Advent

2021.12.14. 10:11

Ünnepi öltözetben hazánk települései

A 2021-es adventi időszakban Eger, Debrecen, Tokaj és Budapest a legnépszerűbb vásárhelyek.

Pillanatkép a cívisváros főteréről a napokban. Ebben az évben a hazai adventi vásárokat keresték fel a magyarok | Fotó: Napló-archív

Az elmúlt években a hazai adventi vásárok mellett sokan látogatták meg a környező országok vásárait is, amelyek közül a bécsi mutatkozott a legnépszerűbbnek. Idén azonban a járvány negyedik hullámában életbe léptetett beutazási szabályok miatt a karácsonyi piacok szerelmeseinek be kell érniük a belföldi látnivalókkal, programokkal. Változhatnak az igények November végén a legtöbb hazai nagyvásár megnyitotta kapuit. Az óvintézkedéseket betartva mindent megtesznek azért, hogy a magyarok igényeit maradéktalanul kielégítsék – tudtuk meg Szántai Judit és Subáné Katonka Andrea utazásszervezőktől, akik egyazon véleményen vannak: a programszervezőknek 2021 végén sincs könnyű dolguk, de megtesznek minden tőlük telhetőt. 

 

– Feladta a leckét számunkra, hogy október végén, november elején csak tapogatóztunk, ugyanis nem tudtuk, hogyan fog alakulni a negyedik hullám. Láttuk az érdeklődőkön is, hogy nagyon tanakodnak, féltek befizetni még néhány napra is a határon túlra. És mint utólag kiderült, nagyon jól döntöttek. A legnépszerűbb adventi forgatagok között voltak olyanok, amelyeknek arra sem volt lehetőségük, hogy kinyissanak, nemhogy külföldi látogatókat fogadjanak – tájékoztatta a Naplót Subáné Katonka Andrea. Hozzátéve,

 a magyarok körében Bécs, Graz és Linz a befutó, ha a november végi, decemberi időszakot nézzük. Ez bizonyára az elkövetkezendő években is hasonlóan fog alakulni, viszont nem lehetetlen, hogy néhány, Magyarországon fellelhető karácsonyi piaccal bővülni fog. 

Zakopane és Krakkó

 

 – Idén nagyon kevés külföldi lehetőség közül lehetett válogatni. A koronavírus miatt nem tudták elindítani a buszokat. Megannyi fenn­akadással találkoztunk a szervezés alatt. Az ünnepi hétvégék programjait már hetekkel előtte összeállítjuk. És mivel nagyon sok kérdőjel volt, ezért csak oda hirdettünk programot, ahol nem szólt közbe a járvány. Ide sorolandó Zakopane és Krakkó, ezekbe a városokba megyénkből nagyon sokan útnak indultak. Aki járt már Lengyelország ezen helyein, az tudja, miért vágynak ide a téli táj kedvelői. A hófödte vidék csodálatos látványa mellett rengeteg program várja a kikapcsolódni vágyókat, mindemellett hihetetlen kedvesek és közvetlenek a helyiek. Arról nem is beszélve, hogy viszonylag könnyen megközelíthető: Debrecenből csaknem öt óra alatt Zakopanéba érhetünk autóval, busszal. Pontosan emiatt voltak olyanok, akik egy napra kiruccantak a lengyel városba – fogalmazott Szántai Judit. 

 

Subáné Katonka Andrea kifejtette, az utazási irodák hamar belátták, hogy a külföldi kiruccanások helyett inkább a belföldi látnivalókat érdemes szem előtt tartaniuk. – Az itthoni vásárokra összpontosítottunk, és úgy vélem, kijelenthetjük, a hazai adventi vásárok is szuper hangulatot varázsoltak idén. Mind közül Eger volt a legnépszerűbb. Az elmúlt két hétben nagyon sok pár és nyugdíjas látogatott el a városba, és az eladott jegyekből látjuk, ez a mostani hétvégén is hasonlóan fog alakulni. A karácsonyt megelőző szabadnapokon már nem olyan nagy az érdeklődés, ilyenkor már a családok a vásárlásra, díszítésre szánják az idejüket – mondta.

 

Leszögezte, utazási irodájuk országszerte fogad érdeklődőket, ezért bátran kijelentheti, a debreceni adventi vásárra rengetegen kíváncsiak voltak. A móri és pécsi irodájukban sokan foglaltak szobát az utóbbi két hétben. Többek közt azért kívántak sokan Debrecenben épp decemberben eltölteni néhány napot, hogy testközelből lássák a karácsonyi díszkivilágítást és persze a Nagytemplomot. 

 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában