Fotókkal

2022.10.31. 16:51

Még üres, de hamarosan gyerekkacajjal telik meg a modern debreceni épület

Az utolsó simításokat végzik az új, tégláskerti református óvoda és minibölcsőde épületén.

Forrás: Kiss Annamarie

„Bizony, az Úr ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom.” Ezzel az igeverssel invitáltak a hétfői istentiszteletre a Debrecen-Tégláskerti Református Missziói Egyházközség Templomába. Az ünnepi alkalmon az istenházától néhány méterre épülő Tégláskerti Református Óvoda-Bölcsődéért adtak hálát.

A többcélú intézmény januártól fogad, két-két csoportban, ötven óvodást és tizenhat mini bölcsődést. A létszám már teljes – tudtuk meg Vas Sándor lelkésztől.

A még nem teljesen befejezett intézet költsége 740 millió forintban realizálódhat, ez – az infláció és az építőipari áremelkedés okán – duplája az eredetileg tervezettnek. Az összeget a kormány és a református egyház biztosította. A lelkész beszámolt a másik örömhírről is: sikerrel pályáztak az Európai Unió 821 millió forintos támogatására, melyből négycsoportos bölcsődét építenek a most megáldott ingatlan udvarán.

Forrás: Kiss Annamarie

Egyszerűen szeretni kell

A hálaadó istentiszteleten Fekete Károly püspök így fogalmazott: jó lenne, ha olyan közösséggé formálnának bennünket ezek a feladatok, ahol az áldásra nyitott gyermekek, az áldást közvetítő felnőttekkel együtt, az áldást osztó Istenre számíthatnak. Nemcsak az óvodás, bölcsődés időszakban, hanem egész életükben. Elhangzott: a gyermek meg nem érdemelt jutalom, felelősség, reménység. A mi feladatunk felkészíteni őket arra, hogy az élet viharaiban és a saját hitharcaikban is megállják a helyüket. Az ember a nagy igyekezetben túlképzésben részesíti azokat, akiket egyszerűen szeretni kellene és elfogadni, biztonságban megtartani, összerendezetté tenni. Az előttünk álló évek fontos, mindennapos feladata lesz, hogy ne legyünk végrehajtói annak a kiszorítósdinak, ami Isten helyett akarna egy csomó más egyebet adni a gyermekeinknek. Ez mindent ad, csak azt nem mondja el, hogy van egy olyan erőforrás, ami még az energiaválságban is működik, ami a mélységekben is megtartó erő. Mi azzal becsüljük meg a jutalomgyermekeket, hogy a nekik megfelelő módon neveljük őket, és a mindennapos gondoskodás mellett Jézus Krisztust helyezzük a napjaink középpontjába.

A püspök szólt arról, hogy négy éve 66 óvoda építésére ítélt meg támogatást a kormány a református egyház számára, amelyből 23 a Tiszántúli Egyházkerületet gazdagítja. Debrecenben négy fejlesztés valósulhat meg: három új ingatlan és egy bővítés.

Modern energetikai megoldások

Az ünnepi eseményen beszélt többek között a tégláskerti többcélú intézmény leendő vezetője, Nagyné Dézsi Erika, Piros Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője, dr. Szilágyi Veronika, a Családbarát Magyarország Központ jogi és beszerzési igazgatója és dr. Pálfi Sándor, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési- és Gyógypedagógia Kar Gyermeknevelési Tanszékének vezetője.

Forrás: Kiss Annamarie

Szombati Róbert, az egyházközség műszaki ellenőre büszkén mesélt az épület modern energetikai megoldásairól. A fűtést és a melegvíz-ellátást négy hőszivattyú biztosítja, a komfortérzetet padlófűtés javítja, az energiát száz százalékban napelem állítja elő, valamint a por- és atkamentesítő szellőzőrendszer segít tisztán tartani a levegőt. A szakember a világos, sokablakos építményt sok szempontból különlegesnek nevezte, de hangsúlyozta,

igazán különleges akkor lesz, ha a gyerekek elfoglalják azt.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában