forrás: Kiss Annamarie

A CATL-beruházással kapcsolatban, az LMP által kezdeményezett helyi népszavazásról tartott sajtótájékoztatót szerdán Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz debreceni szervezetének elnöke. Mint fogalmazott, az LMP helyi szervezetének közreműködésével a debreceni ellenzék helyi két kérdésből álló népszavazás-kezdeményezését október 7-én nyújtotta be a Helyi Választási Bizottságnak, mely utóbbi azt elfogadta. A népszavazás megtartásához november 3. és december 3. között legalább 33 865 aláírást kell a kezdeményezőknek összegyűjteni. 

– Mindannyian emlékezhetünk, mekkora garral ment a hangulatkeltés a beruházás körül. A debrecenieket riogatták úgy, hogy semmiféle valós adat nem volt, amely az állításaikat alátámasztotta volna – emlékeztetett Kósa Lajos, hozzátéve: 20 nap telt el november 3. óta, és egyetlen aláírásgyűjtő ívet sem vettek fel. – Emlékezhetünk, milyen állítások hangzottak el. Mégis, arra sem vették a fáradságot, hogy az aláírásíveket felvegyék. Mindez jól mutatja az ellenzék hozzáállását. Egyáltalán nem tartják fontosnak, hogy igazak-e amit előterjesztettek. Számukra a környezetvédelem csak addig hangsúlyos, amíg balhét lehet belőle csinálni – fejezte ki. Rámutatott arra is, hogy a CATL képviselői még nem terjesztették elő a beruházás konkrét műszaki részleteit a hatóság felé.  

„Mindent megteszünk, hogy semmiféle környezeti terhelés, szabálytalanság ne forduljon elő”
Forrás: Kiss Annamarie

– Természetesen a Fidesz a képviselői útján nyomon követi az egész eljárást, és mindent megteszünk, hogy semmiféle környezeti terhelés, szabálytalanság ne forduljon elő. Az Európai Unió és Magyarország legszigorúbb előírásait kell betartania a CATL-nek, valamint azt, hogy a debreceni erőforrásokat csak olyan mértékben vegyék igénybe, amellyel nem veszélyeztetik a helyiek érdekeit – hangsúlyozta a honatya. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fidesz elkötelezett Debrecenben is a környezetvédelemért. Példaként említette a Civaqua-programot, a Sziget-kék és a Liget tér kialakítását, valamint a nagyerdei rekonstrukciós, a zöld város és a zöld busz programokat is. – Továbbra is kellenek a munkahelyteremtő beruházások, a város gazdaságának az erősítése, de mindezt a környezet megóvása mellett szükséges elérnünk – tette hozzá.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában