Teljesen megújul

2021.04.09. 17:12

Megérkeztek a debreceni élményfürdő látványtervei

Az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő attrakciófejlesztéséhez kapcsolódó tervpályázat eredményét ismertették péntek délután az Aquaticum Hotelben.

Fotó: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

Barcsa Lajos alpolgármester, a bírálóbizottság elnöke elöljáróban elmondta, 2003-ban épült a mediterrán élményfürdő, ami méltán szeretett a debreceni családok körében is. A járványhelyzet előtti utolsó évben 279 ezer látogatója volt. Az elmúlt években a környéke teljesen megújult, már csak az Aqutaicum Mediterrán Élményfürdő felújítása van hátra. Az alpolgármester tudatta, három érvényes pályamű érkezett, melyek közül a BORD Építészeti Stúdió terve nyerte a pályázatot.

Fotó: Kiss Annamarie

Bordás Péter, az építészeti stúdió ügyvezetője a tervekről úgy szólt, a meglévő épületen belül kellett gondolkodniuk, de megpróbáltak plusz tereket nyerni, több csúszdát elhelyezni. A fedett uszoda épületénél pedig annak ívességét tükrözték le a medence tervezésénél, de a Kádas házban törökfürdőt is kialakítanának. Az uszoda és az élményfürdő épületei között pedig nemcsak gyalogosan, hanem úszva is megoldott lesz az átjárhatóság.

Papp László polgármester a nyertes pályamű erényének tartja, hogy a meglévő épületeket tiszteletben tartva sikerült megújítani, új élményelemeket beépíteni. Debrecen polgármestere emlékeztetett, a Borsos József által tervezett uszodaépület nyolcvan éven keresztül szolgálta a debreceni vizes sportok kedvelőit, hét évvel ezelőtt azonban statikai problémák miatt le kellett állítani a működtetését. Most jött el az a pillanat, hogy az élményfürdővel együtt megújítják. – Megérett a felújításra az élményfürdő, ahol három új medence lesz két új csúszdával.

„A koncepció arra épül, hogy amikor belépünk, a növényzet és víz kombinációja egy lakatlan zöld bolygó élményét adja, ahová űrhajókkal, repülő eszközökkel is el lehet jutni”

– beszélt az arculatváltásról. A polgármester kiemelte, az átjárhatóság biztosított lesz a hotel, a termál-, az élményfürdő, az uszoda és a strand között. Papp László elárulta, a közbeszerzési eljárás 2022-re várható, a tervek szerint jövőre már az építkezés is elindulhat – párhuzamosan a Hotel Infinity építésével –, s bár korai kijelenteni, de ha minden jól megy, 2024-re el is készülhetnek a fejlesztéssel.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő – aki 2003-ban, az élményfürdő átadásakor Debrecen polgármestere volt – úgy fogalmazott,

húszévente a családi házakon is esedékes egy teljes körű felújítás, ez a fürdővel sincs másként.

Kiemelte, Debrecen korábban sem akart a tömegstrandokkal versenybe szállni, sokkal inkább a minőségi kínálatot célozták meg korábban is. Emlékeztetett, a 2003-as nyitáskor Magyarországon ez volt az egyik első olyan élményfürdő, ami minden évszakban tudott vendégeket fogadni. A fejlesztésekkel Debrecen ismét elöl járhat, bár az országgyűlési képviselő elmondta, a terveket még pontosítani kell.

Az élményfürdő kormányzati támogatással, a Kisfaludy Programból újul majd meg, mivel még a közbeszerzési eljárás is odébb van, a költségekről beszélni korai, bár Kósa Lajos elmondta, 4-6 milliárd forinttal számolnak erre a fejlesztésre a Kisfaludy Programból.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában