Csütörtökön eldől

2022.04.20. 07:00

Rugalmasabb lesz a város „zöld” díja

A kibővített, naprakésszé tett vállalásokon alapuló „Fenntartható Debrecen” díj kiegészülne a Fenntartható Debrecen Nagydíj elismeréssel.

Balázs Ákos

Forrás: Molnár Péter

Új koncepció alapján ítélnék oda a debreceni önkormányzat közgyűlése által alapított „Fenntartható Debrecen” címet, ha Balázs Ákos alpolgármester javaslatára igennel szavaz a testület csütörtökön.

„Debrecen önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre és számos olyan beruházást valósított meg, amely a város ökológiai lábnyomának csökkentését célozza. Ehhez kapcsolódóan Debrecen épített és természetes környezetének megóvása, fejlesztése, a környezettudatos szemlélet kialakítása érdekében magas színvonalú, kiemelkedő értékű munkát végző, a környezettudatos működést és a fenntarthatóságot szem előtt tartó gazdálkodó szervezetek elismerésére a közgyűlés 2019-ben „Fenntartható Debrecen” cím elnyerésére irányuló pályázat kiírásáról döntött” – emlékeztet az előterjesztés.

Azok a gazdálkodó szervezetek nyújthattak be pályázatot, akik vállalták az egyszer használatos műanyagtermékek mellőzését, valamint a környezet megóvása érdekében teendő intézkedések közül – a pályázati kiírásban meghatározott legalább két kategóriában – további vállalást tettek.

Az egyes egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló, 2021. évi kormányrendelet hatályba lépésére tekintettel, valamint a korábbi pályázati kiírásban foglalt vállalások kiegészítése érdekében, a nyomonkövetés újragondolása iránti igények alapján a „Fenntartható Debrecen” cím új koncepcióját dolgozták ki.

Az új koncepció lehetőséget teremt a pályázattal kapcsolatos ügyintézői munkaszervezés egyszerűsítésére azáltal, hogy a pályázatok a vállalás alapú elismerés helyett megvalósítás alapúvá válnak, valamint kettő helyett egy körössé alakul a pályázatokkal kapcsolatos dokumentáció.

Fotó: Molnár Péter

A jövőben a jelentkezők a pályázaton ugyanolyan eséllyel indulhatnak azáltal, hogy bővül a választható zöld intézkedések köre. Továbbá a megvalósított intézkedés nagyságához igazodna a pontozás mértéke, ugyanis egy teljes épületenergetikai beruházás nem egyenértékű egy darab fa elültetésének értékével. A kevésbé ambiciózus pályázókat is díjazhatnák, mivel a meghatározott minimális ponthatárt elérő közösség is elismerésben részesülhet.

Balázs Ákos szerint az új koncepció presztízs szintűvé emelné a díjat és a lehető legtöbb zöld intézkedés megvalósítására sarkallná a pályázókat azáltal, hogy minden évben kihirdetnék a Fenntartható Debrecen Nagydíjat is, melyet a tárgyév legtöbb ponttal pályázó közössége nyer meg és vehet át ünnepélyes átadó keretében.

A pályázat számos, a pályázó által megvalósítható zöld intézkedést ismerne el. Így például a munkavállalók természet- és/vagy környezetvédelemmel kapcsolatos képzését; ha a cég elősegíti dolgozóinak kerékpárral vagy közösségi közlekedési eszközökkel történő munkába járását; ha telephelyén lehetőséget biztosít a munkavállalói számára szezonális, friss zöldségek termesztésére. Továbbá ha zöldfelületet alakít ki, vagy a meglévők méretét növeli székhelyén;  faültetéssel járul hozzá a város levegőminőségének javításához. Értékelhető, ha denevérodúkat helyez ki a debreceni  telephelyén, vagy vállalja madárodúk, mű-fecskefészkek, madáretető és madáritató kihelyezését és gondoskodik a madarakról, vagy éppen gyűjti és hasznosítja az esővizet. Ha papírmentesen végzi mindennapi tevékenységét, környezettudatos higiéniai eszközöket alkalmaz, vagy épületenergetikai fejlesztéseket valósít meg.
 

A pályázatok elbírálása és a döntés meghozatala továbbra is a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság hatáskörében marad. Az elismerésekkel pénzjutalom nem jár.

 

HBN

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában