Debreceni tapasztalatok

2022.04.09. 11:30

Sokan szemétlerakónak használják a szelektív szigeteket

Nem mindenki tudja, mit hová kellene elhelyeznie.

Forrás: illusztráció / MW-archív

A Napló olvasója jelezte szerkesztőségünknek, hogy a lakókörnyezetéből egy ideje elszállították a szelektív hulladékgyűjtőt. A biológus végzettségű hölgy környezettudatosan igyekszik élni. Próbálta elérni az illetékeseket, de elmondása szerint nem kapott érdemi választ. Az egyik ügyintéző azt mondta neki, amúgy sincs eredménye az elkülönített gyűjtésnek. Felkerestük a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft.-t, és a hulladékgyűjtő szigetek helyzetéről és hatékonyságáról érdeklődtünk. 


– Debrecenben jelenleg 79 szelektív hulladékgyűjtő sziget van kihelyezve, túlnyomórészt a lakótelepi övezetekben. Az elmúlt években számos szelektív szigetet felszámoltunk a polgármesteri hivatal utasítására, ugyanis az illegális hulladékelhelyezés gócpontjai voltak.

Ami azonban azóta sem szűnt meg, ugyanis 2021-ben összesen 268 tonna jogellenesen elhelyezett hulladékot szállítottunk el a szelektív szigetek ötméteres környezetéből

– tudatta a Naplóval Domokos Csilla, a DHK szóvivője.

 

A szóvivő a környezettudatos szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban megjegyezte, nem csupán a szelektív szigetek használatát jelenti Debrecenben, hiszen az egész város területén évek óta van lehetőség arra, hogy már otthonunkban elkülönítetten gyűjtsük és tároljuk hulladékainkat a sárga fedeles kuka vagy a sárga zsákok használatával. Ezzel a lehetőséggel a vegyes szemét mennyisége is jelentősen csökkenhet. – A tavalyi évben a szigetekről származó műanyag és vegyes papír összes mennyisége ezerháromszáz tonna volt, szemben a sárga fedeles kukákból és sárga zsákokból származó 4 ezer 370 tonnával, emellett a szelektív szigetek üveghulladékos konténereiből összesen 690 tonnát gyűjtöttünk össze. Mindkét forrásból származó szelektíven gyűjtött hasznosítható hulladék teljes mennyisége az A.K.S.D. Kft. által 2019 óta üzemeltetett Optikai-mechanikai válogatórendszerbe kerül, ahol a szelektíven gyűjtött hulladékok továbbválogatását egy automatizált berendezéssel valósítja meg – vezette le Domokos Csilla.

 

A szóvivő hozzátette,

a mennyiségi adatok sajnos azt mutatják, hogy a – szigetekről és a lakóházaknál egyaránt – begyűjtött szelektív hulladékok harmada alkalmatlan az újrahasznosításra.

A válogatórendszerből visszamaradt hasznosíthatatlan szemét túlnyomórészt kommunális hulladékból áll, tehát olyan hulladék kerül ki nagy mennyiségben, melyről nehéz eldönteni, hogy hasznosítható-e. Ilyen például a fogkefe vagy a műanyag játékok. Domokos Csilla szerint tudatos hulladékelhelyezéssel javulást lehetne elérni a mennyiségi adatok terén.

 

Hajnal László 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában