Konferencia

2022.09.08. 21:06

Sebészek százai értekeznek Debrecenben

Elkezdődött a hazai kutatósebészet közösségének fontos eseménye Debrecenben.

Forrás: Molnár Péter

Három nap alatt csaknem száz előadás hangzik el a Kölcsey Központban a Magyar Sebész Társaság Kísérletes Sebészeti Szekció XXIX. Kongresszusán, amely csütörtökön nyílt meg és a regisztrációk alapján, több mint kétszázötven résztvevő érdeklődésére tart számot. Prof. dr. Németh Norbert, a Debreceni Egyetem Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjának vezetője örömét fejezte ki, hogy az eseménynek újra a cívisváros ad otthont, miután 55 éve az első ilyen szakmai programot a tanszék jogelődje szervezte. Annak a kongresszusnak a tavaly októberben elhunyt Furka István professzor volt a titkára. Elhangzott, rendkívül sokat köszönhet neki az egyetem, a magyar sebészet, a hazai és nemzetközi kísérleti sebészeti és mikrosebészeti közösség, ezért emlékének dedikálják a mostani rendezvényt. A jelenlévők az egyperces néma csendben maguk elé idézhették a bölcseleteit, szállóigéit, tanításait.

Forrás: Molnár Péter

Egyedülálló a szimulációs képzés

Prof. dr. Szabó Zoltán két éve kapott felkérést a DE Klinikai Központjának elnöki tisztjére; beszédében az azóta történtekre tekintett vissza. Mint mondta, folyamatosan halad az akkor kitűzött cél felé, miszerint kiterjesztik a Klinikai Központot és két klinikai campus részvételével integrált ellátórendszert hoznak létre. – A napokban döntöttünk arról, hogy egy-két hónapon belül a Sebészeti Klinika integrációját is elindítjuk, aminek eredményeként az ország egyik legnagyobb sebészeti intézetévé válik. Az a munka, amit a sebészeti műtéttan már a graduális, később pedig a posztgraduális képzés során folytat, nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy sebész generációk nőjenek ki innen, erősítve ezzel a klinikai betegellátást – fogalmazott.

A Sürgősségi Klinika igazgatójaként, illetve a Sürgősségi Orvostani Tanszék vezetőjeként így értékelt: – Debrecenben kiemelkedő és egyedülálló módon a sürgősségi orvostani képzésben a kezdetektől fogva szimulációs formában oktatnak. Magas színvonalon képzett kollégák kerülnek ki innen – fűzte hozzá.

Forrás: Molnár Péter

Tartást ad a sebészet

Másodéves orvostanhallgatóként megélt személyes élményeit idézte dr. Papp Zoltán a DE Általános Orvostudományi kar tudományos dékánhelyettese. Úgy véli, az orvossá válás fontos eleme a sebészet, ez a szakma tartást tud adni, komoly elkötelezettség, állóképesség szükséges hozzá és fontos eleme a folyamatos fejlődés, valamint az összefogás, kollegalitás.

A Balassa Emlékérmet nemrégiben átvevő István Gábor, a Magyar Sebész Társaság elnöke nagyon előremutató rendezvényként aposztrofálta az eseménysort. Ezt a véleményt bizonyítja, hogy a programfüzetben olvasható számos kísérletes és kutatásról, oktatásról, klinikumról, valamint a tiszteletreméltó visszatekintésekről szóló előadás. Úgy véli, ezek mindegyike a jövőt szolgálja.

Forrás: Molnár Péter

A jelenlévők meghallgathatták a Németországból érkező dr. René H. Tolba köszöntőjét és a japán származású dr. Eiji Kobayashi videóüzenetét, majd a Petri Gábor Emlékérem két idei díjazottjának előadását. A Magyar Sebész Társaság Kísérletes Sebészeti Szekciójának vezetősége kétévente tünteti ki azokat, akik tudományos eredményeikkel, iskolateremtő munkával, tudományszervezői tevékenységükkel jelentősen elősegítették a kísérletes sebészet hazai és nemzetközi elismertségét. Ezúttal dr. Kékesi Violetta egyetemi docens és dr. Wéber György egyetemi tanár kapta az elismerést. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában