Tanévnyitó ünnepség

2022.08.26. 14:05

Óvodát avatott Debrecenben a katolikus egyház, és a Szent Gellért-díjakat is átadták

Újabb egyházi nevelési intézménnyel gazdagodott Hajdú-Bihar megyeszékhelye, az ünnepség egyúttal tanévnyitó is volt.

Forrás: Czinege Melinda

Átadták a Megtestesülés-templom udvarán felépült Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Megtestesülés Tagóvodát pénteken, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye tanévnyitó ünnepségén.

A megjelenteket Kósa Lajos köszöntötte. Kiemelte, hogy Debrecenben 20 százalék fölött jár azon gyermekek aránya, akik egyházi fenntartású intézménybe járnak. Az országgyűlési képviselő szerint ez azért is rendkívüli, mert az Európai Unió szinte mindegyik országában visszaszorulóban van az egyházi fenntartású intézményekbe járó gyermekek száma.

Forrás: Czinege Melinda

– Az egyházmegye erős fejlődési, fejlesztési korszakát éli – jegyzete meg Papp László, Debrecen polgármestere, s hangsúlyozta a város és az egyház együttműködésének fontosságát. Emlékeztetett arra, hogy néhány hónapja egyházi iskolabővítést zártak le, tavaly pedig Debrecen-Józsán avattak fel új intézményt. Azt az egyházmegye a 2021/22-es nevelési évben indította el két csoporttal, összesen 50 fővel, idén viszont már teljes létszámmal, négy csoportszobában száz gyermek bevonásával működik. Az immár 14 éve, 2008 óta működő Svetits Katolikus Óvodában hat csoportszobában több mint 200 gyermekkel foglalkoznak, a teljes intézményben pedig több mint ezer a tanulók száma. Elmondható, hogy Debrecenben a katolikus közoktatási-köznevelési intézmények csaknem kétezer gyermekkel foglalkoznak. A városvezető kiemelte azt is, hogy Debrecenben már minden oktatási-nevelési színtéren jelen van az egyház, a bölcsődéktől a középiskoláig.

Egy csoporttal indulhat el

A most átadott óvoda költsége 542 millió forint volt, a projektet Magyarország kormánya 470 millió forinttal támogatta. Az összköltség fennmaradó részét az egyházmegye saját forrásából finanszírozta. A Megtestesülés tagóvoda a 14. nem önkormányzati fenntartású, és a 7. egyházi óvoda a cívisvárosban. Az új intézményt Palánki Ferenc megyéspüspök áldotta meg. Az óvoda a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában indul el a 2022/23-as nevelési évben, első körben egy csoporttal.

A létszámot folyamatosan bővítik majd. Felmenő rendszerben kezdik el feltölteni a helyeket, összesen négy csoportban száz gyermeket tudnak majd befogadni.

Debrecen fenntartásában 33 óvoda 47 feladatellátási helyen működik, melyek összesített férőhelyszáma a szeptember elsejével induló nevelési évben 7100, a tényleges gyermeklétszáma 5858. Az önkormányzati óvodák férőhelyeinek kihasználtsága az elmúlt években városi szinten 83-86 százalék körüli. A nem önkormányzati fenntartású óvodák száma és kapacitása is nőtt a közelmúltban, hiszen míg 2008-ban kicsivel több mint ezer férőhellyel rendelkeztek ezen intézmények, addig ma több mint 1300 gyermek felvételére nyújtanak lehetőséget.

Forrás: Czinege Melinda

Díjakat is átadtak

A tanévnyitó ünnepség a Megtestesülés-templomban szentmisével kezdődött, majd Palánki Ferenc megyéspüspök díjakat és magasabb vezetői kinevezést adott át. Bódis Zoltán átvehette újabb öt évre szóló vezetői megbízását. A tanévnyitón a Szent Gellért-díjakat is kiosztották. Az elismerést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére. A díjjal elkötelezett hitvalló életet élő, következetes, kitartó, színvonalas nevelő-oktató munkát végző személyt ismernek el, olyat, aki szilárd erkölcsi alapokon álló munkájával kivívta a tanulók, szülők, munkatársak egyöntetű elismerését. A Szent Gellért-díj arany fokozata elismeréssel Kaszásné Tóth Judit, a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda intézményvezetőjét díjazták. A Szent Gellért-díj ezüstfokozatával Sebők Mária történelem szakos tanárnőt, Gáncs Tamásné közgazdász tanárnőt, valamint Bálint Antalné tanító, rajz szakos tanárnőt díjazták. Az ünnepségen a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye által alapított Pro Communitate Christiana (A keresztény közösségért) díjat is átadták. Az elismerés azoknak adományozható, akik életművükkel, vagy a közösségért végzett kimagasló munkájukkal, szolgálatukkal gazdagítják az egyházmegye hívő közösségét. A díjat Kemény Józsefné, a geszterédi Napsugár Óvoda vezetője, valamint Kirilla Pál, a Szent János Katolikus Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója vehette át.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában