Nagy tervek

2022.01.13. 09:53

Így fejleszthetik Egyek, Csege és Polgár közös Balaton-parti üdülőjét

Nagy átalakítás jöhet.

Forrás: MW-archív

Számos példát találhatunk arra, hogy a települések egymás között milyen együttműködésekkel kapcsolódhatnak össze az élet minden területén. Tiszacsege önkormányzata igyekszik a már meglévő kapcsolatait aktívvá tenni, és keresi az újabb együttműködési lehetőségeket. – A kétezres évek eleje óta van testvértelepülési kapcsolatunk a romániai Szalárd községgel. Ez egy többségében magyarok lakta határ menti település Nagyvárad közelében. A koronavírus-járvány miatt az utóbbi években alábbhagyott az aktív kapcsolat a két helység között, ezért is pályáztunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett felhívására – tájékoztatott megkeresésünkre Szeli Zoltán polgármester.

A Tisza-parti település önkormányzata 1 millió forintra adta be a kérelmét, mellyel erősíteni szeretné a két település közötti kulturális kapcsolatokat. Ezt több, különböző program segítségével valósítanák meg. 

 

Közösségi tér is a tervekben

– Májusban anyák napi látogatást tennénk Szalárdon, ahol a mi lelkészünk tartaná az ünnepi istentiszteletet. Júniusban pedig az ottani óvoda gyerekei és pedagógusai érkeznének hozzánk hagyományőrző napokra – ismertette a településvezető. Mindezek mellett városnapra, illetve falunapra látogatnának el egymáshoz, illetve az adventi időszakban is utaznának egy-egy hétvégén a településekről. Ezekbe a programokba, utazásokba a város intézményeit, civil szervezeteit vonja be az önkormányzat.

A kulturális, civil együttműködések mellett a gazdasági kooperációkban is aktív Tiszacsege önkormányzata. – Egyek, Polgár és Tiszacsege közös tulajdonában van egy üdülő Fonyódligeten. Ez valamikor az 1970-es években épült, akkor még úttörőtáborként üzemelt. Az utóbbi években az egyeki önkormányzat tulajdonában lévő cég üzemelteti – mondta Szeli Zoltán.

A városvezető elmondta, a fonyódligeti szállás része egy nagy kőépület, amelyben négy nagyobb szoba található, közel 60 férőhellyel. Továbbá tartozik hozzá konyha, étkező és kisebb szálláshelyek is. 

Ebben az évben úgy döntöttünk a tulajdonos önkormányzatok polgármestereivel, hogy az üzemeltető cég megbíz egy tervezőt arra, hogy vizsgálja meg, hogyan lehet a nagy kőépületet úgy átalakítani, hogy abban 3-4 fős szálláshelyek kerüljenek kialakításra. Mivel pályázati lehetőségünk nincs a fejlesztésekre, így évről évre saját erőből folyamatosan korszerűsítjük

 – ismertette az elképzeléseket Szeli Zoltán. Hozzátette, jelenleg az üdülő bevételei tudják fedezni annak üzemeltetési, működési és karbantartási költségeit is.

A terveik között szerepel továbbá az udvaron lévő, használaton kívüli épületek elbontása és azok helyén egy filagóriás közösségi tér kialakítása. Az előző években is voltak kisebb felújítások, korszerűsítések. Nyílászárócserék, felnőtt- és gyermekkerékpárok beszerzése, a régi televíziók, bútorok cseréje, a szolgáltatás minőségének emelése érdekében. 

Hozzátette, az ország minden tájáról még külföldről is volt foglalás a fonyódligeti üdülőbe, de emellett kedvezményt adnak a tulajdonos települések saját lakosaik számára.

 

Bekecs Sándor 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában