Debreceni Egyetem

2022.06.28. 16:14

Külföldről is érdeklődnek az egyetem új eljárása iránt

Magyarországon elsőként Debrecenben végeztek bipoláris prosztataeltávolítást.

Forrás: unideb.hu

Már több mint háromszáz bipoláris prosztataeltávolítást végeztek a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján, ahol Magyarországon elsőként alkalmazták ezt a módszert. Ma is sok hazai és külföldi szakember tanulja itt az eljárást. Legutóbb például a Honvédkórházból és Szerbiából érkeztek urológusok, hogy megfigyelőként részt vegyenek a műtéteken, adta hírül a hirek.unideb.hu.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás előfordulása az életkor előrehaladtával nő, az 50 év feletti férfiaknál igen gyakori. Műtétre teljes vizeletelakadás vagy gyógyszeres kezelés ellenére is fennálló vizelési panaszok esetén van szükség.

A nyílt műtétekhez képest a bipoláris prosztataenukleáció (TUEB) a beteg számára biztonságos, kevesebb a vérzés és kisebb a műtét utáni fájdalom. További előnye a rövidebb kórházi tartózkodás és a gyorsabb felépülési idő.

– Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén eddig is végeztünk alsó húgyúti endoszkópos műtéteket, egy bizonyos prosztataméret (80 gramm) fölött viszont csak nyílt operációra volt lehetőség. Az úgynevezett bipoláris prosztataenukleáció (TUEB) azonban lehetőséget ad a nagyobb méretű prosztatamegnagyobbodás húgycsövön keresztüli eltávolítására is. A műtéti technikát egy lipcsei tanulmányúton sajátítottam el, ezt követően 2017-ben Magyarországon elsőként alkalmaztam az Urológiai Klinikán, ahol azóta több mint 300 ilyen beavatkozást végeztünk – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kiss Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika szakorvosa.  

A műtét során a húgycsövön keresztül vezetik be a speciálisan erre a célra kialakított eszközt, amellyel megnyitják a prosztata tokja és a megnagyobbodott állomány közötti réteget.

- Folyamatosan ebben a rétegben haladva kifejtjük a megnagyobbodott prosztatát. A prosztatalebenyeket a hólyagba lökjük be, majd ott egy morcellátornak nevezett eszközzel ledaráljuk és kiszívjuk ezt a jóindulatú szövetet. A legnagyobb prosztataadenoma, amelyet így eltávolítottunk, 200 gramm volt – ismertette Kiss Zoltán.

A megnagyobbodott szövet kifejtésekor különösen vigyáznak a húgycsőzáróizomra, hogy a műtét után ne alakuljon ki vizeletcsepegés a betegnél. Az eljárás előnye, hogy a speciális eszközzel a vérzéseket is nagyon precízen, pontosan lehet ellátni operáció közben

Az eljárás ugyanolyan eredményes, mint a nyílt operáció, de sokkal kisebb a szövődmény kialakulásának esélye, illetve kevesebb ideig kell viselni a hólyagkatétert, ezáltal a kórházi tartózkodási idő is rövidebb

- hangsúlyozta a szakorvos.

Az Urológiai Klinikán Kiss Zoltán és az intézmény igazgatója, Flaskó Tibor végzi ezt az eljárást, amely iránt jelentős a nemzetközi szakmai érdeklődés. Legutóbb például a belgrádi University Clinical Centre of Serbia és a Honvédkórház urológusai voltak jelen megfigyelőként a klinikán végzett bipoláris prosztataeltávolító műtéteken, hogy megismerhessék az intézményben már rutinszerűen alkalmazott eljárást.

Kiss Zoltán külföldön is rendszeresen tart bemutató műtéteket, és az eljárást a hazai urológusok között is igyekeznek népszerűsíteni, többek között a jövő évi Debreceni Endourológiai Napokon, ahol a tervek szerint több hazai és külföldi szaktekintély által végzett műtétet láthatnak a résztvevők élő közvetítésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában