Fotókkal

2022.01.17. 18:51

Emléktáblát állítottak a derecskei szülészeti ellátás megteremtőjének

Dr. Fülöp György bronzportréját Győrfi Lajos szobrász készítette.

Forrás: Czinege Melinda

Emléktáblát állítottak dr. Fülöp Györgynek, a derecskei szülészeti ellátás megteremtőjének hétfőn. Az avatóünnepség a magyar kultúra napja alkalmából rendezett programsorozat nyitóeseménye volt. A Makkay János téri Szolgáltatóház falán elhelyezett alkotás a körzeti orvosnak, az 1952-től 1975-ig működő szülőotthonnak és az ott édesanyává lett nőknek is emléket állít. A bronzportrét Győrfi Lajos szobrász készítette.

 

Sokaknak élt

 

A város önkormányzata a Fülöp család egyetértésével döntött úgy, hogy közadakozásból emléktáblát állít dr. Fülöp Györgynek. A mai középkorú és idősebb generáció képviselői jórészt a derecskei szülőotthonban látták meg a napvilágot Fülöp doktor felügyelte alatt, aki tiszteletbeli tagja volt a Királyi Magyar Természettudományi Társulatnak is. Az avatóünnepségen Bordán Szabolcs polgármester felelevenítette a körzeti orvos életútját.

 

– Középiskolai tanulmányait Szászváron végezte, felsőfokú végzettséget a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karán szerzett. Derecskén kapott állást, a községorvosi címet kapta meg. Kezdetben a szülő asszonyok ellátása a Bikaistálló környékén lévő kezdetleges szülőotthonban volt. Itt indult Fülöp doktor szülészeti munkássága. Az 1950-es években településünk központjába költözött a szülészeti ellátás – mondta el, hozzátéve, 

évente mintegy 200 derecskei és legalább ugyanennyi más településen élő asszony hozta világra gyermekét a városban.

– Nagyapám fiatal fül-orr-gégész, körorvosként 1928-ban kezdte praxisát, látta el Derecske és Tépe betegeit, tette ezt később mint belgyógyász és szülész-nőgyógyász 40 évig. Több évtizedes munkáját kiváló és érdemes orvosi címmel, főorvosi ranggal ismerték el. Bár kapott debreceni, berettyóújfalui egészségügyi intézményektől vezető beosztásra felkérést, ő maradt, hiszen itt családot alapított. Szaktudásáért, közvetlenségéért tisztelték az emberek. Ő is szerette a községet és a betegeit – ezt az egykori körzeti orvos unokája, Fülöp György mondta köszöntőjében. Szavai szerint a tábla ezekre az időkre emlékeztet.

 

– Ha megállunk a portré előtt, azt kívánom, töltse el a szívünket melegség. Az ismerőseink, rokonaink közül sokan itt szültek, születtek. Amikor hallom régen volt betegek emlékeit, hogy a doktor úr miként látott el egy égési sebet, gipszelt be egy törött végtagot, vett ki mandulát, mentett életet, segített szülni és születni, akkor a tiszteleten túl érzem, hogy igaz az idézet, ami nagyapám sírkövén áll: 

Nem hal meg az, ki oly sokaknak élt.

 – zárta gondolatait.

 

Dr. Fülöp György körzeti orvos 1967-ig, haláláig vezette Derecske szülőotthonát. 

 

BBI

Fémbe préselt tekintet

 

A Magyar Kultúra Napját Derecskén több napos programsorozattal ünneplik idén. Csütörtökön különlegesnek ígérkező tárlat lesz látható, mely az éremművészetünk utóbbi bő százhúsz esztendejének terméséből több mint háromszáz jeles művet mutat be a művelődési központban. Pardi Sándor igazgatóhelyettestől megtudtuk, a Modern magyar éremművészet 1900-tól 2022-ig címmel január 20-án megnyíló kiállításnak különleges apropója is van: jó fél évszázad telt el azóta, hogy bemutatták Derecskén – Hármak címmel – a műfaj jeles alkotói, Csíkszentmihályi Róbert, Ligeti Erika és Asszonyi Tamás közös tárlatát.

 

A mostanihoz hasonló jellegű válogatást az utóbbi időkben nem állítottak ki a bihari kisvárosban. – Korábban szobrászok tárlatai mellett, illetve kísérőanyagként szerepeltek éremművészeti alkotások, ez azonban önálló műfaj – hangsúlyozta Pardi Sándor. A csütörtökön 16 órakor megnyíló tárlat darabjait sok magángyűjtő felajánlásából válogatták; az igazgatóhelyettes szavai szerint reprezentatív anyag állt össze, melyben debreceni és derecskei vonatkozásokkal is találkozhatnak a nézők. A kiállítás február 4-ig tekinthető majd meg a művelődési központ kiállítótermében.

 

Ezzel még nem ér véget a hétre jutó események sora: szintén csütörtökön 17 órától a Derecskei Alapfokú Művészeti Iskola tanulói adnak koncertet, pénteken 17 órától Erzsébet királynéról és családjáról hallhatnak előadást, majd 18:30-tól a Cover Garden zenekar koncertjét élvezhetik a látogatók.

 

FGY

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában