Fontos a megelőzés

2022.09.09. 14:19

A fiatal nők egészsége van a debreceni tudományos kongresszus fókuszában

Hétfőig kérhető ingyen a hetedikes fiúk és lányok számára a HPV-védőoltás.

A méhnyakrák elleni védõoltás az úgynevezett HPV-vírus ellen hat, amely a méhnyakrákos megbetegedések döntõ részéért felelős

Forrás: MW-archív

A fiatal lányok egészségprevenciója köré csoportosulnak a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság XLI. Kongresszusának előadásai. A száz résztvevővel két napon át zajló színes tudományos programot öt év után újra Debrecenben rendezték meg a DAB-székházban. A péntek délelőtti ünnepélyes nyitány és a méhnyakrákról szóló első szekciót követően sajtótájékoztatót tartottak a HPV elleni védőoltásról.

– A nők esetében a méhnyakrák a leggyakoribb HPV-fertőzés által okozott betegség, de más hüvelyi és szeméremtesti daganatok, illetve jó indulatú szemölcsök nagy részéért is felelős – fejtette ki dr. Krasznai Zoárd, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. A Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság és ezen kongresszus elnöke hozzátette: a férfi nemiszervi sejtburjánzásokon kívül a fejnyaki, szájüregi és garatdaganatok nagy százalékát a HPV-fertőzés okozza. Ezek kilencven százaléka megelőzhető védőoltással.

Mint elhangzott, a prevenciós vakcinázás szervezett programja azért célozza a fiatalokat, mert nekik két injekció is elegendő a védettséghez, míg a felnőttek három oltással számolhatnak. Az ifjak esetében ráadásul tartósabb és nagyobb védettséget lehet elérni.

Dr. Krasznai Zoárd, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, valamint dr. Surján Orsolya, helyettes országos tisztifőorvos
Forrás: Kiss Annamarie

Dr. Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvostól megtudtuk: a tinédzsereket a szexuális élet megkezdése előtt érdemes oltani, ezért a hetedik osztályos, 12 évet betöltött gyermekek részére térítésmentesen elérhető a két oltásból álló sorozat. A Nemzeti Immunizációs programnak 2014 óta része a HPV elleni oltás, 2018 óta a kilenc komponensű, modern oltóanyagot használják, és 2020 óta a fiúknak is kérhetik ingyenesen a szüleik. Az iskolákban szeptember 12., hétfőig kell jelezniük a szülőknek, ha kérik gyermekük számára a szervezett lehetőséget. Amennyiben nem teszik meg, később már csak egyéni úton kaphatják meg az oltássort, ami körülbelül 150–160 ezer forintba kerül – hívta fel a figyelmet.

Az orvosok hangsúlyozták továbbá: a modern vakcina teljesen biztonságos, a világon több száz millió nőt oltottak már vele, és nem volt súlyosabb mellékhatása.

HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában