Tapasztalat

2022.02.24. 16:50

A DEKOM azonnal indul Ukrajnába, ha kell

Késmárky András beszélt arról, hogy milyen feladatokban segíthetnek.

20210608 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Késmáry András debreceni orvoscsapat vezetője, a DEKOM elnöke.

Fotó: KISS ANNAMARIE

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja (DEKOM) készenlétben áll, és amennyiben szükséges, számos segítséget tud nyújtani a háború sújtotta területeken. Dr. Késmárky András a Hajdú-bihari Naplónak elmondta, a helyszínre vezénylésről a magyar külügyminisztérium dönt.

 

A csoport számos katasztrófahelyzetben helytállt már a világ különböző pontjain. Az orosz-ukrán konfliktusban az orvosi ellátást, a menekülteket elszállásoló területek alapellátását, a segélyszállítmányok felügyeletét, koordinációját tudnák biztosítani. Ha helyszínre küldik őket, akkor felmérhetik, hogy Magyarország hogyan és miben képes a leghatékonyabban segíteni, előkészíthetik az utánuk érkező hazai csapatok munkáját.

 

Jelenleg 10-15 fős az aktív bevetési csoport igénytől függően; orvosok, biztonságtechnikai szakértő, logisztikus is van a csapatban. Segélyszállítmányok szétosztásába a cívisváros egyetemistáit is bevonhatják, mert jelentős az önkéntes bázisuk. 

 

HaBe

 

Borítókép: Késmárky András, Napló-archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában