a vízmű tanácsai

2021.11.04. 10:28

Védjük meg vízvezetékeinket a fagytól!

Még a nagy hideg beállta előtt érdemes lépéseket tenni a károk elkerüléséért.

Csőtöréskor az elfolyt vízmennyiség is a felhasználót terheli | Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hideg veszélyezteti a vízmérők és -csövek épségét. A Debreceni Vízmű Zrt. a kisokosként szolgáló közleményében segítséget nyújt mindenkinek a fagykárok megelőzéséhez. Időt, bosszúságot, az elfolyt víz árát, egy esetleges kiszállás díját, az új vízmérő árát, sőt, a felújítást, illetve a vízmérő hitelesítésének költségét is megspórolhatjuk így.

Lehetséges megoldások

A vízmérőelfagyások többsége a nem kellő gondosság miatt történik meg. A vízmérő rendszeres ellenőrzése és a házi ivóvízhálózat karbantartása ugyanis a felhasználó feladata. A vízmérő elfagyása a mérő meghibásodását és vízelfolyást eredményezhet.

Évente több tízezer mérő fagy el, és sok millió liter víz folyik el emiatt. Ilyenkor a vízmérőcsere és az elfolyt víz költsége is a felhasználót terhelheti.

Figyelmeztetnek: a hiányzó aknafedlapot pótoljuk, sérülés esetén cseréljük ki minél hamarabb. A fedlap jó záródásáról is érdemes meggyőződni, óvva a vízmérőt. Az akna és a vízmérő szigetelése szintén fontos, erre alkalmasak lehetnek hungarocell-, pléd- vagy kartondobozdarabok. A tél folyamán is jó, ha többször ellenőrizzük, nincs-e víz az aknában. Sőt, ha pincében, zárt helyen lévő vízmérőkről, vízvezetékekről van szó, a pinceablakok épségét, szigetelését, a nyílászárók zártságát sem árt ellenőrizni.

Ha rendszeresen nem használjuk (például nyaralók esetén), víztelenítsük a vezetékeket, így kímélve azokat.

A közlemény szerint az aknában lévő vízmérőnél az jelentheti a gondot, hogy nincs felette talaj, fagy elleni védelem, ezért fagyhat el a vízmérő a megfelelő szigetelés nélkül. Szigetelőanyag kiválasztásakor fontos, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből. Meghatározó lehet továbbá, hogy a hőszigetelés mértékét – az anyag vastagságát – a mindenkori külső hőmérséklet figyelembevételével választjuk-e meg. A vízmű munkatársai külön kérik: a mérőleolvasás, mérőcserék lebonyolítására biztosítsuk a vízmérők hozzáférhetőségét!

Csőtöréskor az elfolyt vízmennyiség is a felhasználót terheli | Fotó: Shutterstock

A tartós hideg jelentős károkat okozhat az aknában vagy a fűtetlen pincékben található vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes tehát óvintézkedéseket tenni, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérőmeghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. A közlemény szerint a fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, így azok védelme különösen fontos. Adódhat a kérdés: miért kell kifizetni a csőtörés esetén elfolyt vízmennyiséget is? – Minden olyan vízveszteséget, amely a csatlakozási pont (bekötési vízmérő) utáni hálózaton keletkezett, a felhasználónak kell kifizetnie, mert az ő birtokában levő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget – áll a vízműtől kapott információkban, a hatályos kormányrendeletre hivatkozva.

Lakott, nem lakott

A Debreceni Vízmű Zrt. azokat is jó tanácsokkal látja el, akik télen nem lakott ingatlanjaikra is odafigyelnének. A vízhálózat és a vízmérő víztelenítését, illetve a vízmérőakna fagyvédelmét lépésekben írják le: Zárjuk el az aknában a mérőtől az utca felé lévő főcsapot, ha pedig ez nem sikerül, jelezzük a társaságnak a központi ügyeleti telefonszámon. Zárás után a víztelenítő csonkon vagy a csapon keresztül folyassuk ki a belső hálózatban lévő vizet. Fontos kiemelni, hogy

a házban a víztelenítés idejére minden csapot nyitva kell hagyni, sőt, ajánlott a WC víztartályát is kiüríteni, valamint az összefolyókból, WC-kagylóból eltávolítani a vizet.

Szenteljünk külön figyelmet a vízzel működő berendezések víztelenítésére (mosógép, vízmelegítő, központi fűtés). A fagyveszély érintheti a bűzelzárókat is a megrekedt víz miatt. Kipumpálhatjuk a bent maradt vizet, de akár felületkímélő, fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot is tölthetünk a bűzelzárókba. Érdemes ellenőriznünk, hogy biztosan nem folyik a víz a víztelenítő csonknál, illetve azt is, hogy jól elzártuk-e a víztelenítő csapot. A közlemény szerint ezt onnan tudhatjuk, hogy a vízmérőn található mutatók és a csillagkerék nem mozog. Takarjuk le az akna fedlapját is, sőt, az ingatlan megóvása végett a víztelenítés után a csapokat indokolt újra zárt állapotba állítani.

A télen is lakott ingatlanokban a vízmérőakna falait szigeteljük le! Azokat a vezetékszakaszokat, amelyek kevéssé védett helyen (tűzfalban, pincében, illetve falon kívül) vannak, célszerű szintén szigetelőanyaggal védeni. (A kerti csapok víztelenítését a korábban leírtak szerint végezzük el.) A telepített öntözőberendezések csövei és szórófejei fagyállóak ugyan, de az élettartamukat meghosszabbíthatjuk azzal, ha szintén víztelenítjük.

A kisokosban kitérnek arra, intő jeleket figyelhetünk meg, ha télen mégis elfagyott a vízmérőnk: a mutatók és a csillagkerék nem forog, ha megnyitjuk a csapot, a mérőn szilánkokra tört az üveg, esetleg deformálódott a számlálószerkezet, illetve a lakásban nem vagy csak alig jön víz a csapból. A vízmű óva int attól, hogy a csapot nyílt lánggal olvasszuk fel, ha télen nem folyik a víz. Ilyenkor kérjük szakember segítségét!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában