Közgyűlés

2022.06.23. 11:27

A temetkezésért, a tömegközlekedésért és az iskolai étkezésért is többet kell fizetni

Drágulnak a közszolgáltatások Debrecenben.

Forrás: Kiss Annamarie

Megszavazta a debreceni önkormányzat képviselő-testülete csütörtökön azt, hogy a Covid miatti moratórium leteltével mennyivel növekedhetnek egyes közszolgáltatások árai (a részletes tételek a debrecen.hu oldalon találhatók). Papp László polgármester a módosítások kapcsán rámutatott: az emelés mindig neuralgikus kérdés, de a cégek működése érdekében muszáj népszerűtlen lépéseket is felvállalni. A 10 százalékos emelések nem fedezik a költségek évek óta tartó emelkedéseit, azonban büszkék lehetünk azokra az eredményekre, amelyeket az utóbbi két évben értünk el. Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen Egyesület) ugyanakkor bejelentette: egyik áremelést sem szavazza meg.

Utcai zenélésre is vonatkozik

A döntések értelmében például átlagosan 10 százalékkal emelkedhetnek a díjak a Nagyerdei Köztemetőben és a Debrecen-Józsai Köztemetőben, miután utoljára 2020-ban nőttek az árak, 3,4 százalékkal.

A mostani drágulás augusztus 1-jén lép érvénybe.

A Kölcsey Központban zajló, nyilvános közgyűlés előterjesztése kitér arra is, hogy a koporsós, nagy helyigényű temetkezés helyett jelentősen több az urnás temetés, és emiatt indokolt a forgalmas helyeken az urnasírhelyek, urnasírboltok, urnafalak kategorizált díjszabása. Az áremelés egyaránt érinti a temetési helyek, a kegyeleti helyek, a kegyeleti közszolgáltatási tevékenység és a szolgáltatások díjait. Az új díjszabás szerint például az úgynevezett technológiai tér és a ravatalozó tér használata, elhunyt hűtése 4 napig 50 ezer 46 forint lesz. A mélyített sír ásásának új ára 26 ezer 391 forint, míg szimpla személygépjárművel nettó 433 forintért lehet behajtani augusztus 1-től a köztemetőkbe. És végül egy másik példa: a II. övezetben egy sírhely megváltása 25 évre 26 ezer 703 forintba kerül majd.

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szintén kezdeményezte, hogy augusztus 1-től a távhőszolgáltatás csatlakozási díja is 10 százalékkal növekedjen.

Ugyanakkor a közterület használata is 10 százalékkal emelkedik, azzal, hogy a módosított díjakat 2022-re vonatkozóan nem kell alkalmazni azon közterület-hasznosítási szerződéssel rendelkezők esetében, akik a 2022. évre vonatkozó teljes közterület-használati díjat 2022. július 31-ig megfizették. A módosítás értelmében például az állandó kereskedelmi pavilon és a pavilonnal egybeépített raktár létesítésének négyzetméterenkénti havi díja az I. övezetben 3509 forint (az V. övezetben 655 forint), míg például az utcai zenélés négyzetméterenkénti napi díja mind az öt övezetben 424 forint.

A közterületek tisztántartásáról és a zöldterületek védelméről történő hatékony gondoskodás érdekében az előterjesztő indokoltnak tartotta a zöldterület-védelmi díjak 10 százalékos emelését.

A képviselők ezt is elfogadták, így ennek nyomán például a díj 12 ezer 126 forint/jármű/év, illetve 122 ezer 126 forint/pénzszállító jármű/év lesz. Hasonlóképpen határozott a grémium a helyi közutak nem közlekedési célú igénybevétele esetén fizetendő díjakról is, melyek ezáltal szintén 10 százalékkal emelkedhetnek augusztus 1-től.

Saját főzőkonyhával és anélkül

Az intézményi étkeztetési nyersanyagnormák meghatározása, az étkeztetésről és igénybevételéért fizetendő intézményi térítési díjakról szóló önkormányzati rendelet módosítása is napirenden volt a csütörtöki városi közgyűlésen. Az előterjesztés szerint a 2020-as díjemelés óta az élelmiszerek árait érintő infláció összesített mértéke 21,7 százalék.

Az étkeztetés teljes költségnövekményének csaknem felét az önkormányzat átvállalja, így az éves élelmezési kiadások nagyságrendileg 25 százalékát fedezik a beszedett térítési díjak.

A középiskolai kollégiumi ellátás esetén bevezetik a két kisétkezés nyersanyagnormáját és térítési díját, így téve eleget a vonatkozó rendeletnek. Mivel a Boldogfalva Óvodának és a DMJV Gyermekvédelmi Intézményének saját főzőkonyhája van, az itteni étkeztetés esetén a nyersanyagnormák és a térítési díjak 13-13 százalékos emelése szükséges. A DMJV Egyesített Bölcsődei Intézménye saját főzőkonyhái esetében 10 százalékos emelés szükséges a nyersanyagnormák és a térítési díj esetében is. A DMJV Városi Szociális Szolgálatnál alkalmazandó nyersanyagnormák és térítési díjak esetében 18 százalékos emelésre van szükség.

Jánki József (DK) az iméntiek kapcsán azt kérdezte a polgármestertől: nem tart attól, hogy a szülők egyre kevésbé veszik igénybe a szolgáltatást? Papp László ennek kapcsán is rámutatott: nem hárítanak mindent terhet a szolgáltatást igénybe vevőkre. Szűcs László, a polgármesteri hivatal gazdálkodási főosztályának vezetője arról is tájékoztatott, hogy e téren 13 ezer ellátott van Debrecenben, s ez évi négymilliárd forint költséget jelent a városnak.

Előre megváltva 400 forint

Mindemellett csaknem 10 százalékkal emelkednek a debreceni közösségi közlekedés díjai is. Az előterjesztésben hangsúlyozzák: a DKV Zrt. legutóbb 2020-ban emelt árat, akkor 5,3 százalékos volt a drágulás mértéke. A DKV Zrt. most 9,72 százalékos díjemelésre tett javaslatot, amelynek elfogadása és érvényesítése esetén a nettó menetdíj bevételei 2022-ben 170 millió forinttal növekedhetnek.

Augusztus 1-től az elővételben vásárolt jegyért 400 forintot kell fizetni, a sofőrtől vett jegy pedig 500 forintba kerül majd. A felnőtteknek érvényes havi bérlet 7500, a diákoké és a nyugdíjasoké 4400 forint lesz.

Vaszkó Imre (DK) arra is emlékeztetett a fentiek kapcsán, hogy a menetjegyek emelésének aránya miatt több városban is elpártoltak az utasok a közösségi közlekedéstől. Szóvá tette azt is, hogy szerinte balesetveszélyesek az új Mercedes-buszok a belső lépcsőik miatt. Válaszukban Papp László polgármester és Tóth Szabolcs DKV-vezérigazgató rámutattak: a tapasztalatok szerint népszerűek a nem alacsony padlós buszok felső, emelt részei, mégpedig főként a fiatalok körében. A 119 jármű alkotta új flottának a 20 százaléka lesz ilyen nem alacsony padlós, és e típusok mellett egyébként azért döntött a társaság, mert az üzemeltetésük kevesebbe kerül, mint az alacsony padlósoké.

Vass Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában