Te is láttad?

2024.05.29. 13:53

Mi a fenét fotózott olvasónk az éjjel Debrecen felett? – kép!

Különös égi jelenséget örökített meg olvasónk Debrecenben, utánajártunk, mi az igazság. Vajon odaát van?

Kosztin Éva

Szemfüles olvasónk az éjszakai műszak szünetében kollégáival észlelt érdekes jelenséget a debreceni égbolton szerdán, amit azonnal lencsevégre is kapott, és a képet el is küldte a szerkesztőségünknek. Mint megtudtuk, valami hangtalanul húzott el a fejük felett. Nagyjából tíz percen keresztül lehetett látni a délkeleti irányból érkező és északnyugat felé tartó jelenséget, ami először csak egy fényes pont volt, majd később alakultak ki a spirálszerű fénycsóvái.

debrecen űrmedúza
Mit látott olvasónk a debreceni égen?
Forrás: olvasói fotó

Kíváncsiak voltunk, valóban ufó jelent-e meg, ám az Időkép.hu hamar választ adott a kérdéseinkre. Mint írták,

szerdán a hajnali órákban észlelhettük a jelenséget, amit egy SpaceX-rakéta okozott.

Percekig látszott az űrmedúza

A Space Jellyfish, azaz űrmedúza-jelenség akkor alakulhat ki, amikor az éjszakai, hajnali égbolton egy rakétából kiáramló gázokról visszaverődnek a horizont alatt nem túl mélyen nyugvó Nap sugarai. Ekkor az történik, hogy a légköri nyomásnál sokkal nagyobb erővel távozó gázok a levegőben oldalirányban erősen szétterülnek, emiatt rajzolódik ki a „medúza” alakja. A percekig látható, átsuhanó fényt ezúttal is a Space X Falcon 9-es rakétája okozta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában