Döntések

2022.02.01. 11:11

Óvoda és lakótelepi park is megújulhat Hajdúszoboszlón

Meghozta immár az új esztendő első döntéseit a képviselő-testület.

Forrás: Tóth Imre

A koronavírus-járványra tekintettel az önkormányzat ülését ismét a művelődési központ nagytermében tartották meg. A mintegy négyórás tanácskozáson huszonkét témát tárgyaltak meg, kettőről pedig zárt ülésen döntöttek. Több napirendi pontnál jellemző volt a képviselői hozzászólások aktivitása, a vélemények ütköztetése. 

 

Hajdúszoboszló Város Turizmusfejlesztési Stratégiája 2021–25 címmel került a képviselő-testület elé az első fontos téma, amelyhez többen hozzáfűzték véleményüket, javaslatukat. Mint elhangzott, a stratégia mellett operatív akcióterv elkészítése szükséges. Az elhangzott kiegészítésekkel együtt végül egy ellenszavazat mellett hagyták jóvá az előterjesztést. 

 

A településrendezés volt a következő két napirendi pont tárgya. Határoztak településrendezési eszközök módosításáról, illetve kilenc módosítás iránti kérelemről. 

 

A képviselő-testület elfogadta az elmúlt évi költségvetési tervben szükséges módosításokat is, majd egy módosító indítvány jóváhagyásával árverésen értékesítendő önkormányzati ingatlanokról határoztak. 

 

A Járóbeteg-ellátó Centrum kérelmére módosították annak alapdokumentumait, továbbá elfogadták az intézmény szakorvosi óraszám-átcsoportosítási javaslatát. Ez alapján lehetőség nyílik a jelenlegi egy helyett kettő főállású bőrgyógyász szakorvos foglalkoztatására. 

 

Több a munkahely

 

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményekért fizetendő díjakról szóló 16/2017-es rendeletét szintén módosította a képviselő-testület. 

 

Egyhangúlag jóváhagyták a Hajdúszoboszlói Városi Televízió Szervezeti és Működési Szabályzatát. Az önkormányzati városi újság szerkesztését is az intézmény vette át 2022. január 1-től, ezért kibővítették a főállású közalkalmazottak létszámát, így azt másfélről négyre emelték. Elfogadták négy civil szervezet, illetve alapítvány támogatással kapcsolatos módosító kérelmét. 

 

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ véleményezési felkérésének eleget téve a képviselő-testület áttekintette a városban működő öt általános iskola felvételi körzeteit. Javasolják, hogy a tankerületi központ az érintett intézményekkel egyeztetve, a demográfiai változásokat figyelembe véve a körzethatárokat szükség esetén módosítsa. 

 

Hosszas vita alakult ki a főtéren felújításra szoruló támfalról levett pannók elhelyezéséről. A pannókat Medgyessy-Kovács Gyula hajdúszoboszlói származású képzőművész készítette az önkormányzat megrendelésére. A 2019-ben felavatott hat alkotás a város történelmének fő eseményeit reprezentálja. A vélemények megoszlanak arról, hogy visszahelyezzék-e a pannókat akár a parkoló megszüntetésével, avagy más, esetleg turisztikailag frekventált helyet találjanak számukra. Végül a testület egyhangúlag egyetértett azzal, hogy februárban a művésszel is egyeztetnek, és azt követően hozzák meg a döntést. 

 

Utcák újulhatnak meg 

 

Megnyíltak olyan európai uniós pályázati lehetőségek, melyekkel a hajdúszoboszlói önkormányzat is élni kíván. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) programokban utcák fejlesztésére, a Gázláng pálya hasznosítása érdekében lakótelepi parkrekonstrukcióra, továbbá óvodai korszerűsítésre is pályázatot nyújtanak be a pályázatok ütemezésének megfelelően. Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására elnevezésű, minisztériumi pályázati kiírással ugyancsak élni kíván a képviselő-testület. E pályázat nyertessége esetén újabb utca, illetve utcaszakasz felújítását eredményezheti. 

 

Az önkormányzat fontosnak tartja a környezetvédelmet, ennek szellemében hagyták jóvá a 2021–26. évre szóló települési környezetvédelmi programot. 

 

Hosszas vitát váltott ki az egyirányú forgalmú utakon a kerékpáros-közlekedés forgalommal szembeni megengedéséről szóló előterjesztés. Végül a képviselők abban egyeztek meg, hogy másik szakértőt is felkérnek, s csak ezt követően határoznak ezen közlekedési lehetőségekről a vitatott utcákban, illetve utcarészeken. Példaértékű a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ és a Hajdúszoboszlói Gyermeksziget Bölcsőde elmúlt évi külső ellenőrzésének eredménye – hangzott el. Az erről szóló tájékoztatást szintén a január 27-ei ülésen fogadták el. 

 

A polgármesteri tájékoztatót kiegészítve Czeglédi Gyula többek között elmondta, hogy elkészült a kertészeti telkek beépítési koncepciója. A vállalkozásfejlesztési csoport kezdeményezésére pályázatot nyújtott be a városgazdálkodási nzrt. inkubátorház létesítésére európai uniós pályázat keretében. 

 

Az április 3-ai országgyűlési választásokhoz kapcsolódó feladatának eleget téve a képviselő-testület megválasztotta az egyéni választókerületi választási bizottság tagjait. 

 

Tibai Irma 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában