Orosz-ukrán háború

2022.02.24. 17:38

Akcióban a humanitárius szervezetek: adományokat várnak és szállítanak a határ felé

Az orosz-ukrán háború történései miatt csütörtökön a Magyar Református Szeretetszolgálat és az Ökumenikus Segélyszervezet is karitatív akcióba kezdett.

A Magyarországi Református Egyház szeretetszolgálata az ukrajnai válságban élelmiszerszállítmánnyal és adománygyűjtéssel is segíti az ukrajnai háborútól szenvedőket. A lelki vezetők eközben imára buzdítanak a békért, és folyamatosan kapcsolatot tartanak a kárpátaljai testvérekkel, teljes támogatásukról biztosítva a helyi közösséget.

Már kora reggel útnak indított 800 kilogrammnyi élelmiszersegélyt a Magyar Református Szeretetszolgálat az ukrán-magyar határ felé. A szervezet ezzel párhuzamosan országos adománygyűjtésbe kezdett a rászorulók megsegítésére. A 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal lehet hozzájárulni a humanitárius munkához, de az interneten is van lehetőség adakozni.

Lucski Zsófia, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség szóvivője a Naplónak elmondta, a nagytemplomi gyülekezet elnöksége csütörtökön úgy döntött, hogy Mága Zoltán szombati nagytemplomi koncertjét is a fegyveres harcoktól szenvedők megsegítésére ajánlják fel.

 

A Tiszántúli Református Egyházkerület tájékoztatása szerint Balog Zoltán és Fekete Károly református püspökök folyamatosan kapcsolatot tartanak a Kárpáraljai Református Egyházkerület püspökével, Zán Fábián Sándorral. Az egyházi vezetők biztosították a helyi közösséget, hogy amiben csak tudnak, segítenek. Hozzátették: imáikban hordozzák őket és valamennyi, a fegyveres konfliktustól szenvedő embert, egyben közös imádságram buzdítottak a mielőbbi békéért.

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet honlapján és a telefonvonalon pénzadományt gyűjt, az országos akcióban a Hajdú-Bihar Megyében élők adományaira is számítanak – tudatta a Naplóval Kis Boáz sajtószóvivő.

Él a segélyszervezet 1353-as adományvonala, amelynek tárcsázásával hívásonként bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat. 

Pénzadományokat is fogadnak a www.segelyszervezet.hu oldalon.

 

- Készen állunk, hogy bekapcsolódjunk a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátásába. Beregszászi központunk mellett Lembergben is koordinációs központot hozunk létre. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kelet- és közép-ukrajnai partnerszervezeteinkkel, így a szükséges biztonsági feltételek mellett az ország többi régiójában is végre tudunk hajtani humanitárius akciókat. Országos adománygyűjtést hirdetünk a szomszédos országban kialakult háborús helyzet miatt szükséges humanitárius segélyprogramunk támogatására – tették közzé.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is segítő akciót indít, egyúttal felkészíti a kelet-magyarországi térségben működő intézményeit és önkéntes szervezeteit az Ukrajnát ért támadás nyomán Magyarországra érkező emberek megsegítésére, szükség esetén befogadására – tudatta közösségi oldalán a szervezet. Mint írják, a kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indítanak, aki segíteni szeretne,  átutalással,  az adomanyozz.hu oldalon indított online befizetéssel, vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal segíthet.

 

SzD

 

Borítókép: illusztráció / MW-archív

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában