Ünnepélyes avatás

2022.11.15. 14:50

Újabb opció a helyi kisdiákoknak: hivatalosan is megnyitották a Debreceni Német Általános Iskolát

Jövő szeptemberben megkezdi működését a hajdú-bihari megyeszékhelyen a BMW oktatási központja is.

Forrás: Kiss Annamarie

Elsőtől negyedik osztályig kínál német nyelvű, valamint tantervek szerint és német anyanyelvű pedagógusokkal működő oktatási programot a Debreceni Német Általános Iskola, mely szeptemberben nyílt meg a Sinai Miklós utcán. Az intézménybe német és magyar anyanyelvű diákokat is várnak, s a magyar nyelvet és irodalmat a magyarországi tantervek szerint tanulják a gyerekek.

– Iskolát építeni, kialakítani és útjának indítani keveseknek adatik meg. Aki iskolát épít, az a jövőnek épít. Így gondolták Debrecen és a BMW vezetői is, amikor hozzánk fordultak ennek az intézménynek a kialakítása ügyében – fogalmazott Szauter Terézia, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK) főigazgatója a debreceni iskola hivatalos megnyitó ünnepségén, kedden. Egri Miklós, MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: több mint 1200 gyermek, fiatal jár a központ magyarországi tagintézményeibe óvodás kortól egészen a középiskolai évek végéig.

Forrás: Kiss Annamarie

– Debrecen oktatási rendszere kiváló, hiszen rendkívül széles tárház áll a szülők, gyerekek rendelkezésére. A Debreceni Német Általános Iskola megnyitásával egy újabb szintet nyitottunk, amely további lehetőségekkel szolgál – emelte ki Barcsa Lajos debreceni alpolgármester az ünnepségen. Rámutatott, hogy a német gazdaság jelenléte erős a városban, hiszen 45 vállalat mintegy 5300 embert foglalkoztat jelenleg. – A gazdaság sosem jár egyedül, fontos, hogy mellette megjelenjen az oktatás és a kultúra is, melyek által még szorosabbra fűzhető a két nemzet közötti kapcsolat – húzta alá.

A BMW Group debreceni gyárának kommunikációs igazgatója, dr. Jenei Réka a cégóriás nevében örömét fejezte ki amiatt, hogy az iskola működtetésében szerepet vállalhatnak. Az autógyártó vállalat debreceni gyárának építkezésével kapcsolatban elmondta: a kivitelezés jó ütemben, a terveknek megfelelően halad, a toborzást intenzívebben folytatják a következő időszakban.

Az oktatási központban 2023. szeptemberétől mintegy 100 munkavállaló kezdi meg majd a munkát duális képzés keretében

– ismertette, egyúttal méltatva a debreceni oktatási intézményekkel való együttműködést is.

A Debreceni Német Általános Iskola a bajai MNÁNK Külföldi Német Iskolájának egyik tagintézménye. Célja, hogy Debrecenben és környékén hozzájáruljon a német nyelv népszerűsítéséhez, valamint a német üzleti élet képviselőinek gyermekei számára német rendszerű általános iskolai képzést nyújtson.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában