Karácsony

2021.12.24. 19:34

Megtelt szenteste a Debreceni Nagytemplom, Máté evangéliumából hirdették az igét

Pénteken tartotta szentesti istentiszteletét a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség, hívekkel telt meg a Nagytemplom, ahol Fekete Károly püspök-lelkipásztor hirdetett igét.

Forrás: Czinege Melinda

Az alapige ezúttal Máté evangéliumának azon része volt, mikor József el akarta bocsátani jegyesét, Máriát, mikor az áldott állapotba került a Szentlélektől.

 

– József megtanít bennünket arra, hogy életünk eseményeit egy magasabb, külső szempontból is tudjuk figyelni, nem csak a saját perspektívánkból. Ez egy más viszonyrendszert kínál: átrendezi a képet, a sorrendet, a gondolatokat. Ez a karácsonyi eseménysor megtanít bennünket a magasságos Isten szempontjai alá helyezni a gyermeket, a házastársat, a napi teendőket és mindent, ami előfordulhat az életünkben. Még azt is el tudjuk fogadni, ami felforgatja életünk egy-egy pontját – hangsúlyozta szónoklatában Fekete Károly.

 

Mint fogalmazott, ilyenkor kerülnek mérlegre az önös szempontjaink, a rövidtávú érdekeink, a mások szempontrendszeréhez való igazodásunk.

József történetének üzenetéből kiemelte, hogy ne féljünk kimutatni szeretetünket, ragaszkodásunkat, tiszta szándékainkat mások felé.

 

– A karácsony első üzenete a mindent vállaló, mindennel szembeszálló, mindenért megharcoló szeretet – fogalmazott. Fekete Károly beszélt arról is, hogy Jézus születése az eredendő bűn folyamatát volt hivatott megszakítani.

– Éppen ezért a megváltó Krisztus nem a férfi akaratától, nem a József szerelméből, nem is csak a József vágyából született, hanem valami olyan beavatkozás által, ami ezt a bűnláncolatot megszakította – hangsúlyozta. Ezzel Isten magához kapcsolta Jézust és nem hagyta benne a bűn láncolatában.

 

– Istennek minden helyzetre vannak olyan megoldásai, amelyeket csak ő tud alkalmazni. Ő minden törvényszerűség őre és ura, így, ha arra van szükség, akkor az élet érdekében felfüggeszti a maga alkotta törvényeket is. Ezt nevezzük csodának – mondta. Mint fogalmazott: nem az ember van a törvényekért, hanem a törvényszerűségek vannak az emberért.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt évszázadok alatt nem egyszer próbálták megtiltani, szankcionálni Jézus tanainak továbbadását.

 

– Már az evangélium keletkezésének idején újra és újra tilalom alá akarták helyezni azt, aki kimondja Jézus nevét és azokat, akik az ő neve miatt életváltozáson mentek át – emelte ki. Hozzátette, hogy még ma is vannak olyanok, akik ezt életbe léptetnék.

– Isten ezen a karácsonyon újra megerősíti: nevezd a nevét Jézusnak. Hogyha hazamentek, a saját karácsonyfátok alatt, az ünnepi asztalotok mellett, lefekvéskor őt megtudjátok szólítani – tette hozzá.

 

Gondolatait azzal zárta, hogy a karácsonyi evangélium arra figyelmeztet bennünket, hogy Jézus teljes elfogadása az igazi. Ez szerez tökéletes karácsonyi ünnepet. Mert ő az egyetlen üdvözítő.

 

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában