Tasó Béla polgármestert kérdeztük

2022.05.15. 12:03

Képzésekkel és lakástámogatással is marasztalják a nyíradonyi fiatalokat

A város megtartóképességének erősítése alapvető célja a nyír­adonyi önkormányzatnak.

A mindennapi életben, munkavállaláshoz hasznosítható informatikai ismereteket is elsajátíthattak | Forrás: Nyíradony Város Önkormányzata

Különböző képzések, tanácsadás és identitástudatot erősítő programok lebonyolításával, valamint 13 önkormányzati bérlakás felújításával tett Nyíradony önkormányzata azért, hogy lassítsa, illetve visszafordítsa a helyben élő fiatalok elvándorlását. A hároméves projektre 200 millió uniós támogatást fordított a város.

– A képzések, programok hozzájárulnak a 18–35 közötti korosztály elvándorlásának megelőzéséhez. A munkáltatói fórumokkal, életpálya-tervezést segítő helyi szolgáltatások nyújtásával helyben történő aktivizálásukra törekedtünk – ismertette a Napló megkeresésére Tasó Béla polgármester. Kifejtette, a fiatalok aránya a szomszédos településekhez viszonyítva kedvezőbb, azonban jellemző erre a korosztályra az elvándorlás: nagyobb városokba vagy a fővárosba költöznek a kedvezőbb munka- és életkörülmények miatt. 

Bútorozottan, laptopokkal 

A támogatás egy részéből 13 önkormányzati lakásban cseréltük a padló- és a falfelületek burkolatait, teljesen felújítottuk a fürdőszobákat, és cseréltük a nyílászárókat is. Ahol lehetőség volt rá, a lakások fűtését és melegvíz-ellátását biztosító régi gázkazánok helyett új kondenzációs gázkazánokat építettünk be

– részletezte. A lakások mindegyikébe bútorzat, háztartási műszaki eszközök, laptop és mobilinternet is került. 

A projekt során szerveztek különböző egyéni és munkaerőpiaci, pályaorientációs felméréseket, valamint önismereti tréninget, önéletrajz elkészítéséhez tanácsadást tartottak. A „tanköteles és nem tanköteles korúak” önismereti tréningen, önéletrajz elkészítéséhez kapcsolódó tanácsadáson vehettek rész.

– Az önkormányzat az oktatási intézményekkel együttműködve a tanköteles fiataloknak lehetőséget biztosított, továbbá kommunikációs és konfliktuskezelési tréningeken, valamint pályaválasztási, karrier- és életpálya-tanácsadásokon való részvételre is. Programonként 36 fő vett részt ezeken – tette hozzá a polgármester. Mindezek mellett 12 alkalommal voltak különböző tanácsadások, szolgáltatások, melyekbe szintén 36 főt vontak be. További 21 fő pedig különböző informatikai képzéseken tanulhatta meg az okoseszközökön keresztül többek között az internet, közösségi média és az elektronikus levelezés használatát. 

Tasó Béla | Forrás: Napló-archív

Az első lakást is támogatják 

A polgármester kérdésünkre elmondta: az önkormányzat alapvető célja a fiatalok helyben maradásának elősegítése, ennek érdekében jelenleg is vannak folyamatban olyan humánerőforrás-fejlesztést szolgáló pályázataik, amelyek nemcsak a városban, hanem a Nyíradonyi Járáshoz tartozó településeken is biztosítanak a fiatalok számára idegen nyelvi és informatikai képzéseket. 

Folyamatosan törekszünk a helyben elérhető alapszolgáltatások fejlesztésére. Támogatjuk településen letelepedni szándékozó fiatalok első lakáshoz jutását. A középfokú oktatásban részt vevő nyír­adonyi fiatalokat ösztöndíjban is részesítjük

– emelte ki Tasó Béla. Hozzátette: a városban lassú, de növekvő tendenciát mutat a foglalkoztatottság aránya, bizonyos területeken már munkaerőhiány is tapasztalható. A jövőben is igyekeznek élni az olyan pályázati és egyéb lehetőségekkel, amelyek a fiatalok helyben maradását, életkezdésük és megfelelő, képzettségi szintjükhöz igazodó munkalehetőségek biztosítását célozza.

Bekecs Sándor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában