Mesélő helytörténet

2022.11.20. 18:56

Kilencven éve nyílt meg a debreceni fedett uszoda

A gyógycélokat szolgáló részen 40 fokos víz volt, úszáshoz pedig 26–28 fokosat állítottak elő.

A fedett uszoda Pallagi úti főhomlokzata egy 1971-es képeslapon

Forrás: Tulok Ferenc-archív

Sokan érzik ma is a hajdani vízillatot, s őriznek szép emléket Debrecen évek óta nem működő, Pallagi úti régi fedett uszodájáról. Egy tavaly áprilisi bejelentés szerint a patinás létesítményt végre felújítják, és várhatóan 2024-től lesz ismét használható.

A Debreczeni Képes Kalendáriom 1933-as száma szerint a fedett uszoda a meglévő régi nagyerdei kád- és gőzfürdő, valamint az 1931-ben épült vasbeton napozó közé beékelve épült. A kötöttség miatt a szélessége 17 méter lehetett, a teljes vízfelületé pedig 9,7 méter. A medence versenyhossza 33,3 méter.

A fedett uszoda és környezetének esti látképe 1972-ben
Forrás: Tulok Ferenc-archív

A medencetér lefedése 8,1 méter fesztávolságú, 7,25 méter magas vasbeton boltövek által hordott üreges téglafödémmel történt, és a teljes uszodát három síkban húzódó födémekkel, bazilikáris megvilágítással látták el.

Elöl-hátul más vízhőfokok

Az egész épület vasbeton váza burkolatot kapott. A belső falsíkok a minden szigetelés ellenére jelentkezhető páralecsapódás miatt nyersen, vakolatlanul, színes fugázással készültek. Mindössze a vasbeton szerkezetek kaptak egészen vékony rétegű, színes mészfröccsöt. A 325 négyzetméteres medence hosszoldalain két sor vasbeton ülőpad vonult, s a kalendárium szerint két víznívó beállítása volt lehetséges.

A fedett uszoda falán elhelyezett emléktáblán olvasható ez a történeti leírás
Forrás: Napló-archív

Az alacsonyabb szint arra az alkalomra, midőn a medence betegek céljait szolgálja, míg a másik, magasabb szint az úszók céljaira épült. Ezt úgy állapították meg, hogy a padokon ülők nyakig vízzel legyenek takarva, míg a másikban például vízipóló közben se lehessen a fenékre állni.

Az uszoda melletti strandkapu és szolgáltatóház 1976-ban
Forrás: Tulok Ferenc-archív

E kettős célt kielégítendő, 1,1 méter és 1,9 méter mélységű vízállás tetszés szerinti előállítása vált szükségessé, s ezt a megfelelő magasságokban elhelyezett le- és túlfolyók segítségével érték el. A gyógycélokat szolgáló részen 40 fokos víz volt, úszáshoz pedig 26–28 fokosat állítottak elő. Mindemellett a bejáratnál kényszerlábmosó, valamint zuhanyok és mellékhelyiségek is épültek.

Világbajnok vízilabdázókkal

A fedett uszodát 1932. november 19-én este 7 órától országos ünnepségek keretében nyitotta meg a város. A parádés alkalomra eljött a Magyar Úszószövetség teljes vezérkara, ifj. Horthy Miklós társ­elnökkel az élen, továbbá a világbajnok vízipólócsapatból Bródy, Sárkány, vitéz Halassy, Kesserű II., Vértessy is. A nagy jelentőségű eseményre Debrecen sz. kir. város és az úszószövetség is plakettet veretett.

Vass Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában