Leszakadt egy játék

2022.08.04. 17:30

Debrecen új játszótere a felnőtteket is megkísérti

Némelyek nem tudnak ellenállni, pedig kellene…

Forrás: Napló-archív

Óriási az érdeklődés Debrecen legújabb játszótere iránt. Alig pár napja nyílt meg a Nagyerdőn a Sziget-kék névre keresztelt park, amely elődjénél, az Ötholdas Pagonynál kétszer nagyobb területen várja a látogatókat, de máris a debreceni családok közkedvelt helye lett. Az ünnepi pillanatokat némiképpen beárnyékolja, hogy a játszótér egyik mászókája a nyitás után néhány nappal már nem bírta a terhelést, és leszakadt egy kislány alatt.

A gyermeknek szerencsére nem esett baja, ugyanakkor joggal vetődik fel a kérdés: hogyan fordulhatott ez elő egy vadonatúj játszótéren? A kérdéssel megkerestük a debreceni polgármesteri hivatalt. Válaszukban azt írják: a szóban forgó játék a parkban korábban is használt eszközök egyike, amelynek szerkezeti elemeit a szükséges mértékben a projekt keretében felújították, és a játszótér minden elemét megfelelőségi tanúsítvány birtokában adták át a nagyközönségnek. 

Ugyanakkor felhívják a figyelmet a játékok rendeltetésszerű használatának fontosságára, például arra, hogy bizonyos játékokat súlykorlátozás mellett, kizárólag gyermekek vehetnek igénybe. 

A polgármesteri hivatal válaszából kiderül az is, hogy a balesetet megelőzően sem rendeltetésszerűen használták a mászókát, amely akkor még ugyan nem szakadt le, de jelentősen meggyengült a szerkezete. (Azzal kapcsolatban, hogy a játékokat nemcsak a gyerekek, hanem olykor az őket kísérő felnőttek is használják, több észrevételt kapott a Cívishír szerkesztősége is.)

A játszótér hatalmas területén a rendeltetésszerű használat ellenőrzése és betartatása nem csupán az üzemeltető kizárólagos feladata, a parkhasználók felelős viselkedése is szükséges ahhoz, hogy ez a rendkívüli létesítmény hosszú évekig szolgálhassa a szórakozni vágyókat

– olvasható a polgármesteri hivatal válaszában, amelyben közlik azt is: a hibát az üzemeltető jelezte az önkormányzatnak, a sérült játszóelemet azonnal lezárta a látogatók elől, ezt követően pedig haladéktalanul megjavították a megrongálódott mászókát.

A Sziget-kék egyébként saját Facebook-oldalán is felhívja a figyelmet a rendeltetésszerű használat fontosságára. Egyik friss bejegyzésükben arról írnak, hogy nagyon sokan kíváncsiak a parkra, jelenleg napi mintegy 5 ezer belépést számlálnak. Ez azonban azt is jelenti, hogy óriási a terhelés a játékelemeken, ráadásul több alkalommal tapasztalták már, hogy a vendégek nem a látogatási szabályzatban leírtaknak megfelelően használják a különböző játékokat.

A játszótéri szabályzat a többi között előírja: 

  • tilos a játszótéri elemeket felnőtteknek használni,
  • a játszótéren található játékeszközök kizárólag saját felelősségre használhatók, állandó felügyeletet nem biztosítanak,
  • a gyermekek testi épségéért minden esetben szüleik, felnőtt kísérőik felelnek – azért is, hogy rendeltetésszerűen használják a játékelemeket.

Takács Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában