átadták a learning centert

2021.11.05. 11:23

Vadonatúj tanulóközponttal bővült a Debreceni Egyetem campusa

Különleges tanulóboxokkal is segítik a hallgatókat a felkészülésben.

Fotó: Molnár Péter

Multifunkciós tanulóközponttal bővült a Debreceni Egyetem campusa, a több mint 4 ezer négyzetméter alapterületű, modern épületet péntek délelőtt adták át.

A 4,1 milliárd forintos beruházással tanulóboxok, közösségi tér és szemináriumi termek jöttek létre, A kivitelező speciális akusztikai megoldásának köszönhetően az első emeleten kialakított tanulóboxokban zavartalanul sajátíthatják el a hallgatók a tudásanyagot.

Ez az épület meghatározó lesz az egyetemi emlékek szempontjából, mivel a kivitelező életteret teremtett. Az ilyen épületek az egyetemi élet hangulati meghatározói, több ilyen épületet is át kellene adnunk a jövőben

– fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor.

Balázs Ákos alpolgármester kiemelte: a város legnagyobb erőssége az oktatás fejlesztése. – Az oktatás a versenyképességünk kulcsa, ennek köszönhetően válhatott Debrecen régiós központtá – mondta. Kitért arra is, hogy a hallgatók körében végzett kutatások eredményei azt mutatják, hogy a fiatalok számára egy modern egyetemnél a magas színvonalú oktatás mellett az is nagyon fontos, hogy sok közösségi tér legyen megfelelő technikai felszereltséggel, emellett fontosak a zöld szempontok is.

A zöld szempontok is megjelennek az épületben, mely megfelel a csaknem nulla energiaigényű épületek követelményszintjének

– fogalmazott.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, hogy a járvány negyedik hulláma után valódi közösségi térként működhet majd az új létesítmény. – A kormánynak az a döntése, hogy átalakítja az egyetemek fenntartói struktúráját, helyes döntés volt, ezzel a felsőoktatási intézmények sokkal szabadabb, egyszerűbb feltételrendszerrel tudnak működni, Ez növeli az egyetemek versenyképességét, autonómiáját. Az állam továbbra sem kíván kivonulni a felsőoktatás finanszírozásából – tette hozzá.

Fotó: Molnár Péter

Kitért arra is, hogy 2022-ben Magyarországon a GDP két százalékát fordítják majd a felsőoktatás finanszírozására, a modellváltásnak köszönhetően pedig az egyetem egy olyan stratégiát fogadott el, amely egyedülálló a magyar felsőoktatásban. Több mint négyezer munkavállalót érintő béremelésről döntöttek, ennek forrását az intézmény nagyrészt saját forrásaiból tudja majd finanszírozni.

Az oltóanyaggyár építésével kapcsolatban elmondta, hogy az üzem nemcsak Magyarország, hanem Európa ellátásbiztonságát is javítani fogja.

A mindenkori kihívásoknak megfelelően az egyetemnek infrastrukturálisan is fejlődnie kell, ennek jó példája az új Learning Center átadása.

Kossa György kuratóriumi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az új épület nemcsak vagyongyarapodást jelent az intézménynek, hanem annál jóval többet, mivel olyan infrastruktúrával gazdagodott az egyetem, ami a minőségi felsőoktatást fogja támogatni. – Olyan közösségi tér alakult ki, mellyel egy újfajta oktatási modell jöhet létre, így a diákok akár csoportosan tanulhatnak, vagy nemzetközi konferenciákon vehetnek részt a tanulóközpontban – mutatott rá. Hozzátette, hogy a fejlesztés az egyetemet hozzásegíti ahhoz is, hogy magas értékű okleveleket bocsáthat ki, ezzel a hallgatói közösségnek stabil jövőképet tud biztosítani.

Öt évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy megvalósuljon ez az épület

– kezdte Pósán László országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy az egyetem világa nemcsak a tudás átadása és gyarapítása, hanem az innováció is. – Olyan épület avatóján vagyunk, mely egyedülálló a hazai felsőoktatásban. A nemzetközi versenyben egy egyetem óhatatlanul helyet foglal el valamilyen rangsorban, melyben fontos a hallgatók megítélése az intézménnyel kapcsolatban. Ehhez a szempontrendszerhez a mostani beruházás jól illeszkedik – fűzte hozzá. Említést tett arról a teremről is, melyben a vizsgáztatás céljából semmilyen internetkapcsolat létrehozására nincs lehetőség.

Bács Zoltán kancellár a nemzetközi legmodernebb trendnek megfelelő tanulóépület létrejöttének előzményeiről beszélt, kiemelve, hogy a tervek 2019 januárjára készültek el, az építési munkálatok tavaly márciusban kezdődtek meg.

Ez az épület a tanulás és a tudás épülete, emellett az információcseréé is, a létesítmény tetején ugyanis szerverközpont készült, melyben 108 rackszekrény található

– jegyezte meg.

A Learning Center elnevezésű tanulóközpont az Egyetem tér 1. szám alatt, a Sporttudományi Oktatóközpont épületével szemben fogadja péntektől a hallgatókat.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában