Csaknem 400 személyes volt

2022.07.19. 14:00

Ötvenéves lenne a most lebontott Váci Mihály Kollégium

Az Apafi utcai középiskolai diákszálló 1976 tavaszán lett kollégium, s vette fel a fiatalon elhunyt költő nevét.

A Hajdú-Bihari Napló 1972. április 9-én adott hírt arról, hogy nyolcszintes diákszálló épül a debreceni Apafi utcai lakótelepen. Az építkezést a Hajdú-Bihar Megyei Állami Építőipari Vállalat végezte, és az volt a terv, hogy az új létesítményt az 1972/73-as tanév kezdetére már át is adják a rendeltetésének.

Ez így is történt, hiszen 1972. szeptember 1-jén már az jelent meg a lapban, hogy Hajdú-Biharban „talán legjelentősebb a debreceni Tóth Árpád Gimnázium mintegy hatmillió forintos költséggel felépített új épületszárnya, valamint az Apafi utcában átadásra kerülő 370 személyes középiskolás diákotthon. Komádiban a körzetesítés céljait szolgálja az ugyancsak most belépő új kollégium.”

A szocialista együttélés magas fokán

Akkor az első tanítási nap minden intézményben szeptember 2-án volt. Az Apafi utcai intézmény az átadásakor még nem viselte a fiatalon (45 éves korában) elhunyt költő nevét. A Napló korabeli beszámolója szerint 1976. április 30-án vette föl Váci Mihály nevét az Apafi utcai középiskolai létesítmény. A névadó és kollégiumavató ünnepség a Himnusz hangjaival kezdődött, s a megjelenteket Dancs Ferencné igazgató köszöntötte. Az alkalmon részt vett Oláh Tibor, a Debrecen városi Pártbizottság osztályvezetője, Deczky Béláné, a Pedagógusok Szakszervezete Debrecen Városi Bizottságának tikára és Takó Tibor, az Oktatási Minisztérium főelőadója is.

Ünnepi beszédében dr. Tar Károly, a Debrecen Városi Tanács Művelődésügyi Osztályának helyettes vezetője méltatta az intézmény munkáját. Mint elmondta, „a diákközösség – nevelőik irányításával – a szocialista együttélés olyan fokára jutott, hogy az eddig diákotthonként működő intézményt a felügyeleti hatóság kollégiummá minősíti. Jelentős eredményt ért el a kollektíva a pályairányításban, az élethivatásra való felkészítésben. Az intézet életében harmonikus kapcsolat alakult ki a tanárok és a diákönkormányzat között, s mindezek eredményeként öntevékenyen dolgozó diákközösségek formálódtak.”

Az egykori Váci Mihály Középiskolai Kollégium épületegyüttese 2021 augusztusában
Forrás: Napló-archív

A kollégiumi zászlót Pántya György, a KISZ megyei bizottságának munkatársa adta át a KISZ Központi Bizottsága nevében. Ezután a debreceni középiskolai kollégiumok képviselői szalagot kötöttek a Váci Mihály Kollégium zászlajára.

Tizenhárom éve meghirdetve

Röpültek az évek, jócskán túljutottunk már a rendszerváltáson, amikor 2009 júliusában kiderült, hogy három kollégiumot adna el a város (összesen egymilliárd forintért) arra hivatkozva, hogy gazdaságtalan a fenntartásuk, és alig haladta meg a kihasználtságuk az előző évben a 70 százalékot. Ezek közül a Váci-kollégium értékesítési folyamata nem volt egyszerű. Közben, a 2016 októberi városi képviselő-testületi közgyűlésen Papp László polgármester még így nyilatkozott: „Az egyik legfontosabb célunk, hogy a debreceni középiskolákba járók számát a következő években 20–30 százalékkal növeljük. Ehhez intézményeket kell fejleszteni, bővíteni. Így például az Apafi utcai Váci Mihály Kollégiumot jövőre szeretnénk felújítani, modern, normális kollégiummá alakítani.”

A Hajdú-bihari Napló 1972 április 9-i cikke a diákszálló építéséről
Forrás: Napló-archív

Végül a Váci-kollégiumot 2021 szeptemberében mégis sikerült értékesíteni az újbóli nyilvános pályázaton. Az ingatlanegyüttest az ajánlattevő Héliker Ingatlan Kft. vásárolhatta meg nettó 612 millió forint értékben. Kotosmann Zoltántól, a társaság ügyvezetőjétől a Haon megtudta, hogy a volt Váci-kollégium helyére a tervek szerint társasházi lakóparkot fognak építeni, mely prémium minőségű lakásokat és szolgáltatásokat foglal majd magában. E beszélgetésünkkor július elejét írtunk, és épp csak elkezdődött a bontás.

A 2022. július 19-én készített fotóink pedig már arról tanúskodnak, hogy immár gyakorlatilag csupán a törmelékhalmok emlékeztetnek a hajdani kollégiumépületre és a parkjára. Élt 50 évet. 

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában