Közgyűlés

2021.12.13. 13:29

Hitelből vehet földet a város az új gyárhoz

A közgyűlés dönt róla.

Forrás: Napló-archív

Megközelítőleg 14 milliárd forint összegű hitelt vehet fel a város a dél-koreai EcoPro BM vállalat beruházásához szükséges területszerzéshez – derül ki abból az előterjesztésből, mely csütörtökön kerül a debreceni önkormányzat közgyűlése elé. A javaslatot benyújtó Papp László polgármester hangsúlyozza: a hitel keretjellegű forrásként szolgálna a kiadások finanszírozására, vagyis nem feltétlenül lesz szükség a teljes hitelkeret lehívására.

Továbbá, most csak előzetes kötelezettségvállalásról van szó, a végleges döntést a 2022. évi költségvetési rendelet elfogadásával lehet meghozni.

Az előterjesztés kifejti, hogy az önkormányzat gazdaságfejlesztési és munkahelyteremtési céllal alakítja ki a Déli Gazdasági Övezetet (DGÖ), mely innovatív és magas hozzáadott értéket előállító befektetők (nemzetközi nagyvállalatok, BMW leendő beszállítói, hazai kis- és közepes vállalatok) infrastrukturális igényei alapján alkalmas lesz azok azonnali fogadására. A fejlesztés zajlik. A napokban jelentették be, hogy a Kormány támogatásával a dél-koreai EcoPro BM vállalat 264 milliárd forint értékű beruházást kíván megvalósítani, amelynek keretében az elektromos autók akkumulátorához szükséges katódgyártásra alkalmas üzemet kívánnak építeni Debrecenben, a DGÖ területén. Ez hozzávetőlegesen 631 új munkahelyet fog teremteni.

Az előzetes információk alapján három éves beruházási időszakkal kell számolni, mire az új üzem eléri a teljes kapacitását.

Ez alapján tehát további területek megszerzése vált szükségessé. „Az önkormányzat 2022. évben rövid lejáratú (3-5 év), felhalmozási célú külső forrást kíván igénybe venni éven túli hitel formájában, amelyhez szükség van a Közgyűlés előzetes döntésére. 2022. évben összességében, megközelítőleg 14 milliárd forint összegű külső forrás igénybevételére teszek előzetes javaslatot hitel formájában, amely magában foglalja a DGÖ kialakításához szükséges területszerzés és kapcsolódó költségek fedezetét. Az előző években megvalósult, hasonló jellegű hitelfelvételekhez hasonlóan jelen esetben is a hitel keretjellegű forrásként szolgál a kiadások finanszírozására (vagyis nem feltétlenül lesz szükség a teljes hitelkeret lehívására), valamint a hiteltörlesztés fedezetét a hitelből megvásárolt ingatlanok eladásából befolyó bevétel fogja képezni” – írja a polgármester javaslatában. Hozzáteszi: jelen előterjesztés alapján még nem kezdődik meg a hitelfelvétel folyamata, csak a 2022. évben esedékes kiadásra vonatkozó előzetes kötelezettségvállalás fedezetét (bevételi előirányzatát) jelöli meg.

 

Új stratégia
 

Egy másik, Gábor István főépítész által benyújtott előterjesztés a helyi építési szabályzat módosítására tesz javaslatot a DGÖ területét érintően, a környezetében tervezett fejlesztési elképzelésekhez történő igazodás szükségessége érdekében. Elsődleges beavatkozási cél a területrészen belül jelentkező új befektetői igényekhez kapcsolódóan egy kis- és középvállalkozói park első ütemének kialakítása, ennek keretében egységes építési övezeti szabályok megállapítása, az előkerti szabályok szükség szerinti felülvizsgálata.


Egy, a polgármester által készített előterjesztés szerint Debrecen támogatási kérelmet nyújt be a TOP Plusz „Fenntartható városfejlesztési stratégiák támogatása” tárgyú felhívásra, Debrecen stratégiájának kidolgozására. A projekt összes bruttó költsége 105 millió forint, az elszámolható költség ennek száz százaléka, az igényelt támogatás összege ennyi. A támogatási kérelmet az EDC Debrecen Nonprofit Kft. készíti el.

 

SzT

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában