Ukrán válság

2022.02.24. 05:44

Oroszország megtámadta Ukrajnát, a légicsapások után megindult a szárazföldi támadás is (videók)

Oroszország támadást indított Ukrajna ellen csütörtökön, helyi idő szerint hajnali öt óra tájban, a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak.

Cikkünk frissül!

 

Hetvennégy ukrán katonai objektum felszámolásáról számolt be az orosz védelmi tárca

Az Ukrajna ellen elkezdett offenzíva első napján, csütörtökön az ukrán katonai infrastruktúra 74 földi objektumának megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi tárca.

Ezek között 11 katonai reptér, három harcálláspont, egy haditengerészeti bázis, 18 SZ-300-as és Buk légvédelmi rakétarendszerhez tartozó lokátorállomás szerepelt. A tárca szerint az orosz erők egy harci helikopter és négy Bayraktar TB-2-es csapásmérő drónt is lelőttek.

Trump: Ukrajna megtámadása nem történhetett volna meg az én elnökségem alatt

Donald Trump korábbi amerikai elnök a Fox News amerikai hírtelevízióban bírálta Joe Biden amerikai elnök Ukrajna orosz katonai megtámadására adott válaszát, és kijelentette, hogy az nem történhetett volna meg az ő elnöksége idején – jelentette az Axios amerikai hírportál csütörtökön.

A médium online tudósítása szerint a korábbi amerikai elnök Laura Ingraham beszélgetős politikai elemző műsora, a The Ingraham Angle szerda késő esti élő adásába betelefonálva „rettenetes dolognak” nevezte az Ukrajna elleni támadást, hozzátéve, hogy

ez nem történhetett volna meg az én hivatali időm alatt.

Donald Trump az interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kapcsolatban kifejtette:

nem hiszem, hogy eredetileg is ezt akarta volna csinálni. Azt hiszem, akart valamit csinálni, aztán tárgyalásokat kezdeni róla, de aztán egyre rosszabb és rosszabb lett a helyzet. Látta a gyengeséget – amikor annak első jelei látszódtak Afganisztánban. Ahogyan Afganisztánból (az amerikaiak) kivonultak. Tényleg azt hiszem, ekkor kezdte azt gondolni, hogy ezt is megteheti.

A korábbi amerikai elnök hozzátette, hogy az Ukrajna elleni támadás

nagyon szomorú dolog a világ számára, az ország számára, és nyilvánvalóan nagyon szomorú dolog mindazok számára, akik fölöslegesen és indokolatlanul életüket veszítik majd.

Donald Trump két nappal korábban még „nagyon ravasznak” nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, miután a Kreml elismerte a két kelet-ukrajnai szakadár „köztársaság” függetlenségét.

 

Szakértő: a „jobb verzió” az, hogy csak a Dnyeperig foglalják el Ukrajnát

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a „jobb verzió” az, hogy Oroszország csak a Dnyeperig foglalja el Ukrajnát, vagy esetleg beéri a nagyobb városok – köztük Kijev – elfoglalásával

Kaiser Ferenc szerint Moszkva kész tények elé akarja állítani a világot és Ukrajnát.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Kijev „veszélyesen közel” van a fehérorosz határhoz, ahonnan mintegy 40 ezer orosz katona indul támadásra. Ukrajna második legnagyobb városa, Harkov körül is heves harcok zajlanak.

Oroszország a háborút már elvitte Ukrajna gazdasági és politikai életének „szívéig” – közölte.

Kaiser Ferenc azt mondta: a NATO-nak nem áll módjában katonai támogatást nyújtani, mivel Ukrajna nem tagja a szövetségnek.

Nem is lehet cél, hiszen akkor négy, atomfegyverrel rendelkező ország keveredne konfliktusba: Oroszország, és a NATO részéről az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország – figyelmeztetett az NKE docense.

 

Mariupolnál heves harcok dúlnak

A délkelet-ukrajnai Mariupol kikötővárosnál is heves harcok dúlnak. Ukrán mobil radarállomásokat lőttek ki a térségben.

 

Morawiecki: intenzív tárgyalások zajlanak a NATO keleti szárnya megerősítéséről

Ukrajna orosz megtámadása után újabb, messzemenő szankciókat kell kivetni Moszkva ellen, és emellett dolgozni kell a NATO keleti szárnya megerősítésén is, e témában intenzív tárgyalások zajlanak – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön a lengyel szejmben.

„A mai hajnal mindent megváltoztatott, ez okozta, hogy újból felébredtek a második világháború démonjai” – jelentette ki Morawiecki. Úgy látta: Oroszország a háborút választotta, „az egyik európai állam  a legkisebb ok nélkül megtámadta a másikat”. „E barbárságnak az egész szabad világ határozott ellenkezésébe kell ütköznie” – húzta alá.

A lengyel kormány két irányban cselekszik: egyrészt a szövetséges államoknál újabb, Moszkvával szembeni, elrettentő erejű szankciócsomagot szorgalmaz, másrészt a NATO keleti szárnya megerősítésére törekszik. A NATO-partnerek teljesen megértik a mai kockázatokat – közölte Morawiecki.

 

Orosz ejtőernyősök Kijevnél

A CNN helyszíni videója szerint orosz ejtőernyős egységek foglalták el a kijevi repteret. 

 

Zelenszkij életveszélyben lehet

Nem tudja, meddig létezik még az országa és meddig lesz még életben. Ezt mondta Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Karl Nehammer osztrák kancellárnak egy mai telefonbeszélgetésük során – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

 

Irán kész közvetíteni a harcoló felek között

A NATO provokatív magatartása a felelős Oroszország Ukrajna elleni támadásáért, ám a háború nem megoldás – szögezte le csütörtöki Twitter-üzenetében az iráni külügyminiszter.

Hoszein Amirabdollahián hangsúlyozta: a jelen helyzetben a tűzszünet és a konfliktus politikai úton történő rendezése a legfontosabb.

Szaíd Hatibzadeh külügyi szóvivő – akinek szavait egyebek között a Mehr iráni hírügynökség is idézte – azt mondta, Irán kijevi nagykövetsége egyelőre működik, és elsősorban az Ukrajnában élő irániak kimenekítését intézi. Hatibzadeh egyúttal felszólította a feleket, hogy a vitás kérdéseket tárgyalásos úton rendezzék.

Teherán korábban jelezte: tekintettel arra, hogy

az iráni kormány jó kapcsolatokat ápol mind Oroszországgal, mind pedig Ukrajnával, kész közvetíteni Kijev és Moszkva között.

 

Kreml: Putyin fogja eldönteni, hogy mikor lesz vége a támadásnak

Az orosz katonai művelet célja Ukrajna demilitarizálása és nácitlanítása, azt, hogy meddig fog tartani, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, Vlagyimir Putyin elnök fogja eldönteni – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

Peszkov az arra vonatkozó kérdésre, hogy mi lesz Ukrajna és vezetésének sorsa a jövőben, kijelentette: a többi az ukrán nép döntésének kérdése. A szóvivő szerint Moszkva hajlandó lesz tárgyalni Kijevvel, ha az ukrán vezetés kész megtárgyalni az orosz fél által felvetett kérdéseket, egyebek között az ország semleges státusát.

Peszkov azt hangoztatta, hogy Moszkva nem törekszik területszerzésre Ukrajnában, ezért szerinte a megszállás kifejezés nem elfogadható a történtek leírásakor. A szóvivő úgy vélekedett, hogy Oroszország a történtek miatt nem kerülhet vasfüggöny mögé, mert ekkora országot nem lehet elszigetelni.

 

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön azt állította, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a szíriai fehérsisakosok mintájára elkövetett provokációkat készít elő, tömeges polgári áldozatairól szóló, megrendezett klipekkel. A tábornok szerint több ukrán városban már folyik a beállított jelenetek forgatása, amelyeket aztán a közösségi médiában és a nyugati médiában szándékoznak elterjeszteni, azt állítva, hogy Oroszország aránytalan mértékben és válogatás nélkül alkalmaz erőt.

Moszkva korábban többször azzal vádolta meg a nyugati világban életmentő szervezetként ismertté fehérsisakosokat, hogy civilek elleni, színlelt vegyi támadásokról készült videókkal próbálta meg lejáratni Aszad szíriai elnök rendszerét.

 

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) csütörtökön közölte, hogy a hadművelettel kapcsolatban álhírek hulláma öntötte el a világhálót. A hatóság felhívta a figyelmet, hogy az információk hitelességének ellenőrzéséért a vonatkozó jogszabály értelmében az érintett tömegtájékoztatási eszközök felelősek.

Konasenkov vezérőrnagy ismételten azt hangoztatta, hogy 

az orosz fegyveres erők sem tüzérségi, sem légicsapást nem mérnek Ukrajna városaira 

és hogy a civil lakosságot semmi sem fenyegeti. közölte, hogy az orosz fegyveres erők, az elnök parancsát teljesítve, különleges műveletbe kezdtek a Donyec-medence térségében. A szóvivő narratívája szerint a szakadár köztársaságok népi milíciái mozgósítást hajtottak végre, hadseregcsoportokat hoztak létre és ellentámadásba mentek át az orosz fegyveres erők támogatásával. Azt hangoztatta, hogy az ukrán határőrség nem tanúsított ellenállást, a hírszerzés szerint pedig egyes ukrán alegységek és katonák tömegesen hátrahagyják állásaikat és fegyvereiket. A tábornok szerint

a fegyverletétel mellett döntött ukrán egységekre nem mérnek csapást. 

A nagypontosságú fegyverekkel az ukrán katonai infrastruktúrát, a légvédelem eszközeit, a katonai reptereket és az ukrán légierőt támadják.

 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a két ország közös határán az ukrán határőrség összes alegysége elhagyta állásait. Reggel az FSZB arról számolt be, hogy Kurszk megyében ukrán oldalról tűz alá vettek egy orosz határőrposztot.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztásaság vezetője a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy a régióban nyugalom van és a polgári lakosság evakuálását is felfüggesztették.

 

Kijev egyébként, a diplomáciai kapcsolatok megszakítása nyomán, elkezdte moszkvai nagykövetségének kitelepítését. A RIA Novosztyi hírügynökség diplomáciai forrásból úgy rétesült, hogy az aktusról Moszkva hivatalosan még nem kapott értesítést.

 

EB-elnök: a legjobban bíztunk, de a legrosszabbra készültünk

 

Felelősségre vonjuk Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt – figyelmeztetett Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke, a NATO főtitkárával és az Európai Tanács elnökével közös sajtótájékoztóján hangsúlyozta: vízválasztóhoz érkeztünk.

Megengedhetetlen, hogy Putyin elnök több évtizednyi béke után új háborút szított Európában. Az EB-elnök közölte: súlyos szankciós csomagot készített elő az Európai Bizottság, amelyet még csütörtökön a rendkívüli uniós csúcs elé terjesztenek. A tervezett büntetőintézkedéseket egyeztették az észak-atlanti szövetség tagjaival.

A szankciók súlyosan korlátozzák Oroszország hozzáférését a tőkepiacokhoz. 

A korlátozásoknak komoly növekedés-lassító, infláció-növelő hatásai lesznek.

Elszigeteljük az orosz cégeket a fejlődésükhöz elengedhetetlen nyugati csúcstechnológiáktól

– tette hozzá a bizottsági elnök, aki hangsúlyozta: a szankciók orosz gazdaságra gyakorolt káros hatásai miatt Putyin elnöknek kell majd magyarázkodnia otthon.

Ursula von der Leyen elmondta: Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyalt telefonon.

 

Benyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok, lezuhant egy ukrán gép

Az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten életüket vesztették.

A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat. Kifelé szabad a forgalom a fővárosból.

A Kijev megyei Hosztomel településen az Antonov állami repülőgépgyár repterének elfoglalásakor Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három, támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített.

Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe – közölte az ukrán határőrszolgálat. A közlemény szerint Kijev megyében a határőrök az ukrán katonákkal együtt harcba bocsátkoztak az orosz betolakodókkal. 

A szintén Fehéroroszországgal határos Zsitomir megyében Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ottani határőrök laktanyáját. AZ ukrán határőrség közölte, hogy a határmenti egységeket a helyzettől függően tartalék pozíciókba csoportosítják át a fegyveres erőkkel és a nemzeti gárdával együttműködésben. A vezérkari főnökség jelentése szerint Csernyihiv megyénél sikerült megfékezi az orosz csapatok benyomulását Ukrajnába.

Ugyanakkor – az UNIAN hírügynökség szerint – súlyos harcok dúlnak Harkiv megye, valamint a Donyec-medence térségében. 

Az ukrán hadsereg kora délután azt közölte, hogy Oroszország eddig több mint harminc csapást mért ukrajnai polgári és katonai infrastrukturális létesítményekre.

Az ukrán szárazföldi erők azt közölték, hogy az ukrán 93-as gépesített dandár tagjai foglyul ejtettek két orosz katonát a Donyec-medencében.  

 

Élesen elítélte a szlovák vezetés az orosz hadműveletet

Eduard Heger, szlovák kormányfő közösségi profilján igazolhatatlan barbár tettnek és a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősítette az orosz hadműveletet. 

A szemünk előtt újfent feléledt az orosz imperializmus, annak agresszív, militáns formájában

– idézte a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség Heger szavait, aki bejegyzésében a béke megteremtését pedig abszolút prioritásnak nevezte. A szlovák miniszterelnök kijelentette: a szlovák kormány a NATO-n belüli és EU-s szövetségeseivel együtt segíteni fog Ukrajnának az önvédelemben és a harcok leállításában.

Zuzana Caputová, szlovák államfő ugyancsak élesen elítélte a jogellenes orosz agressziót és teljes támogatásáról biztosította az ukrán népet és az ország vezetését. 

– Illúziónak mutatkozott azok reménye, akik azt hitték, hogy Oroszország megelégszik a donyecki és a luhanszki térség katonai megszállásával – mondta Caputová a szlovák hírügynökség jelentése szerint.

 

Ivan Korcok, szlovák külügyminiszter a nemzetközi jog durva megsértésének és az európai biztonságot fenyegető lépésnek nevezte az orosz hadműveletet, s bejelentette: a NATO mai rendkívüli ülésén konzultációt fog kérni a négyes cikk alapján. Korcok bejelentette azt is: az ukrajnai történések kapcsán Szlovákia bekérette Oroszország pozsonyi nagykövetét és tolmácsolta neki tiltakozását.

Az orosz hadműveletet a szlovák kormány tagjai külön-külön is elítélték és ugyanígy tett az összes érdemi szlovákiai politikai párt is. A kialakult helyzet miatt csütörtökön összeült a szlovák kormány biztonsági tanácsa. Jaroslav Nad, szlovák védelmi miniszter a helyzetre reagálva bejelentette: a szlovák-ukrán határ katonai megerősítésére készülnek. Elmondta: a kormány rendkívüli ülésén határozatot hoztak arról, hogy átcsoportosítják a fegyveres erők 1500 tagját az ország keleti határára, egy esetleges migrációs hullám ellenőrzésére.

 

Elfoglalták a Hosztomel repülőteret az orosz katonák

Az ukrán főváros melletti Gosztomel városrészében található nemzetközi reptér az orosz haderők kezére jutott. Az ukránok három orosz harci helikoptert lelőttek, de a repülőteret fel kellett adniuk. 

 

Ejtőernyősökkel vehetik be Kijev központját

A Reuters úgy értesült az ukrán elnöki hivataltól, hogy feltehetően orosz ejtőernyősökkel foglalhatják el az ukrán kormányzati központot. 

A Hosztomel repülőtérnél továbbra is súlyos csata folyik. Közben a „Luhanszki Népköztársaság” népi milíciájának egységei átkeltek a Donyec folyónak azon a szakaszán, amely az ukrán központi erőktől elválasztó vonalon halad – közölte Ivan Filiponenko, a luhanszki „védelmi minisztérium” szóvivője csütörtökön.

 

Mindenkit fegyverbe hívott az ukrán védelmi miniszter

– Felszólítok mindenkit, aki tudja, hogyan kell a fegyverekkel bánni, hogy csatlakozzon az ukrán területi védelmi erőkhöz – mondta videóüzenetében az ország védelmi minisztere, hozzátéve, hogy 

egyszerűsítették a toborzást, egy útlevél elég a csatlakozáshoz. 

– Mindenkinek adunk fegyvert, aki kész azt tétovázás nélkül használni az ellenséggel szemben.

Olekszij Reznyikov már korábban jelezte, hogy a veterán katonáknak a rendőrség biztosít fegyvereket. 

 

Lembergben is segít a menekülőknek az Ökumenikus Segélyszervezet

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos gyűjtést indít a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátására – közölte a szervezet. Lembergben is létrehoznak egy koordinációs központot, és Beregszász mellett ott is fogadják a segítségre szorulókat. Életbe léptették az 1353-as adományvonalat, ennek tárcsázásával hívásonként bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat. A segélyszervezet pénzadományokat is fogad a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon.

Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója a megyei állami közigazgatási hivatal honlapján közölte, hogy a megye kész a menekültek befogadására. A Kelet-Ukrajnából érkezők elhelyezésével kapcsolatos kérdések gyors megoldása érdekében humanitárius törzskart állítottak fel. A tervek szerint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő, a Kárpátok hágóin túlról érkező ukrán állampolgárokat kárpátaljai szállodákban és szanatóriumokban helyezik el.

 

Ukrán adatok szerint negyvenre nőtt a halálos áldozatok száma

Azt mondta: akkora a dugó az ukrán fővárosból nyugati irányba, hogy azok, akik reggel hat óra körül indultak el, még most is csak Kijev külső kerületeinél járnak – jelentette a közmédia helyszíni tudósítója Kijevből az M1 aktuális csatorna csütörtök déli híradójában.

A tudósító elmondta: tizenegy óra körül egy robbanásra figyeltek fel, amelyről kiderült, hogy Brovaiban, egy hadiipari objektumnál történt; információi szerint ott hatan haltak meg.

Közölte: az ukrán elnök tanácsadója arról beszélt, hogy az ukrán hadseregből már negyven áldozata van a háborúnak és további tíz civil is életét vesztette.

Hozzátette, a hírcsatornákon megjelentek olyan információk, hogy az ukrán parlament elé került egy törvényjavaslat a teljes mobilizációról.

 

Kijev külvárosában óriási csata zajlik

Tucatnyi orosz helikopter támadja a Kijev melletti Hosztomel repülőteret. A környéken több helyszínről is óriási füst száll fel. 

Ukrajnában ragadt sok magyar kamionos

Nem tudnak kilépni a magyar és a lengyel kamionok Ukrajnából Ravaruskánál Lengyelországba, miután Ukrajna az érintett határt lezárta. Az alternatív útvonal Fehéroroszországon és Lengyelországon át vezet haza, de a fehérorosz-lengyel határon az átlépés Bresztnél alaphelyzetben is jellemzően három napig tart. A Világgazdaság cikkében ITT olvashat a helyzetről bővebben.

 

Orosz helikoptert lőhettek le Kijev mellett

A Twitterre töltöttek fel egy videót, mely állítólag az látható, hogy egy orosz helikoptert lőnek le a Kijev külvárosának számító Hostomel repülőterénél. 

 

Mozgásban vannak a magyar csapatok

A Magyar Honvédség megnyugtatta a lakosságot: nincs háborús helyzet Magyarországon, de a keleti országrészben jelentős mozgások történnek az ukrán helyzet miatt. 

 

Így zajlik az invázió

Az Insider című lap Twitter-oldalán közölt egy térképet a jelenleg zajló orosz előrenyomulásról. Itt zajlanak most heves összecsapások.

Szijjártó Péter: a háború nem megoldás

Magyarországot súlyos aggodalommal tölti el mindaz, ami Ukrajnában történik, aggódunk a fejlemények miatt, kiállunk Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a Bahreinben folytatott tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: szomszédos országként számunkra különösen fontos, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborús konfliktusból. Meg kell védenünk Magyarországot, meg kell védenünk a magyar emberek biztonságát – jelentette ki.

Szijjártó Péter hozzátette: 

vannak olyan kezdeményezések, amelyek általában a politika bal oldaláról érkeznek, amelyek azt próbálják elérni, hogy Magyarország akár fegyverzettel, felszereléssel vagy katonákkal szálljon bele ebbe a konfliktusba. A miniszter ezt rendkívül felelőtlennek nevezte és kijelentette: a kormány ezeket nem támogatja és nem tesz ilyet, 

mert meg kell védenünk magunkat attól, hogy belesodródjunk ebbe és nem is engedjük, hogy bárki belesodorja Magyarországot, a magyar embereket bármilyen háborús konfliktusba.

 

Lukasenka orosz-ukrán találkozót javasol Minszkben

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtökön azt javasolta, hogy Oroszország és Ukrajna képviselői találkozzanak Minszkben - számolt be a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Lukasenka korábban jelezte: a fehérorosz csapatok nem vesznek részt a donyec-medencei orosz katonai műveletben, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelt el.

 

Ukrajna megszakította diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal

– Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal 

– jelentette be csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

– Ukrajna megvédi magát, és nem adja fel szabadságát, bármit is gondoljanak Moszkvában – idézte az Ukrinform hírügynökség az elnök szavait.  Kijelentette, hogy az orosz megszálló csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek el Ukrajna területén, a harcok azonban még folytatódnak.

– Ukrajna fegyveres erői nagyon kemény csatákat vívnak, visszaverik a támadásokat a Donyec-medencében és más régiókban keleten, északon, délen. Az ellenség komoly veszteségeket szenvedett, és még több vesztesége lesz. Ők jöttek a mi földünkre – hangsúlyozta. Elmondta, hogy Ukrajnát földön és levegőben is megtámadták, a hadsereg feltartóztatja az ellenséget, de most szüksége van a lakosság támogatására is. 

Az ukrán államfő felszólította az ukránokat, hogy mindenki, aki kész megvédeni az országot, jelentkezzék szolgálatra, és a kormány felfegyverzi őket.

– Már adunk ki fegyvereket és fogunk is kiadni földünk védelme érdekében, mindenkinek, aki kész megvédeni szuverenitásunkat. Ukrán népünk jövője Ukrajna minden polgárától függ. Mindenki, akinek van harci tapasztalata és aki csatlakozni tud Ukrajna védelméhez, haladéktalanul jelenjék meg a toborzóközpontokban. A belügyminisztérium veteránokat von be az állam védelmébe – fejtette ki az elnök. Felhívta továbbá az ukránokat, hogy adjanak vért a sebesült katonák számára.

Zelenszkij kiemelte az ukrán vállalkozások munkájának, az áruk és a szolgáltatások elérhetőségének fontosságát háború idején.

– Az ukrán nemzeti bank és Ukrajna bankrendszere minden szükséges forrással rendelkezik az állam pénzügyi szükségleteinek kielégítéséhez, mindennel, ami az állam és az ukrán állampolgárok érdekeinek védelméhez szükséges – hangoztatta.

Az ukrán elnök az oroszokhoz is felhívást intézett, arra kérte őket, hogy vonuljanak utcára, és tiltakozzanak a háború ellen.

Közben Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója arról számolt be, hogy az orosz támadásban több mint negyven ukrán katona meghalt és több tucatnyiak megsebesültek. Azt is elmondta, hogy eddig legfeljebb tíz elhunytról tudnak a polgári áldozatok közül.

A legfrissebb ukrán jelentések szerint az ukrán erők már hét orosz katonai repülőgépet lőttek le az ukrán légtérben, valamint egy újabb helikoptert a Kijev melletti Mezsihirja település fölött. Helikopterből eddig ezzel együtt kettőt semmisítettek meg.

 

Egyre több halálos áldozata van a támadásoknak

Az előzetes információk alapján 

meghaladta a húszat az Ukrajnát csütörtökön ért orosz csapások halálos áldozatainak és sebesültjeinek a száma 

– közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a Facebookon.

Megerősítette, hogy a Kijev környéki Brovari településen lévő katonai városban a légicsapások következtében tűz ütött ki több épületben, az előzetes információk szerint egy személy életét vesztette, hatan sérüléseket szenvedtek.

A Donyeck megyei Mariupolban egy ember halt meg, és kettő megsebesült. Más források szerint a városban egy gyermek és három felnőtt sebesült meg. Légitámadás érte a dél-ukrajnai Odessza megyében lévő Pogyilszk települést, ahol ennek következtében hatan meghaltak, heten megsebesültek és 11-en eltűntek.

Az északkeleti Szumi megyében lévő konotopi járásban tűz alá került egy személyautó, egy gyermek és egy nő sérült meg.

A tanácsadó felsorolt még több olyan katonai objektumot az ország különböző részein, amelyeket a belügyminisztérium operatív szerveinek értesülései szerint csapás ért, valamint egy hidat, azonban a személyi áldozatokról nem adott közre több információt.

Légitámadásban megsérült nő a Harkov megyei CsuhuivbanForrás: Anadolu Agency via AFP

Az ország középső részében lévő Cserkaszi megyében, Umany település központjába csapódott be egy orosz lövedék, aminek következtében egy ember életét vesztette és legalább öten megsebesültek – közölte Olkeszandr Szkicsko, a megye kormányzója. Az umanyi járásban, egy ottani laktanya körzetéből elkezdték evakuálni a lakosokat – tette hozzá a tisztségviselő.

 

Von der Leyen: Brüsszel új, hatékony és célzott szankciókat javasol Moszkva ellen

Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait célzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.

A csomag célja, hogy megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét. Hozzátette: "mindemellett befagyasztjuk az EU-ban lévő orosz vagyontárgyakat, és megakadályozzuk az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz. Az első szankciócsomaghoz hasonlóan szorosan együttműködünk a partnerekkel és szövetségesekkel."

– tette hozzá.

Von der Leyen felhívta a figyelmet: 

– Nem hagyjuk, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök lerombolja azt a biztonsági struktúrát, amely az elmúlt évtizedekben békét és stabilitást biztosított Európának, és azt sem, hogy a jogállamiságot az erő és a kegyetlenség uralmával váltsa fel. Az EU Ukrajna mellett áll, Ukrajna győzni fog.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő úgy nyilatkozott, hogy az új büntetőintézkedések sora, amelyet az EU-tagállamok vezetői csütörtök este vitatnak meg, a "legkeményebb szankciócsomag az EU történelmében."

– Európa legsötétebb óráját éli át a második világháború vége óta. Ezért az orosz vezetést nagyszabású elszigeteltség fogja sújtani – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: az unió új segélycsomagot is előkészít, és aktívan támogatja az evakuálási műveleteket az orosz támadás által érintett területeken.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselője sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. február 24-én. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Pool AFP/Kenzo TribouillardForrás: Kenzo Tribouillard / MTI/AP

Az EU az orosz hadsereg kivonására szólított fel Ukrajnából

– Felszólítjuk Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki hadseregét Ukrajnából, és teljes mértékben tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét 

– jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatában csütörtökön.

Az uniós bizottság és a tanács elnöke hangsúlyozta: a lehető leghatározottabban elítélik Oroszország "példátlan katonai agresszióját Ukrajna ellen". "Oroszország indokolatlan katonai akcióival súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást. Az erőszaknak és kényszer alkalmazásának nincs helye a 21. században" - fogalmaztak.

A közlemény emlékeztetett: 

az Európai Tanács rendkívüli csúcsértekezletet tart csütörtökön Brüsszelben. A tagállami vezetők az este nyolc órakor kezdődő tanácskozáson megvitatják az Ukrajnát és Oroszországot érintő legújabb fejleményeket, megbeszélik, hogy az Európai Unió hogyan viszonyuljon Oroszországhoz. A tanácskozáson Von der Leyen elnök további szankciós csomagot mutat be.

Az uniós intézmények vezetői hangsúlyozták: az EU és tagállamai készen állnak arra, hogy sürgősen humanitárius segítséget nyújtsanak, továbbá felszólították Oroszországot és a támogató fegyveres alakulatokat, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot.

 

Videó: így zuhannak a bombák az ukrán célpontokra

Az internetet ellepték azok a felvételek, amelyek a csütörtök reggeli orosz offenzíva első csapásait örökítették meg. Ezek hitelessége sokszor nehezen ellenőrizhető, néhány egyértelműen hamis videó is felbukkant a közösségi médiában. Oroszországban és Ukrajnában egyébként is inkább a Telegram alkalmazás az elterjedt, nem a Twitter vagy a Facebook – írja a Magyar Nemzet.

Az alábbi videón egy rakéta csapódik be Ivano-Frankivszk városának repülőterére. Híradások szerint a létesítményt a légicsapások megsemmisítették. A település mintegy 350 kilométerre fekszik Magyarországtól.

Lengyelország életbe léptetné a NATO-szerződés 4. cikkelyét

Ukrajna orosz megtámadása miatt Varsó az észak-atlanti szerződés 4. cikke alkalmazását javasolja – közölte csütörtökön Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. 

A 4. cikk szerint a NATO tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

Müller a csütörtök hajnali sajtóértekezletén közölte: Lengyelország állandó NATO-képviselője a szövetséges országok más képviselőivel együtt az észak-atlanti szövetség főtitkárához nyújtotta be a javaslatot a közös egyeztetés, valamint "a NATO határai megsértésének lehetséges, de reális fenyegetése" miatt.

Közölte: 

szerda óta nemcsak Ukrajna területén, de Lengyelországban is erőteljesebb, kibertámadásra utaló tevékenységet észlelnek.

 

Ukrán határőrség: orosz szárazföldi csapatok léptek Ukrajna területére

Orosz szárazföldi csapatok hatoltak be Ukrajna területére - közölte csütörtökön az ukrán határőrség. 

Orosz katonai járművek, köztük páncélosok sértették meg a határt a fehérorosz határnál, északon, Csernyihiv térségében, az északkeleti országrészben, az orosz határnál található Szuminál és Ukrajna keleti részén, Luhanszknál és Harkivnál, valamint a 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félszigetnél

 – tudatta az ukrán hatóság.

A Maxar Technologies által közreadott mûholdfelvétel katonai jármûvekrõl az oroszországi Krasznaja Jaruga közelében 2022. február 23-án. MTI/AP/Maxar Technologies

 

A Wizz Air felfüggeszti ukrajnai járatait

A Wizz Air légitársaság csütörtökön bejelentette, hogy felfüggeszti ukrajnai járatait, miután Oroszország katonai műveletet indított az országban. „A jelenlegi ukrajnai események és a légtér lezárása miatt a Wizz Air sajnálattal tájékoztatja ügyfeleit, hogy ideiglenesen felfüggeszt minden járatot az országban” – írta közleményében a diszkont légitársaság.

Moszkvában megerősítették a metró őrizetét

Megerősítette a rendőrség a moszkvai metró állomásainak és azok környékének őrizetét – közölte csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökség belügyi forrásokra hivatkozva. A rendőrök igazoltatásokat hajtanak végre az állomások közelében. A moszkvai belvárosban megerősítették az őrjáratokat.

 

Ukrán hadsereg: öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a Donyec-medencében

Az ukrán egyesített erők parancsnoksága szerint csütörtökön öt orosz repülőgépet és egy helikoptert lőttek le a donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében – közölte az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségére hivatkozva.

Szvitlodarszk, 2022. február 24. Ukrán katona áll az ukrán erők által ellenőrzött területen az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló területtől elválasztó határon a kelet-ukrajnai Szvitlodarszk közelében MTI/AP/Jevhen Maloletka

„Az egyesített erők méltóképpen mérnek viszontcsapást az Oroszországi Föderáció fegyveres erőire. A katonai egységek az állásaikban vannak. Az ellenség veszteségeket szenved” – áll a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményben. A fegyveres erők arra kérte az embereket, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és bízzanak az országot védő katonákban.   

Az ukrán szárazföldi erők pedig arról számoltak be, hogy a Luhanszk megyei Scsasztya település térségében két orosz harckocsit és néhány teherautót semmisítetek meg.

 

Orosz védelmi minisztérium: működésképtelenné vált az ukrán katonai repterek infrastruktúrája

Működésképtelenné vált az ukrán fegyveres erők légi bázisainak katonai infrastruktúrája – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint 

az orosz fegyveres erők nem mérnek tüzérségi vagy légicsapásokat Ukrajna városaira, az ukrán katonai infrastruktúrát nagypontosságú fegyverek semmisítik meg. 

A minisztérium az ukrán katonai infrastruktúrát, a légvédelem eszközeit, a katonai reptereket és az ukrán légierőt nevezte meg célpontként. Azt is állította, hogy a polgári lakosságot semmi sem fenyegeti. A tárca valótlannak nevezte azt az állítást, miszerint Ukrajna légterében orosz repülőgépet lőttek le.

 

Biden: Oroszország szándékosan háborút indított Ukrajna ellen

Oroszország „szándékosan háborút indított” Ukrajna ellen, és ez katasztrofális emberveszteséggel és szenvedéssel jár majd - írta amerikai idő szerint szerda éjszakai közleményében Joe Biden amerikai elnök. „Egyedül Oroszország a felelős a támadás követelte emberéletekért és a pusztításért. Az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei egységes és határozott módon fognak reagálni. A világ felelősségre fogja vonni Oroszországot” – áll a Fehér Ház által kiadott közleményben. 

„Az egész világ Ukrajna népéért imádkozik ma este, amikor az orosz katonai erők indokolatlan támadásait szenvedik el” – fogalmazott Biden.   

Az elnök közölte, hogy követni fogja a helyzet alakulását a Fehér Házban, és nemzetbiztonsági csapata tájékoztatja őt a fejleményekről. Csütörtök reggel a korábbi tervek szerint a hét legfejlettebb ipari ország (G7) vezetőivel a további lépésekről fog tanácskozni.   

„Együttműködünk NATO-szövetségeseinkkel is, hogy erős, egységes választ adjunk, amely elriaszt bármilyen, a szövetség elleni agressziótól” – hangsúlyozta Biden.   

Az elnök csütörtökön további szankciókat fog bejelenteni az európai szövetségesekkel együttműködve az Ukrajna elleni orosz támadásokra válaszul - ezt mondta szerdán éjszaka újságíróknak a Fehér Ház egyik tisztségviselője. A neve elhallgatását kérő tisztségviselő elmondta, hogy az elnök a G7-es országok vezetőivel folytatott találkozót követően részletezi a várható újabb szankciókat.   

A Fehér Ház egy másik közleményben bejelentette, hogy Biden amerikai idő szerint szerdán későn este beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és támogatásáról biztosította Ukrajnát az orosz támadások közepette. "Arra kért, szólítsam fel a világ vezetőit, hogy határozottan lépjenek fel Putyin elnök kirívó agressziója ellen, és álljanak ki Ukrajna népe mellett" - fogalmazott Biden, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok "továbbra is támogatást és segítséget nyújt Ukrajnának és a ukrán népnek".   

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter a NATO Oroszország ukrajnai inváziójára adandó összehangolt válaszáról egyeztetett Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral - közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium.   

A tárca tájékoztatása szerint a felek megvitatták a NATO keleti szárnyának biztonsága érdekében teendő további lépéseket is. Blinken hangsúlyozta, hogy "sziklaszilárd" az Egyesült Államok elkötelezettsége a katonai szövetség kollektív védelem elvét tartalmazó 5. cikke mellett.

 

A NATO válságtanácskozást tart

Válságtanácskozást tartanak a NATO 30 tagállamának a szövetséghez akkreditált nagykövetei csütörtök reggel az Ukrajna ellen intézett orosz támadás miatt - közölte az észak-atlanti szövetség egyik brit illetékese a Reuters brit hírügynökséggel. 

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára éles szavakkal ítélte el Oroszország "vakmerő és indokolatlan" támadását Ukrajna ellen, és bejelentette, a szövetségesek összeülnek, hogy levonják a következtetéseket Moszkva "agresszív cselekményeiből".

Bankjegykiadó automata elõtt állnak sorban emberek a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben 2022. február 24-én.  MTI/AP/Vadim Ghirda

 

Johnson: London és szövetségesei határozott választ adnak az orosz támadásra

Boris Johnson brit miniszterelnök a Twitteren megjelent első hivatalos reakciójában úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a vérontás és a rombolás útját választotta, amikor elrendelte az Ukrajna elleni indokolatlan támadást.   

Boris Johnson csütörtökön kora reggel telefonon beszélt Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és a Downing Street tájékoztatása szerint közölte vele, hogy a Nyugat nem nézi tétlenül Putyin hadjáratát az ukrán nép ellen.   

A brit kormányfő hangot adott annak a reményének is, hogy Ukrajna képes lesz ellenállást kifejteni.   

Johnson előző nap, a londoni alsóházban bejelentette, hogy a Nagy-Britannia által Oroszországgal szemben eddig bejelentett szankciós intézkedések 275 személyre terjednek ki, az orosz pénzintézetek és oligarchák elleni intézkedések pedig 37 milliárd font (több mint 15 800 milliárd forint) értékű vagyoneszközt érintenek.

 

Robbanások történtek több helyszínen

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, erőteljes robbanás volt a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. A nyugati országrészben Zsitomirból jelentettek robbanáskat. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

Forrás: first-contact.org

A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben hallottak helybéliek robbanást.

2022. február 24-én készült kép az ukrán fővárosról. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében. MTI/AP/Emilio MorenattiForrás: Emilio Morenatti

Az eddigi jelentések szerint katonai objektumokat és repülőtereket ért támadás. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat szerint Kijevben lakóépületekben is keletkeztek károk, személyi sérülésekről nem érkezett hír.

Az ukrán határőrszolgálat azt közölte, hogy az orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím-félszigetről indult. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadták öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

 

Az ukrán elnök videóüzenetben jelentette be, hogy bevezetik a hadiállapotot Ukrajnában

A bejelentést Volodimir Zelenszkij azután tette, hogy ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO).

– Reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében. Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Ukrajna számos városában robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be –  fogalmazott az államfő.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök televíziós beszédet mond Kijevben 2022. február 24-én. MTI/AP/Efrem LukackijForrás: Efrem Lukackij

Hozzátette, hogy „egy perce” beszélt Joe Biden amerikai elnökkel és már megkezdték Ukrajna nemzetközi támogatásának előkészítését.

 Az embereket arra kérte, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és lehetőleg maradjanak otthon. Közölte, hogy ő maga, a kormány, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) és a fegyveres erők mindannyian teszik a dolgukat és ígéretet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt.

Az ukrán főváros vezetése a Telegram üzenetküldő portálon közölte, hogy légi fenyegetést rögzítettek Kijevben. A városi adminisztráció arra kérte a kijevieket, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre. Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Ukrajinszka Pravda hírportálnak hozzátette: jobb, ha most mindenki otthon marad, de aki aggódik, lemehet az óvóhelyre.

Zelenszkij csütörtökre virradóan, még a támadás előtt közzétett videoüzenetében az Oroszországi Föderáció állampolgáraihoz fordult, feltéve nekik a kérdést, hogy akarnak-e háborút, mert – mint mondta – Ukrajna népe békét akar.

– Ukrajna az Önök híreiben és Ukrajna a valóságban két teljesen különböző ország.  Azt mondják, hogy utáljuk az orosz kultúrát. Hogyan lehet utálni a kultúrát, bármilyen kultúrát? A szomszédok mindig kulturálisan gazdagítják egymást. Ez azonban nem teszi őket eggyé. Különbözőek vagyunk, de ez nem ok arra, hogy ellenségek legyünk –  hangoztatta Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy az ukránok maguk akarják meghatározni történelmüket békésen, nyugodtan és őszintén.

– Hallgassatok meg bennünket! Ukrajna népe békét akar. Az ukrán kormány is, és ezért mindent megtesz, amit tud – szögezte le az elnök. Kijelentette, hogy csakis Oroszország polgárain múlik, hogy ők akarnak-e háborút vagy sem.

Zelenszkij közölte, hogy csütörtökön újfent telefonmegbeszélést kezdeményezett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de nem kapott választ.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

 

Putyin katonai műveletet rendelt el a Donyec-medencében

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.

Moszkva, 2022. február 24. Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszédet mond Moszkvában 2022. február 24-én.  MTI/AP/Orosz elnöki sajtószolgálaForrás: Orosz elnöki sajtószolgála

Putyin a katonai művelet célját a helyi lakosság védelmében nevezte meg, amely - mint fogalmazott - az elmúlt nyolc évben bántalmazást és "népirtást" szenvedett el a "kijevi rezsimtől". Kilátásba helyezte mindazok bíróság elé állítását, akik véres bűncselekményeket követtek el a békés lakosok, köztük orosz állampolgárok ellen.

Az orosz elnök fegyverletételre és hazatérésre szólította fel az ukrán fegyveres erők tagjait. Az esetleges vérontásért az "ukrán rezsimet" tette felelőssé. Kijelentette, hogy Oroszország haladéktalanul válaszolni fog, ha valaki kívülről beavatkozik az ukrajnai helyzetbe. Leszögezte: Oroszország nem fogja megengedni, hogy Ukrajnának atomfegyvere legyen.

A katonai művelet jogi alapjául Putyin szerint a Moszkva által kétfőn elismert délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok segélykérelme, a velük megkötött barátsági és együttműködési szerződés, a katonai erő alkalmazására való orosz szenátusi felhatalmazás  és az ENSZ-alapokmány 7. fejezetének 51. cikke szolgál.

"A mai események nem azzal állnak összefüggésben, hogy meg szándékozzuk sérteni Ukrajna és az ukrán nép érdekeit, hanem azzal, hogy megvédjük magát Oroszországot azoktól, akik túszul ejtették Ukrajnát és megpróbálják felhasználni országunk és népe ellen" - mondta Putyin.

Az orosz katonai fellépést "önvédelemnek" nevezte az Oroszország ellen létrehozott "fenyegetésekkel" és "a jelenleginél is nagyobb csapás ellen". Megértést és együttműködést kért az orosz lakosságtól. Mint mondta, Oroszország továbbra is az egyik legerősebb nukleáris hatalom, így egyetlen potenciális agresszornak sem lehetnek kétségei afelől, hogy teljes vereséget szenved ellenében.

 

Szerda éjjel a szakadárok segítséget kértek Putyintól

Segítségért fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a Moszkva által függetlennek elismert két délkelet-ukrajnai szakadár köztársaság vezetői az ukrán fegyveres erők "agressziójának" elhárításához. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be újságíróknak szerda éjjel Moszkvában.

Gyenyisz Pusilin donyecki és Leonyid Paszecsnyik luhanszki vezető a Putyinnal hétfőn aláírt barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés alapján kért támogatást. A levélben megfogalmazott katonai segítségkérést a polgári áldozatok és a Donyec-medencei humanitárius katasztrófa elkerülésének szükségességével indokolták, valamint azzal, hogy Kijev szerintük a konfliktus erőszakos eldöntésére törekszik.

Pusilin és Paszecsnyik azzal vádolta meg Kijevet, hogy növeli katonai jelenlétét a demarkációs vonalnál, miközben átfogó, így katonai támogatást kap az Egyesült Államoktól és más nyugati államoktól.  

Ismételten veszélyforrásnak nevezte a NATO keleti bővítését és a szövetség katonai infrastruktúrájának közeledését az orosz határok felé. Nehezményezte, hogy a NATO harminc éve elutasítja Oroszország tárgyalási kezdeményezését az egyenlő és oszthatatlan európai biztonság elvéről.

Borítókép: Illusztrációfotó / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában