Vásárlási láz karácsony után

2021.12.28. 15:24

„Mintha nem lenne holnap” – Megtelt emberekkel a Csapó utcai bevásárlóközpont

A karácsonyi tumultus sem csillapította a vásárlói kedvet, megmozdult a tömeg az ünnepek utáni leárazásokra.

Forrás: Czinege Melinda

Csordultig telt a debreceni Fórum a karácsonyt követő hétfőn és kedden. Még a mozgólépcsőnél is sorban álltak az emberek, papírszatyrokban szorongatva az elejtett zsákmányt. A rutinosabb vásárlók ugyanis jól tudják: a két ünnep között lehet az igazi leárazásokra számítani. Persze, igazi káoszra is.

És valóban: a kirakatokban feltűntek a karácsony előtt olyannyira hiányolt óriásplakátok, amivel az üzletek 50 vagy akár 70 százalékos leértékeléssel igyekeznek megszabadulni az ünnepekre felhalmozott árukészlettől.

 

Mintha még most jönne a karácsony

 

Logikus a feltételezés, hogy sokan ilyenkor vásárolják le az ajándékba kapott utalványokat vagy pénzt. Illetve a tévesen megválasztott méretet vagy színt igyekeznek idejében cserélni. A megkérdezett üzletek eladóinak egybehangzó tapasztalata alapján azonban ezek csak egy részét képezik a forgalomnak.

– A december 27-e minden évben majdnem annyira erős bevétel szempontjából, mint a karácsony előtti napok. Az emberek megőrülnek a piros látványától: ha akciós címkét látnak, vásárolnak. Az sem számít, hogy közel ugyanannyiért vesznek meg egy árut leértékelve, mint korábban teljes áron. 

Mintha nem lenne holnap, vagy mintha nem lett volna karácsony tegnap

 – árulta el a Naplónak egyik bolt üzletvezetője.

Forrás: Czinege Melinda


A megkérdezett biztonsági őrök szerint az idei karácsony utáni tömeg sokkal nagyobb volt, mint a korábbi években. Ebben szerintük a téli szünetnek és az év végére kivett szabadságoknak is szerepe van. Úgy látják, a tömeg ellenére az emberek türelmesek, csupán a maszkhasználat miatt kell figyelmeztetni néha egy-egy vásárlásba feledkezett személyt.

 

Akad mit szórni

 

– Egyre inkább észrevehető, hogy a cégek vezetői pénz helyett utalványokat ajándékoznak dolgozóiknak. Gyakran előfordul, hogy százezres nagyságrendben vesznek utalványt karácsony előtt. Sokan családtagoknak is tízesével viszik a borítékokat, hiszen a csalódás kockázata alacsony – mondta a bevásárlóközpont egyik alkalmazottja.

Egy másik – több éve a bevásárlóközpont ruházati üzletében dolgozó – eladóhölgy szerint az emberek gyakorlatilag olyan kényszeresen költik a pénzt, mintha egy kétnapos kijárási tilalmon lennénk túl. Mint mondta,

a vevők érezhetően tudatosabbak: tisztában vannak a vásárlói jogaikkal és többnyire azzal is, hogy csak blokk ellenében cserélhetik ki a terméket.

Ennek ellenére az is előfordul, hogy az ajándékutalványt próbálják pénzre visszaváltani.

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában