A víz a barátunk

2022.11.29. 16:14

Földesen azt vallják: nemcsak hasznos, kellemes is az úszástanulás

A hideg hónapok küszöbén jó visszagondolni azokra a napokra, amikor gyermekek zsivajától volt hangos a helyi termálvizes strand.

Nagy Péter szerint könnyű a gyerekekkel foglalkozni, nagyon szorgalmasok, meg akarnak tanulni úszni, élvezik a vizet

Forrás: Péter Imre

A településen a gyerekek az ötödik osztályos korukban kötelezően húsz órában tanulják meg a biztos úszást. A képzést Nagy Péter irányítja, aki több edzői képesítése mellett úszásoktatóként is több mint 30 éve tanítja úszni a gyerekeket.

– Főiskolás koromban nyaranta Hajdúszoboszlón úszómesterként szerettem meg ezt a vízi sportot. A Tanítóképző Főiskola befejezése után az iskolai szünidőket itt, Földesen a Rákóczi TSZ idejében sporttábor-oktatóként, majd úszómesterként töltöttem. Több száz gyerekkel megszerettettem az úszást az elmúlt évtizedek alatt. Jó látni a medence körül az úszni tanuló gyerekek szüleit, akiket szintén én tanítottam – mondta el.

A víz a barátunk

– Könnyű a gyerekekkel foglalkozni, nagyon szorgalmasok, meg akarnak tanulni úszni, élvezik a vizet. Erősítem bennük azt a tudatot, hogy a víz a barátunk. De azt is elmondom, hogy az úszás alapjainak ismerete nélkül soha senki ne menjen ismeretlen vízbe. A mellúszás ad leginkább vízbiztonságot, az úszás közben kiemelkedő fej miatt. A vízi tragédiák az országban egyre inkább felhívják a figyelmet az úszásoktatás fontosságára. A koronavírus-járvány miatti uszoda- és más sportlétesítmény-bezárások, a digitális oktatás visszavetették a testmozgások lehetőségét. Ezen időszak alatt nagyon sokat változtak, sajnos romlottak a gyerekek képességei, erőnlétük és a mozgáskoordinációjuk – hangsúlyozta az oktató.

Péter Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában