Fotókkal

2022.10.31. 20:33

Az áldás erejéről szóltak a nagytemplomi ünnepi istentiszteleten

A reformáció napján három lelkipásztor igemagyarázatával is erősödhettünk.

Forrás: Kiss Annamarie

Hosszú sorokban álltak a hívek, hogy magukhoz vegyék a Jézus testét és vérét jelképező kenyeret és bort a Református Nagytemplomban hétfőn kora este.

Ünnepi úrvacsorás istentiszteletet tartottak a reformáció napján, október 31-én, amikor a hagyomány szerint a protestáns egyházak arra emlékeznek, hogy 1517-ben Luther Márton kitűzte a wittenbergi vártemplom kapujára az akkori egyházi szokásokat megreformálni kívánó 95 tételét. Ez ma olyan ünnep, melyben különös hangsúlyt kap Krisztus egyházának ügye.

Sem pótolni, sem megsemmisíteni nem lehet

Az áldás erejéről három lelkipásztor szólt a gyülekezethez. „Áldjon meg téged az Úr, és őrizzen meg téged! Ragyogtassa rád orcáját az Úr, és könyörüljön rajtad! Fordítsa feléd orcáját az Úr, és adjon neked békességet!” Hangzott az ige, melyről dr. Fekete Károly református püspök azt mondta, a középkori elfeledettség és rangvesztettség után a reformáció visszaemelte ezt az áldást méltó helyére, az ünnepi istentisztelet végére. Luther és Kálvin is nélkülözhetetlennek tartotta a reformáció új istentiszteleti rendjében. A protestáns egyházak ünnepi pillanatait megkoronázzák ezek a szavak, amelyek kibocsátanak bennünket az élet sűrűjébe. Úgy lépünk innen ki, hogy a templomon kívüli világban Isten áldása kísér bennünket. Ezzel az áldással van esélyünk arra, hogy megvalósítsuk mindazt, amit itt, a templomban az Isten igéjéből tanulunk.

Sem pótolni, sem megsemmisíteni nem tudja az ember Isten áldását. Nélküle azonban minden hiábavaló

– hangsúlyozta az egyházi vezető.

Forrás: Kiss Annamarie

– Azért tekint ránk ragyogó arccal az Isten, mert ő kegyelmes – mondta Bukáné Zakar Zsuzsa. A református lelkipásztor azt kívánta a reformáció emléknapján, hogy fejlődjünk tovább hitünkben, istenismeretünkben, s legyünk olyan áldottak, akik ismerik, milyen az, amikor az Úr ránk ragyogtatja orcáját, könyörül rajtunk.

Oláh Attila református lelkipásztor arra irányította a jelenlévők figyelmét, hogy az áldás csak akkor működik, ha mi is odafordítjuk az arcunkat, ahová kell. Így biztatott: ne a féktelenség legyen úrrá rajtunk, hanem a békesség. A békesség erőt hordoz, biztonságot, biztosságot, menedéket. Vedd végre komolyan, most igazán szükségünk van az áldásra! – mondta.

Fotós: Kiss Annamarie

Rövid, de tevékeny élet

Az úrvacsora után dr. Győri János, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának gyűjteményi igazgatója beszélt Méliusz Juhász Péterről, aki a reformációt véghezvivő három nemzedék közül a másodikban ténykedett. Alakja és emléke ma is tiszteletet parancsol. Mindössze negyven évet élt. Sokszínű szellemi és egyházszervező tevékenysége nélkül nemcsak Debrecen és a Tiszántúl, hanem az egész magyar protestantizmus szegényebb lenne.

Az istentisztelet után a résztvevők Emlékkertben megkoszorúzták a reformáció és a gályarabok emlékműveit.

Forrás: Kiss Annamarie

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában