Nem hagyják tönkremenni

2022.01.27. 19:05

Megmentenék a nagyerdei különleges épületdíszt

A belső felújítás után az önkormányzat előteremti a sgraffito restaurálásának forrásait.

Ilyen most az intézmény oldalán a műalkotás | Fotó: Vass Attila

Van-e lehetőség, terv megmenteni, restaurálni a Pallagi úti idősek háza falán lévő nagyméretű sgraffitot (Rákosy Zoltán 1965-ös alkotását), mely évek óta egyre hiányosabb, egyre inkább pusztul? – kérdezte a Napló a debreceni polgármesteri hivataltól.

 

Válaszában az önkormányzat így fogalmazott: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata folyamatosan végzi a Pallagi út 9. szám alatti idősotthon – mely egyben a DMJV Városi Szociális Szolgálat székhelye is – felújítását. Az épület mérete és funkciója azonban nem teszi lehetővé, hogy egyszerre, komplex korszerűsítést valósítson meg a fenntartó. A felújítási munkálatok ezért fokozatosan, lépésről-lépésre haladnak. 2019 óta a város összesen több mint 200 millió forintot költött az épület szebbé tételére. Mivel az önkormányzat az ott lakók életkörülményeinek javítását – gondoskodó városként – prioritásként kezeli, ezért jelenleg az épület belső felújítását tűzte ki elsődleges célul.

Az intézmény homlokzata a képpel 1975-ben | Fotó: Fortepan / Bencze László

A hivatal hangsúlyozta továbbá: a fenntartó keresi a forrásokat, hogy a teljes belső és külső korszerűsítés is megvalósulhasson, és ebben az esetben természetesen a sgraffito állapotát, restaurálásának feltételeit is megvizsgálva szeretné azt is a lehető legjobb állapotban tudni.

 

VA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában